Recomandări de filme / Movies & Series

   În ultima vreme am văzut atât de multe filme, aproximativ 4 pe săptămână, încât am ajuns să acumulez material pentru un articol consistent cu și despre recomandări de filme. Și așa nu am mai făcut un astfel de post de multă vreme, de luni bune chiar, deci era și cazul de o reîmprospătare a informațiilor.
   Nu le voi menționa pe toate cele pe care le-am vizionat, voi selecta doar ce am considerat eu că se încadrează la bune și foarte bune și bineînțeles, care nu au o vechime de 2-3 ani de la apariție. De asemenea, nu voi merge la recomandari de filme văzute mai înainte de luna ianuarie a acestui an pentru că astfel aș face un articol mult prea lung și mi-ar lua și mie zile bune să îmi amintesc fiecare film vizionat.

Ashes in the Snow
  Un film bazat pe romanul lui Rute Sepetys ce a fost tradus și la noi cu titlul Printre tonuri cenușii (editura Epica) care totodată este inspirat din fapte reale, pronunțându-se drept o ficțiune istorică.
  Acțiunea se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele aliate luptau cu Germania nazistă, iar Uniunea Sovietică ocupa cea mai mare parte a Europei de Est. Lituania a fost una dintre țările invadate de către armata roșie a lui Iosif V. Stalin, unde mii de oameni nevionovați au fost declarați dușmani ai regimului sovietic. Deportați, uciși, trimiși în lagăre, înfometați. înrobiți precum niște sclavi prestând munci chinuitoare ani de zile, până când, în cele din urmă, și cei mai rezistenți și norocoși de până atunci sfârșeau precum cei dintâi, morți.
  Filmul se învârte în jurul protagonistei noastre, Lina Vilkas în vârstă de numai 16 ani și a familiei acesteia ce a fost separată și deportată în Siberia.
  Personal, urăsc istoria învățată la școală. Anii și informațiile în cantități excesive predate în timpul orelor din liceu erau marele meu chin, dar ador filmele și cărțile ce au tente istorice, ce îmi prezintă fapte reale, dar prezentate într-un mod mult mai captivant, ce mă convinge, fără să vreau chiar, că merită să memorez acele lucruri. Prefer poveștile, nu lecțiile, iar acest film, cât și cartea, exact asta mi-au oferit. O poveste tristă, dar adevărată despre cum era lumea atunci.

The Hate U Give
  Un film care, de asemenea, este bazat pe romanul ce a fost tradus și la noi cu titlul de Ura cu care lovești (editura Trei) și care precum cel de mai sus, este mai mult decât niște cadre și imagini, ci transmite un mesaj.
   Starr, protagonista noastră, este martoră la uciderea prietenului său din copilărie. Acesta a fost împușcat, dar nu de vreun membru al unei benzi, ci de un ofițer de poliție, alb.
   Trăind într-un cartier în care greșelile unor negri au pus o etichetă asupra tuturor, într-un cartier în care poliția face cea mai mare discriminare posibilă, iar pentru un lucru neînsemnat riști să fii împușcat, datoria lui Starr de acum este să spună ce este de spus. Ce și cum s-a întâmplat și mai important, a cui a fost vina cu adevărat. Barierele trebuie distruse, iar prejudecățile îndepărtate.
   Un film foarte bun despre ce înseamnă discriminarea unei comunități întregi, despre cum oamenii nu sunt capabili să înțeleagă termenul de dreptate și despre cum adevărul înseamnă atât un risc, cât și un strigăt de alarmă.

Holmes & Watson
   Trecând de la filme ce au un mesaj de transmis și un impact ceva mai serios asupra conștiinței noastre la o comedie tare bună și simpatică, mai ales văzută alături de prieteni sau familie.
  O poveste comică și plină de umor într-o adaptare istorică avându-i drept protagoniști pe celebrul detectiv Sherlock Holmes și asistentul său, doctorul Watson, bine, varianta lor mai puțin serioasă și dedicată muncii de prindere a infractorilor. Însă povestea este foarte mișto, amuzantă, cu replici și secvențe care o să îți intre în minte.

Mortal Engines
   Iar acum de la comedie trecem la un film de acțiune și totodată un SF destul de bun, dacă e să mă gândesc, singurul lucru care nu mi-a prea plăcut a fost finalul care era foarte de așteptat, însă trecând peste asta a fost un film bun și sincer, acum vreau să citesc și cartea, pentru că, hei, ce să vezi, este și o carte. Mașinării infernale (imprintul Paladin) apărută chiar cu coperta filmului.
   În principiu, filmul vizează stilul de viață al omenirii în viitor, la mii de ani de la distrugerea civilizației umane cunoscute de noi și adaptarea omenirii la un nou stil de supraviețuire și conviețuire. Orașele pe roți ce se deplasează pe pământurile secătuite ale continentului trăind precum într-o lege a junglei: orașele mai mari le înghit pe cele mai mici pentru a fura resursele acestora, fie ele cât de puține.
   Protagonista noastră Hester Shaw se află într-o misiune, de a ajunge pe marele oraș pe roți, Londra și de a "plăti" o datorie existentă de prea mulți ani.

   În mare cam acestea sunt, 4 recomandări. Sincer, în primă fază când am început să scriu articolul credeam că sunt mai multe, măcar 6, dar aparent erau în număr mai mare cele apărut prin 2017-2016 și nu prea își avea rostul menționarea unor filme ce deja sunt, cel mai probabil, cunoscute.
   În orice caz, voi reveni peste o lună, sper eu, cu alte câteva recomandări, după ce mai scotocesc internetul în căutare de filme bune.

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram