Cheesecake cu zmeură și mure / Food

   Probabil desertul meu favorit de ceva timp încoace este cheesecake-ul. E unul tare bun la cofetăria Scala în oraș la mine (tot cu zmeură și acela) și de când l-am încercat pe respectivul am început să ador acest tip de prăjitură. Mai puțin dulce decât majoritatea deserturilor și fiind ideal de făcut cu tot felul de fructe în combinații răcoroase, zic că mi se potrivește mănușă.
   E drept că am o slăbiciune pentru dulciuri de orice fel, marea problemă a vieții mele și probabil din acest motiv nu voi ajunge vreodată 90-60-90, dar nu îmi pasă. Totuși, nu sunt genul de om, cum e iubitul meu, care poate mânca orice e mega dulce oricând. Prea mult zahăr pentru mine chiar e prea mult. Astfel că desertul acesta ne fiind prea dulce, ba chiar conținând foarte puțin zahăr pentru cantitatea lui totală, e ideal pentru mine. Plus, orice are zmeură, mure, afine sau căpșuni eu ador, iubesc și vreau să încerc.
   O să vedeți că deși din poze poate părea mai dificil de realizat, vă zic sincer că aceasta a fost prima mea încercare și nu am avut deloc bătăi de cap.
Ingrediente:
Pentru blat (primul strat)
 • 400 g de biscuiți (se recomandă cei digestivi, dar eu am folosit unii normali)
 • 200 g de unt
Pentru cremă (al doilea strat)
 • 300 g de cremă de brânză Philadelphia (varianta originală)
 • 250 g de mascarpone marca proprie a celor de la Kaufland
 • 2 linguri mari de zahăr (maxim 3 și e ok și cel brun sau mierea)
 • 15 ml esență de vanilie de la Daily
 • 25 ml colorant alimentar roșu de la Daily (atât am folosit eu pentru a obține crema roz, deci pentru a o face roșie cu totul recomand să dublați cantitatea de colorant)
 • 2 foi de gelatină Blatt Gelatine de la Dr. Oetker 
Pentru jeleu (al treilea strat)
 • 200 ml de apă
 • 200 g de mure proaspete
 • o lingură mare de zahăr (foarte ok și brun dacă aveți)
 • un pliculeț de gelatină Tort Gelee de la Dr. Oetker
Pentru decor 
 • mure și zmeură proaspete
Mod de preparare:
   Începem cu untul care trebuie lăsat să se topească la baie de aburi într-un bol deasupra unei cratițe cu apă fiartă. Între timp biscuiții se mărunțesc bine de tot până ajung ca un fel de făină. Peste aceștia se toarnă untul atunci când este gata topit și se amestecă totul până la omogenizare.
   Ar fi indicat să aveți o tavă rotundă la care să se poată detașa peretele mai apoi pentru că primul strat, biscuiții cu unt, trebuie pisați pe fundul acesteia bine de tot și lăsați la rece cam jumăate de oră.
   Pentru al doilea strat se pune crema de brânză alături de mascarpone într-un bol și se amestecă ușor cu o lingură de lemn. Între timp se toarnă zahărul sau mierea, după preferință, alături de esența de vanilie și de colorant. Totul se amestecă foarte bine până rezultă o cremă asemănătoare cu frișca.
    Cele 2 foi de gelatină se lasă într-un bol cu apă rece circa 5 minute apoi aceasta se scurge, lăsând doar o lingură, poate două de apă. Precum untul, foile de gelatină se lasă alături de puțină apă la baie de aburi în timp ce amestecați continuu timp de alte 3-5 minute. La final se toarnă peste crema obținută și se amestecă ușor. 
    Tava cu blatul de biscuiți se scoate de la rece și se adaugă deasupra crema obținută. Se nivelează totul frumos și se lasă din nou la rece o oră.
   Al treilea strat recomand să vă apucați să îl preparați cam după 40 de minute de când ați băgat tava la rece. 
   Într-o cratiță se pun 200 ml de apă la fiert (aproximativ o cană ar veni). Peste se toarnă o lingură de zahăr și murele. Amestecați continuu timp de 10-15 minute până ajungeți la textura unui sirop roșiatic, iar din mure mai rămân doar semințele și câteva bucăți mici de fruct. Gelatina Tort Gelee se adaugă în siropul obținut (tot plicul) și se lasă la foc încă un minut. Logic, se mestecă în continuu. 
   Între timp scoateți de la frigider tava și fructele necesare pentru ornat. Siropul se toarnă peste și se nivelează rapid și frumos. Atenție, gelatina își face rapid efectul astfel că imediat ce nu mai e pe foc o să înceapă să se închege jeleul de mure așa că fructele de ornament trebuie puse rapid. 
   În final se lasă totul la rece pentru încă 2-3 ore și apoi e numai bun de servit. 
   Spor la gătit și poftă bună!


Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram