Idei preconcepute despre facultate / Tips & Tricks

  A trecut ceva vreme de când nu am ma postat nimic pe blog. Nici măcar un articol... Sper că mai știu cum se scrie unul. Ideea e că sesiunea mi-a cam devorat timpul și sincer și inspirația din creier. Nu că în acesta aș avea tare multă inspirație, dar îmi era dor să scriu, astfel că am deschis pagina de postari ale blogului și sper eu să încropesc de un articol interesant.

  Cred că ideea de bază a acestui post o să vi se pară ciudată sau neimportantă, dar ca să vin în completarea mențiunii făcute mai sus cu privire la facultate, astăzi vreau să vă vorbesc puțin despre studenție. Știu că am mai făcut și anul trecut niște articole pe diferite teme legate de facultate, sesiune și alte alea, dar acum o să merg pe o arie mai generală care să înglobeze cu totul perspectiva și viziunea mea asupra studenției, că doar mna, am un an jumatate de când îmi mănâncă universitatea asta sufletul...
   Haha, glumesc. Sper că nu v-am speriat. Neh, bine, gata, încercarea mea de glumă este total eșuată. Clar astăzi nu e cea mai bună zi pentru a scrie un articol. Totuși, revenind la subiect și sper eu să am o oarecare coerență în paragrafele ce urmează, hai să abordăm niște stereotipuri, replici, superstiții sau cum vreți voi să le spuneți, pe care eu personal le tot aud pe la elevii de a 11-a și a 12-a în majoritatea cazurilor, dar nu numai cu privire la anii de studenție. Lucruri care mie personal mi-au format o idee cam de speriat înainte de a începe primul meu an la USV ca mai apoi să descopăr că persoanele alea ori habar nu aveau ce vorbesc, ori făceau mișto de mine și de restul viitorilor absolvenți de liceu, ori naiba mai știe ce. Ce vreau să fac prin intermediul articolului de astăzi este să răspund la o serie de întrebări primite atât în online, cât și în offline de la diferite persoane pentru care facultatea parcă e desprinsă din filmele de groază, așa cum era și pentru mine acum 2 ani.
   Probabil replica pe care am auzit-o cel mai des "În sesiune nu dormi cu săptămânile". De fapt, dacă mă gândesc mai bine am auzit zeci de replici legate de perioada de sesiune a studenților. Că sesiunea e mai grea/stresantă ca bac-ul, că doar un curs e cât o biblie și multe alte porcării care au ca scop doar traumatizarea bobocilor. După a treia mea sesiune deja finalizată, pot afirma că examenele din facultate nu sunt sub nici o formă așa de grele precum bac-ul și cu sigurantă nu sunt la fel de stresante. Și pentru numele lui Dumnezeu, nu dormi cu săptămânile pe la facultate doar dacă o ții din petrecere în petrecere. 
   Bac-ul în sine reprezintă un stres implementat în mințile adolescenților încă din clasa a 9-a, lucru total greșit pentru că, să fim serioși, de ce să te gândești cu 4 ani înainte la câteva examene care oricum nu arată cine ești tu cu adevărat. Jur că bacalaureatul a fost făcut doar pentru a satisface nevoia profesorilor de liceu spre a chinui și bate la cap elevii. Stresul acolo nu e legat neapărat de momentul critic când ai foaia în față, ci de faptul că profesorii, părinții și toate neamurile (până la a 7-a generație eventual) îți spun că o să fii un nimic în viață dacă nu îl iei. În cazul sesiunii, stresul apare cu o zi înainte, când vezi statusuri pe facebook și replici la mișto despre cum te duci în restanță, că așa e frumos, eventual tot atunci te și apuci de învățat, iar prin nu știu ce miracole mai tragi și un pui de somn și treci și examenul cu o notă chiar decentă. 

   Că tot am adus vorba de restanțe, să clarificăm acuma o chestie. Dacă ai restanță la un exammen asta nu înseamnă că ești ca și mort, gata ți s-a oprit viitorul și totul e negru în jurul tău. Iei 4 la un examen că mna, nimeni nu are memorie de elefant, ai picat ok, dar restanța practic îți dă ocazia să mai dai odată examenul ăla și chiar să iei 10 a doua oară. Când se întâmpla în liceu să poți da teza la istorie sau la română de 2 ori? Niciodată, vă zic eu sigur. Ai 4, cu ăla rămâi și roagă-te să îți iasă media. Există persoane, și aici vorbesc din auzite pe la amici și cunoștințe, care își lasă 1-2 examene pentru perioada de restanțe încă din prima ca să poată învăța cum trebuie pentru celelalte. 
   Așadar, restanța nu este tot una cu expulzarea din facultate.

   "Să stai la cămin e groaznic!" Cea mai tâmpită replică posibilă. Eu una mă bucur atât de mult că am stat la cămin și încă stau și poate și la anul tot acolo o să fiu. Dar serios acuma, nu ai nevoie chiar de luxul de pe lux pentru ați face anii de studenție faini. Locuitul la cămin mi-a dat ocazia în primul an să cunosc câteva fete foarte faine ce mi-au fost colege de cameră, să am parte de zeci de nopți albe cu seriale, filme și râsete, alte zeci de tentative mai bune sau mai rele de a găti ceva alături de ele, ieșiri nocturne și multe alte chestii pe care nu știu cât de bine le-aș fi trăit dacă stăteam la apartament sau garsonieră. Să nu mai zic și de faptul că e mult mai ieftin să plătești chiria la cămin decât în alte situații. E drept că anul trecut am avut parte de baie la comun cu un etaj întreg de fete și de o cameră micuță pentru 4 persoane, dar după 2 săptămâni ajungi să nu mai dai importanță la chestiile astea. 
   Anul acsta m-am mutat în alt cămin, ceva mai drăguț pentru faptul că am o cameră mai mare, cu mai puține colege și baie proprie, dar ca și stil de viață tot la fel mă simt. Din nou am avut ocazia să întâlnsc o altă fată fantastică alături de care să râd în miez de noapte mâncând paste și bând vin în pahare de carton, dar hei, astea sunt părțile memorabile ale vieții. Plus, căminul mi-a dat ocazia să întâlnesc și cel mai fain și amuzant iubit posibil cu care parcă deja trăiesc în aceeași casă la cât timp ne petrecem împreună. 
   Nu ești fraier sau legat în lanț dacă stai la cămin pentru că una e cel din liceu și alta e cel de la facultate. 

  "Când ești la facultate nu mai ai timp de nimic." E drept că nu de multe ori am auzit această replică, dar totuși mi-a trecut prin cap acum când scriam și am zis să o abordez. Total neadevărat. Ori ai suficient timp să faci orice îți trece prin cap și chiar faci, ori ai suficient timp, dar alegi să îl dormi. Una din două variante.

   În momentul de față cam asta e tot ce mi-a trecut prin cap, dar cel mai probabil o să îmi mai revină idei ce ar fi fost bune de adus în discuție, acum, însă, asta este, vor rămâne pentru un alt articol la momentul potrivit. 

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram