Recenzie "Toate lucrurile imposibile" de Lindsay Lackey + Cum arată asistența maternală într-o carte de ficțiune / Books

  Cumva lectura de luna aceasta, singura pe de-a întregul (știți voi, final de facultate), a fost așa în temă cu lucrarea mea de licență, lucru care pentru psihicul meu deja stresat nu știu dacă a fost tocmai prielnic, însă, făcând abstracție de acest fapt total personal, cartea în sine mai sus menționată a fost o surpriză extrem de plăcută.
  Dețin în biblioteca personală aproximativ trei sferturi din cărțile editurii Storia, iar mai bine de jumătate dintre ele le-am și citit până la acest moment, însă ceea ce vreau eu să spun defapt este că nici măcar una din cele citite nu m-a dezamăgit, nici măcar nu mi-a dat vreun motiv să îi acord mai puțin de 4 stele. Așadar, continui să fiu uimită de selecția foarte bună de romane publicate și cum probabil v-ați dat deja seama, astăzi vin cu recenzia uneia din cărțile lor.
  "Toate lucrurile imposibile" este pe hârtie un roman pentru copii, undeva de la 9-10 ani merge super bine, însă după ce eu, o tipă de 21 de ani am citit cartea și am adorat-o cu totul, cred că era ok să treacă direct pe copertă "de la 9 până la 99 de ani, poate și mai mult", gen cum scrie pe unele cutii de Lego.

  
  Red  "Ruby" Byrd este o tânără deosebită. A moștenit de la mama sa abilitatea de a controla vântul, iar odată cu el întreaga climă din jurul său. Uneori brizele ei sunt blânde, alteori distrugătoare. Construind tornade și pornind furtuni mistuitoare atunci când sufletul îi este rănit sau când furia o cuprinde, Red poate fi un copil dificil, mai ales ținând cont de condiția ei specială.

"Unele mame dau mai departe pistruii sau râsul sau platfusul. Mama lui Red lăsase moștenire curenții de aer și haosul.
Dar Red păstra vântul sub piele.
Era obligată."

  Nu este ușor să te afli într-un program de plasament social și cu siguranță pentru un copil nu este ușor să schimbi familii constant.
  Ascunzându-și puterile de fiecare familie în care ajunge să fie plasată, Red numără zilele până când va fi iar alături de mama sa. Mai puțin de 400 de zile până când iese din închisoare... sau nu.

"Red avea doar nouă ani pe-atunci și nu pricepea cum copiii pot fi ca pantofii. Puteau fi aruncați, lăsați în urmă, înapoiați când nu se potriveau."

  De data aceasta a aterizat la soții Groove, unde nu e tocmai neplăcut. Au multe animale hazlii în menajeria lor, printre care un măgăruș dansator și o țestoasă uriașă care devine rapid prietenul de suflet al copilei.

"Tuck a privit-o de parcă i-ar fi spus: Amândurora ne-ar prinde bine un prieten."

  Atunci când Red începe în sfârșit să se acomodeze cu noua ei viață, iar Celine, Jackson și animăluțele par să se potrivească perfect în inima ei, o altă furtună binecunoscută dă buzna în viața lui Red mai devreme decât se aștepta, mama ei.

"Familia nu ar trebui să-nsemne străini. Familia trebuie să-nsemne să deschizi scrisorile, să răspunzi la ele. Familia trebuie să fie acolo."

  Multă vreme copila și-a dorit să fie iar alături de mama ei, să locuiască împreună și să fie totul ca înainte de pastile, înainte ca bunica ei să moară, înainte de plasament, înainte de tot.
  Acum, cu tot haosul creat și cu toate promisiunile nerespectate, Red nu mai este la fel de convinsă că își dorește mama înapoi.

"Mama ei trebuia [...] să fie acolo.
Dar nu fusese. O lăsase pe Red în plasament temporar."

  Cu inima împărțită, cu speranțe, amintiri și temeri, Red este un copil debusolat, un copil ce nu reprezintă o prioritate pentru propria mama, iar pentru majoritatea familiilor sociale o povară în plus.

"Înainte ca lucrurile s-o ia razna. Cuvintele acestea i se rostogoleau în minte, iar fetița și-a dat seama că-i descriu întreaga viață. Lucrurile o luau întotdeauna razna și nimeni nu s-a deranjat vreodată să vorbească despre asta înainte de a se întâmpla."
  Probabil nici voi nu v-ați aștepta să vă placă genul acesta de poveste, adică pe bune, pare un pic deprimantă încă din sinopsis-ul original și poate că acesta e și motivul pentru care nu am văzut-o încă mediatizată pe bookstagram, dar credeți-mă că merită să îi acordați o șansă. O să vă surprindă.

"E distractiv să faci imposibilul." 

  Protagonista este o copilă și nu prea, dar tocmai asta cred că face povestea să pară atât de reală, făcând abstracție de puterile lui Red, logic. Oricum accentul nu este pus pe magia fetei, ci pe ceea ce înseamnă o familie reală. Cum am spus, cumva momentul în care am lecturat această carte s-a pliat cu momentul în care făceam ultimele retușuri pe lucrarea mea de licență, care de altfel se învârte în jurul copiilor ce se află în plasament la familii substitutive, exact cum este și Red.
  Revenind la prima propoziție din paragraful de mai sus, de ce spun că protagonista este și nu este copilă, ei bine, nu cred că ai cum să mai fii cu totul un copil atunci când de mai bine de 3 ani nu ai pe nimeni altcineva alături decât niște familii de plasament care nu te vor, nu te înțeleg și la final te duc înapoi ca pe o jucărie stricată, iar în tot acest timp să numeri zilele până când îți vei revedea mama care știi că a făcut o greșeală uriașă în trecut, iar acum speri să nu o mai repete.
  Acum, ca o persoana care a studiat asistență socială, are licența pe un subiect asemănător și mai are și părinți asistenți maternali, deci prin urmare o soră și un frate ce nu sunt de sânge, dar sunt de suflet datorită unui astfel de amalgam (hai că deja totul sună complicat) cartea și povestea într-adevăr dau spre realitate, însă nu cu totul. 
  Realitatea, cel puțin la noi în țară are două laturi, una pe aceeași lungime de unda ca povestea lui Red și una în care copilul din plasament nu e tocmai un sfințișor și exact din acest motiv persoanele ce îl au sub grijă uneori nu mai pot și mai că îți vine să îl trimiți de unde a venit. Un subiect dificil aș zice, însă pentru un roman de ficțiune și cu un pic de magie în el chiar reușește să contureze o imagine cât se poate de aproape de lumea din afara paginilor.
  Am simțit o legătură cu personajul principal, o simpatie pentru Celine și Jackson și multă drăgălășenie pe suflet pentru țestoasa aia uriașă pe care vreau și eu să o cunosc... sau mă rog, orice țestoasă uriașă e binevenită. Știe careva unde în România pot să cunosc o țestoasă uriașă, eventual una care să vrea să fim prieteni?
  Puterile lui Red cred că au fost singurul aspect care nu m-a dat tocmai pe spate și aș fi fost ok fără existența lor în poveste, dar nu e un motiv de care să mă plâng tocmai, adică eu personal nu am simțit că ar fi fost cu adevărat nevoie de magia respectivă în povestea aceasta. Familia este în centrul atenției, dragostea și unitatea și sunt convinsă că se puteau atinge frumos aceste aspecte și fără vânt și tornade în peisaj.
  Că tot veni vorba de familie... ce final are cartea aceasta, deci pe mine efectiv m-a bușit plânsul la ultimele pagini și nu de tristețe logic, ci mai mult de o combinație dintre fericire, compasiune, liniște și apreciere, asta dacă are sens. În fine, nu are rost să mă chinui să vă explic ceva ce e recomandat să descoperiți cu proprii ochi. (V-ați prins - lacrimi/ochi - mda, nu mă pricep asta e clar.)

"Iubirea poate face lucruri imposibile."

    În esență știți (cred) că romanele pentru copii nu îmi displac, nu spun nu unei posibile cărți bune, chiar dacă vârsta mea este multe peste cea recomandată pe copertă și chiar mă bucur că sunt unul dintre cititorii aceia care poate să experimenteze fără să intre în reading slump.
  De la mine acest roman a primit 5 steluțe și este o carte demnă de biblioteca cu favorite și pot garanta că atunci când ajung pe acasă am să o oblig pe sora mea să o citească, nu de alta, dar consider că are de tras niște concluzii din acțiunile lui Red raportate la viața reală, viața ei. Oricum v-o recomand și vouă, din toată inima și chiar sper și îmi doresc să o văd de bookstagram mai mult de acum înainte.

"Odinioară credeam că e imposibil să iubesc niște străini la fel de mult cum o iubesc pe mama. Dar acum știu că, dacă există dragoste, nimic nu e imposibil."

  Cartea o găsiți aici și nu uitați că cei de la Cartepedia au lunar super promoții de preț, transport gratuit ori surprize drăguțe în colete.

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram