Recenzie "Urmașii de sânge și os" de Tomi Adeyemi / Books

   Una dintre cele mai așteptate cărți ale anului este de departe romanul "Urmașii de sânge și os" de Tomi Adeyemi. O carte care în afară a făcut furori și care de asemenea, de când a fost tradusă și la noi, platformele de social media se scaldă în recenzii și fotografii cu această frumusețe. Ce e drept, editura Epica a investit foarte mult în aspectul ei pentru că avem prima carte Hardcover în colecția lor, unde mai punem și faptul că supracoperta e demențială, avem până și hărți înăuntru. Așadar treaba e bună, ca și aspect nimic de reproșat. 
   Sper că nu v-am speriat și v-am făcut să credeți că doar aspectul e wow la acest roman, o nu, nicidecum. Cartea a fost fenomenală! Vă anunț de pe acum că dau startul propagandei online și pentru ea, astfel că scuzele mele dacă cumva vă fac să rămâneți iar fără bani de buzunar, dar hei, vă alegeți cu o carte bună. 

Produs publicat în 2018 de Epica
Data apariției: August 2018
Tip copertă: Cartonată
Număr pagini: 582

  Amintirea vremurilor în care magia îmbiba pământul Orishei este încă vie în mintea lui Zelie, la fel cum și amintirea uciderii mamei sale domnește și acum în sufletul ei. 

"Mi-au ucis mama."

   Deși mama ei a fost un maji extrem de puternic, un Secerător ce putea invoca sufletele morților prin magia pe care o poseda, dar în momentul în care aceasta a dispărut și majii au fost șterși definitiv de pe pământurile Orishei. 

"Ne-au luat magia."

   Când s-a întâmplat totul Zelie era doar o copilă, o divineră ce nu avea să mai ajungă vreodată să își cunoască puterile de maji și totodată o fiică ce nu mai avea să își strângă la piept mama niciodată.

"Au încercat să ne îngroape."

   Însă acum, la mulți ani distanță, Zelie are o șansă să aducă magia înapoi și să riposteze în fața regelui, a celui care le-a luat totul.

"Acum renaștem!"

   Zelie mi-a dat o senzație de deja vu, mi-a amintit foarte mult de o altă tânără dintr-un roman epic, anume Cinder. Cele două fete cred eu că seamănă ca două picături de ploaie prin curajul de care dau dovadă. Prin dargostea pe care le-o poartă celor dragi și prin empatia ce o au cu ele în suflet.
   Greu de văzut și poate de crezut, dar deși la exterior Zelie este o protagonistă cu o forță de invidiat, sufletul ei este plin de durere, de răni ale unor amintiri ce nu vor putea fi șterse nicicând.

"În clipa aceea îmi dau seama cât de tare m-am înșelat.
Nu contează dacă sunt în mintea ei.
N-o să-i înțeleg niciodată toată durerea."

   Deși pe parcursul cărții este evidentă evoluția lui Zelie, chiar maturizarea și conștientizarea rolului ei și a forței sale care e una de temut, trecutul este încă prezent și odata cu el este și frica, teama de a se sfârși totul într-un alt masacru.

"Frică.
Adevărul taie precum cel mai ascuțit cuțit pe care l-am văzut vreodată.
Orice aș face, Întotdeauna o sa-mi fie frică."

  Acțiunea romanului este prezentată din perspectiva a 3 personaje, dintre care evident Zelie este unul dintre ele, dar acum în mintea voastră apare următoarea întrebare: Bun, și celelalte 2 perspective ale cui sunt? Ei bine, vă spun doar atât. O fată care în sfârșit a ales să se răzvrătească pentru dreptatea ce știe că nu a existat vreodată. O fugară ce a lăsat în urmă luxul pentru adevăr. O tânără curajoasă care a decis că a venit vremea unei schimbări și poate chiar vremea răzbunării. De partea cealaltă avem sânge din sângele dușmanului și știți cum se spune, așchia nu sare departe de trunchi, sau cel puțin așa este în majoritatea cazurilor.

"Dau din cap, pentru prima oară netemându-mă de luptă. Am fost Leonara, odată.
Pentru Tzain și Zelie, o sa fiu din nou."

   Cu o poveste magică ce m-a cucerit total, această carte a ajuns la egalitate cu alte câteva frumuseți din topul meu de favorite. 
   Ce pot spune, anul acesta am citit foarte multe cărți bune dintre care o parte dintre ele au urcat direct în clasament. 
   De acum ce pot face? Trebuie să aștept continuarea pentru a afla ce se întâmplă cu magia și cu Zelie. Pentru a afla care va fi soarta Orishei și cel mai important, dacă iubirea va birui deși cele două suflete se află în tabere adverse. 
   Ce? Doar nu credeați că nu avem parte și de un strop de romantism? Și încă ce mai poveste de iubire. Controversată, intensă, dureroasă...precum o rană deschisă.

"Datoria nu e de ajuns când înseamnă distrugerea fetei pe care o iubesc."

   Evident că nu e cu putință să ofer o notă mai mică de 5 steluțe romanului. După ce am ridicat-o atâta în slăvi pe instagram și acum și aici ar fi chiar culmea. Așadar, recomandarea mea pentru voi este să puneți mâna pe ea și să o citiți chiar dacă pare un monstru de carte, că mna, are un număr consistent de pagini, dar totuși se dovedesc a fi prea puține în cele din urmă. 

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram