"Rezultat Pozitiv" de Camryn Garrett - despre HIV/SIDA pe înțelesul oricărui adolescent

  Știu că acest articol este o recenzie, dar nu mă pot abține să nu spun "Bine ai venit toamnă dragă, nici nu ai idee cât de mult mă bucur să te revăd, să îți simt mirosul, să îți admir culorile și să îți simt gustul prin cafeaua caldă a dimineții". Jur că dacă s-ar muta Crăciunul în Octombrie eu aș vota pentru toamnă veșnică și să nu îmi spuneți că voi nu sunteți obsedați de acest anotimp. Sunteți nu? Vă rog nu mă lasați doar pe mine să fiu ultima nebună...
  În fine, întorcându-ne la recenzia noastră, astăzi vreau să vă spun câteva cuvinte despre un roman nu tocmai tomnatic, dar educativ, atât cât poate fi un YA, pe un subiect în premieră în biblioteca mea și sunt convinsă că și în a voastră va fi.
  "Rezultat pozitiv" este o lansare relativ recentă a celor de la Epica, cum am spus un YA scurtuț, ușor de citit, dar care are ca subiect de bază persoanele bolnave de SIDA sau HIV (da, sunt două lucruri total diferite).
  Protagonista cărții, Simone, este o adolesceentă de culoare absolut normală. Merge la liceu, învață pentru teste, este pasionată de regizare, e extrem de minuțioasă la detalii, îi place să glumească cu cei din jur și are o mulțime de hormoni activi în organism ce urlă de dorință, ca orice puștoaică de 17 ani. Însă cu ultima parte are ceva probleme, nu poate avea o relație normală cu cineva, sau cel puțin așa crede ea, deoarece este seropozitivă și posibilitatea unor relații intime cu băiatul de care îi place ar putea fi nu doar stânjenitoare, dar și riscantă. Practic comunicarea și răbdarea sunt cheia unei reușite de orice fel într-o relație, dar ea a mai trecut prin ceva similar și nu s-a terminat deloc bine. 

"Știu mult despre HIV, inclusiv regula N=N. Daca încărcătura virală a cuiva - adică nivelul de HIV din sânge - este nedetectabilă, atunci virusul este netransmisibil. Cu alte cuvinte, persoana aceea nu poate infecta pe altcineva. Nedetectabil=Netransmisibil."

  Totuși, altă este acum miza. Relația ei cu Miles avansează, dar și amenințările misterioase ale străinului ce îi cunoaște secretul de asemennea. Va da glas ea însăși adevărului despre boala sa și a altor mii de tineri neînțeleși de cei ce se consideră normali pe lângă ei sau va pierde din nou totul?

"Am avut senzația că te prefaci. Te vedeam pe holurile școlii, cu prietenii tă, și mi se părea nedrept că te purtai atât de normal. Oamenii cu HIV sunt bolnavi, iar eu îmi ziceam că și tu ar trebui să te porți ca un om bolnav. Persoanele seropozitive sunt foarte nefericite - sau cel puținttata era -, iar eu îmi închipuiam că și tu ești așa."

  Simone este o adolescentă isteață, surprinzătoare, amuzaantă, care are o viață nu tocmai, dar totuși diferită de a altora. Și nu mă refer doar la boala ei, pentru că aceasta nu generează o diferență tocmai considerabilă, ceea ce e mai aparte este faptul că a fost un copil de culoare adoptat de un cuplu gay de albi. Un copil iubit, ce a primit libertate, dar care a și trecut prin multe lucruri bune și rele. A văzut nu doar cum oamenii fug de tine din cauza unei boli pe care nu o înțeleg, dar a văzut cum e să fii judecată după aspect, trecut, nație, chiar și pentru familia sa. Realitatea aceasta există peste tot, doar că este dusă la cote diferite în funcție de culturile și religiile diferitelor părți ale globului.
  Simone mi-a adus aminte de un alt Simon, protagonistul din romanul "Cu drag, Simon" (da știu, ironică partea cu numele) dar poveștile lor seamănă. Ambele axate pe subiecte educative, dar prezentate prin intermediul unor adolescenți hilari, inteligenți și foarte îndrăgostiți. Subiecte ce stârnesc curiozitatea cititorului, ce oferă răspunsuri, dar care și lasă loc de opinia personală.
  Modul de scriere, personal mi-a plăcut ceva mai puțin decât în "Cu drag, Simon", dacă tot e să fac o comparație, iar dintre protagoniști, tot de Simon simt că m-am atașat mai mult. Și a noastră domnișoară e genul de personaj care îți e tare ușor să îl îndrăgești, dar mi s-a părut puțin prea egoistă în unele cazuri și poate prea axată pe a face sex decât pe a simți fluturașii din stomac de la începutul unei relații. Bine și situațiile celor două personaje diferă, autoarele sunt diferite, deci e logic să existe caractere aparte.
  De asemenea, fiind un subiect legat de o boală despre care majoritatea dintre noi nu avem cine știe ce informații valide în bagajul de conoștințe, zic ca după finalizarea romanului să faceți o scură cautare despre HIV și SIDA pe google, pe site-uri de profesie, pentru a vă consolida clar măcar 3 informații esențiale despre acest subiect, așa, doar ca precauție în cazul în care vreodată în viață dați nas în nas cu o situație de genul. Plus că nu se recomandă o carte de adolescenți ca fiind o sursă 100% validă de informare pe un asemenea subiect. Ok, a precizat și autoarea la final că a avut grijă să se folosească doar de informații concrete, bătute în cuie cum s-ar zice, dar un medic sau măcar site-ul unei clinici pe acest domeniu sigur poate oferi mai multe detalii și mai explicite.
  Cât despre roman, vă spun că mi-a plăcut că e ușor de citit, amuzant și puțin picant, informativ, dar într-un mod cât de cât spre real. Nu regăsești cel mai spectaculos mod de scriere sau cea mai strong protagonistă, nu ai parte de cine știe ce situații tensionate, dar e ce trebuie pentru un YA ok. Aș recomanda-o cu dragă inimă persoanelor de peste 13 ani, fie ele fete sau băieți, că e un subiect ce vizează ambele sexe. Personal i-am acordat 4 steluțe din 5 și cred că e o notă corectă dacă e să o compar cu standardele mele de 5 steluțe pentru o carte YA.
  Vă las aici și un link de unde puteți achiziționa romanul și nu uitați să vizitați și secțiunea de precomenzi a celor de la Cartepedia ca să fiți la curent cu viitoarele apariții.

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram