Recenzie "Everless" de Sara Holland / Books

  Dacă până acum în cărți întâlneam personaje ce trebuiau să plătească pentru greșelile lor cu propria viață sau cu a oamenilor dragi sau erau mutilați, înrobiți ori aruncați în închisoare pe vecie, ei bine, romanul "Everless" mi-a arătat care ar putea fi cel mai scump preț pe care îl poți plăti doar pentru că exiști. Pentru că ai nevoie de hrană, educație sau un acoperiș deasupra capului. Timpul reprezintă moneda de schimb, La propriu.
  Nu știu ce revelație a avut autoare când a fost lovită de această idee, de a transforma anii din viață în plata pentru o lună de chirie, pentru un afurisit de pește sau câteva cărți, dar cert este că toată chestia asta a făcut romanul atât de diferit, de interesant și totodată atât de ciudățel încât e cam greu să nu te prindă lectura.
  "Everless" este o carte cu o ușoară tentă de basm, dar asta pentru că doar pe aici mai poți vedea în aplicarea faza aia cu "A crescut într-un an cât alții în șapte." însă cu o ușoară modificare, una cu minus și anume "A îmbătrânit într-un an cât alții în șapte..." sau chiar mai mult.
  Simt că v-am lăsat puțin în ceață cu ultima frază, deci uitați mai jos o explicație mai concretă.

Titlu original: Everless 
Autor(i): Sara Holland 
Editura: Nemira 
Colecția: Young Adult 
Anul apariției: 2019 
Nr. pagini: 344 pagini 
Tip copertă: necartonata 

  În regatul Sempera, timpul reprezintă moneda de schimb. Extras din sânge și amestecat cu fier, transformat în monede efervescente menite spre a fi consumate și a prelungi viețile oamenilor.
  Bogații îi taxau pe cei săraci pentru că aveau locuințe sau mici afaceri, dacă se pot numi așa, pe pământurile conduse de ei. Astfel aristocrația putea trăi până la câteva secole, iar oamenii de rând abia de reușeau să ajungă la jumătatea vieții pentru că majoritatea timpului lor era scurs (mai exact stors prin proceduri un pic cam dureroase) și dat pentru a plăti tot ce era necesar supraviețuirii.

  [O mică paranteză acum. E hilar um oamenii renunțau la ani buni din viață pentru a putea supraviețui pe moment, dar până la urmă tot la moarte ajungeau.]

   Jules Ember este o adolescentă care acum mulți ani trăia printre aristocrați, pe moșia familiei Gerling din Everless. Tatăl ei era fierar și fidel familiei. Viața era perfectă pe atunci. Explorarea coridoarelor întortocheate ale castelului erau singura ei grija, ei bine, asta și Roan. Băiețelul care pentru ea însemna ceva mai mult decât cel mai bun prieten pe care îl avea. Oh, și evitarea lui Liam, fratele mai mare alui Roan, era la ordinea zilei, atunci, dar și acum.

"Inima îmi zdrobește pieptul. Frica ajunge și ea la mine, precum un fum întunecat și răsucit."

   Însă un accident cumplit și păstrarea unui secret îi pune pe fugă pe Jules și pe tatăl ei, astfel că sunt nevoiți să părăsească Everless pentru totdeauna.

"Am visat atât de des noaptea în care am fugit, că nu mai pot distinge coșmarurile de amintiri."

   Câțiva ani mai târziu, într-un orășel unde viața este grea, Jules încearcă să își salveze tatăl a cărui timp este pe terminate. Neavând de ales, Jules pleacă în Everless pentru a munci în palatul ce îi era casă în copilărie. Însă nevoia de a câștiga timp o va trimite ca pe o pradă în fața celor de care a fost avertizată că trebuie să se ferească.

"[...] ce am de pierdut, având în vedere că am pierdut deja totul?"

   Un joc periculos a unei istorii cică de mult apuse, povești terifiante, mituri și multe secrete ce au fost bine îngropate sunt acum înșirate precum un covor roșu sângeriu în fața lui Jules, dar o piesă din puzzle lipsește și ceva nu se leagă, până la final.

"Se zvonește că însuși spiritul Alchimistului bântuie aceste păduri și prinde dintr-o suflare eternitatea însăși."

  Dragostea și prietenia sunt lucruri ce orbesc sufletului unui om. Iubirea presupune slăbiciune și vulnerabilitate, prietenia poate veni la pachet cu trădare, iar uneori dușmanii nu îți sunt chiar dușmani, ba chiar s-ar putea să îți fie singurii aliați.

"Trebuie să mă întorc. Trebuie.
Am treburi de rezolvat cu Regina."

   O poveste magică, un basm modern aș zice unde prințul îmbătat de iubire ce vine să te salveze lipsește cu desăvârșire. Unde timpul se oprește în loc sau se scurge prea repede precum sângele din vene. 
   Încrederea este o iluzie, timpul o comoară mult râvnită de alții, iar ea reprezintă cheia.

"[...] îi întorc spatele și plec în noapte, cu trecutul apăsându-mi greu pe umeri, îndreptându-mă spre un viitor la fel de sălbatic și de necunoscut precum inima mea."

   Eiiii, sună bine nu? Ba chiar tare bine. Și ca să vă mai dau un imbold, dacă ați citit "Prințesa de cenușă", "Prințul nemilos", "Regina Roșie" și "Cinder" sau doar câteva din aceste titluri și v-au plăcut, garantez savoare totală și pentru această carte.
    Eu una am fost atât de prinsă în acțiune încât nici nu am simțit cum s-a scurs timpul. V-ați prins? Scurs. Timp. Nu? Da, bine, renunț la glume. 
     În orice caz, acțiunea este atent țesută cu intrigă, mister, durere și foarte multă ură, dar totul atât de bine camuflat încât ai nevoie de cam jumătate de carte să bănuiești pe cineva, să pui la îndoială adevărul ce pare limbede ca apa și să ajungi la o concluzie cât de cât stabilă pentru a putea strânge și tu de gât un personaj, deși probabil că și atunci ai alege greșit. 
   Protagonista, aș spune că este tipică romanelor de ficțiune. Un mielușel cu o minte destul de ageră, dar cam fricos la început, iar pe parcurs se observă evoluția de pe această latră. Însă lucrul care e diferit aici, probabil singura chestie care o face să se diferențieze de normalul personajelor feminine din cărți, ființa asta nu s-a lăsat orbită de sentimentele de iubire, fie ele cât de mici, nici măcar în al doisprezecelea ceas.  
    Lipsită de sentimente nu aș putea spune că era, pentru că dragostea ei era canalizată pe alte persoane care aparent erau mult mai importante decât o pasiune din copilărie sau una actuală. Așadar, o biluță albă pentru Jules.

    Probabil că după tot ce am spus mai sus ar fi imposibil să nu îi dau 5 steluțe și așa este. Aș comite o crimă la adresa cărților bune dacă i-aș oferi mai puțin, astfel că primește notă maximă de la mine pe goodreads și vă recomand și vouă să o încercați. 
    Puteți achiziționa cartea de pe Cartepedia.ro (link aici).
Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram