Dublă recenzie - "Lovește-ți inima" și "Unisex" de Amelie Nothomb / Books

  Știu că în general recenziile mele nu merg pe o schemă bine punctată pentru că mereu aleg să scriu după cum îmi vine în minte, asta ca să vă pot face pe voi mai ușor să înțelegeți de ce mi-a plăcut sau nu o anumită carte sau de ce cred că un anume roman merită citit sau nici măcar cumpărat pentru copertă.
   Bine, ca să fiu sinceră, alea pe care le consider ca fiind nașpa încât nici măcar cumpărate pentru aspect nu merită nu mai intră în discuție că ar fi risipă de tip și energie să scriu nu articol pentru ceva ce nu recomand măcar într-o oarecare măsură. Norocul meu că aceste cărți sunt  rar întâlnite de mine deoarece am învățat să îmi selectez viitoarele lecturi în funcție de preferințele personale pe care le știu deja foarte bine. Totuși mai sunt ocazii în care mă avânt în testarea anumitor cărți despre care nu știu mai nimic, am auzit și o bună parte din păreri ca fiind negative și nici nu par a se plia pe mine, însă au acel ceva ce mă face prea curioasă ca să rezist tentației.
   Subiectul de discuție de astăzi îl reprezintă fix două cărți de acest gen. Două romane de la care nu aveam mari așteptări, dar care m-au surprins extrem de plăcut. 
   De ce două? Pentru că ambele sunt de la aceeași autoare și pentru că am eu impresia că poveștile se completează tare bine una pe alta.
   Cărțile despre care vă vorbesc sunt "Lovește-ți inima" și "Unisex", ambele fiind publicate la Editura Trei în colecția Fiction Connection. 
   Am decis să bag ambele povești în aceeași oală cum s-ar zice tocmai pentru că eu sunt de părere că se completează, dar și datorită faptului că fiecare roman în parte este unul scurtuț din punct de vedere al numărului de pagini, astfel că mai multe recenzii nu și-ar avea rostul atâta timp cât eu pot spune tot ce am de zis într-un singur articol.
   Am să încep cu "Lovește-ți inima" deoarece este prima carte citită din cele două în cauză și pentru că ea a fost ca o imagine blurată în mintea mea timp de un an de zile de când tot spuneam că o voi achiziționa. În cele din urmă am cumpărat-o de la Bookfest, vara aceasta și mă bucur că am făcut-o. Mă bucur că am rămas totuși curioasă asupra ei deși majoritatea părerilor auzite au fost mai mult negative.
  Sunt conștientă că o carte nu are cum să placă tuturor și acum în situația acestui roman, pot să înțeleg și de ce. Nu o văd ca fiind o lectură bună pentru 12-13 ani, la fel cum nici "Unisex" nu este, deoarece poveștile au o bază psihologică și abordează o latura nu tocmai fericită a realității. 
   În "Lovește-ți inima" vorbim despre o relație toxică dintre o mamă și fiica sa. Despre cum comportamentul și deciziile părinților pot afecta dezvoltarea copiilor. În 144 de pagini vezi cum accidental cursul normal al vieții este grăbit. Cum o fată ajunge prea devreme mama, cum invidia sa pentru propria fiică transformă un suflet cald într-o stană de piatră și cum conștientizarea greșelilor făcute vine mult prea greu din partea tuturor.

   Mai exact, Marie este cea mai frumoasă fată din orașul ei de provincie. Toate fetele o invidiază pentru că se întâlnește cu cel mai râvnit băiat din oraș. Însă după ce rămâne însărcinată lucrurile se schimbă. Micuța primește toată atenția familiei și reușește la nici câteva săptămâni de la naștere să fure inimile tuturor. Vecinii, prietenii, educatorii, toți o adoră pe Diane, iar Marie este geloasă.
   Aceasta este povestea unui copil excepțional, a unei tinere inteligente ce a crescut fără pic de dragoste maternă.
   În partea cealaltă, în "Unisex" autoarea explorează din nou relațiile de familie toxice, dar de data asta dintre o fiică și tatăl ei.
   Dominique și Claude s-au cunoscut întâmplător într-o cafenea în 1970. Sau îndrăgostit și negreșit s-au căsătorit. Totul poate părea splendid. Adică, ce ar putea sună rău în a te căsători cu un bărbat care te adoră și în a te muta la Paris? Însă, precum viața reală, nu are cum să fie totul roz.
   După ce se naște fiica lor, Claude începe să își folosească familia pe post de pioni în jocurile sale cu trecutul.
   Copila înțelege rapid că tatăl ei este lipsit de afecțiune pentru toți cei din jur, nu doar pentru dânsa, însă mama ei încă se află sub vraja iubirii.

   Aceasta este povestea unei fetițe privată de o viață normală și de iubire unui tata interesat doar de bani și de poziții sociale. Este descrierea unui basm unde o femeie în toată firea uită de propriul copil vrăjită fiind de luxul și anturajele în care trăiește.

   După ce am lecturat "Lovește-ți inima" mi-a fost imposibil să nu vreau să mai citesc ceva de la această autoare și când am văzut temele oarecum asemănătoare ale acestora am fost ferm convinsă că "Unisex" e următoarea mea lectură.
   Dacă vă vine să credeți, e foarte posibil ca aceste romane să îmi fie de folos și ca subiect de abordat în licența, așa puțin, măcar pentru a exemplifica anumite lucruri. Nu știu cum fac, dar am o abilitate de a-mi selecta cărțile după situațiile și nevoile din viața de nici nu îmi vine să cred.
   Lăsând totuși aceste detalii la o parte, hai să vă mai zic două, trei vorbe despre cărțile lui Amelie.

   Pentru mai puțin de 200 de pagini, fiecare roman a fost atât de bine structurat că nu am simțit pic de rapiditate în prezentarea acțiunii, deși ambele se învârt în jurul a cam 20-30 de ani, deci ar fi multe de prezentat. Totul este prezentat dintr-o perspectiv neutră pentru a nu ne lega prea mult de sentimente ci de situațiile în sine. Există și o conexiune cu personajele, dar nu una profundă pentru că ar fi prea dificil să treci prin atâția ani și în același timp și prin sentimentele protagoniștilor. E tare greu de explicat, dar cărțile au fost făcute în așa manieră încât să nu simți compasiune, să nu te pierzi prin propriile emoții pe care le tot învârți în mod normal când citești un roman de 400-500 de pagini. Aici totul este schematic dacă pot să mă exprim așa și asta fix pentru a înțelege sâmburele de realitate din spatele situațiilor.
   Nu am idee dacă autoare este psiholog în viața de zi cu zi, dar cert este că și-a structurat romanele ca pe niște "pilde" terapeutice. Cred că astea sunt genul de cărți bune de prescris spre a fi citite la terapiile de grup sau de familie.

   Pentru că mi-a fost imposibil să introduc citatele în cadrul prezentării fiecărei cărți deoarece prea riscam să dau din casă detalii, m-am decis să enumăr mai jos foarte puține dintre ele, amestecate și bine alese pentru a fi mai dificil de făcut legăturile ce, unde și din ce carte sunt extrase.

"Și-a dorit atât de tare acest copil și, acum că e aici, nici nu-l bagă în seamă."
"Am ales-o pentru că era destul de frumoasă ca să joace rolul femeii de lume și desul de complexată ca să fac cu ea ce voiam."
"Persoana care iubește e întotdeauna cea mai puternică." 
   
   Scurtuțe, bune ca și lectură de poșetă, cu subiecte de impact și cu un stil și o abordare aparte cele două cărți pot fi foarte ușor catalogate ca un must have de avut în bibliotecă. Totuși, le recomand la persoanele +14 ani, mai jos nu m-aș duce, dar e stric părerea mea, așadar fiecare face după cum dorește. 
   *Apropo, cele două cărți pot fi luate foarte ușor ca și sugestie de cadou pentru adolescenții iubitori de lectură.*
   Am acordat 5 steluțe fiecăreia dintre ele și nu credeam sub nici o formă că îmi vor plăcea atât de mult. Le pot recomanda din toată inima, le pot lăuda fără ocolișuri și abia aștept să mai citesc câte ceva de la această autoare.
   În plus, Cartepedia este aici să vă ajute, astfel că cele două cărticele sunt disponibile pe site la ei și nu uitați că săptămânal au promoții tare faine. 


   

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram