Recenzie "Și-a căutat-o..." de Louise O'Neill / Books

    Editura Storia a urcat rapid în topurile mele, având o selecție de cărți care până la momentul actual nu m-a dezamăgit în niciun fel. Știți bine că "Prințul nemilos" este una dintre cărțile mele preferate per ansamblu literar, dar nici "Eliza și monștrii ei", "Spune-mi trei lucruri despr tine" și "Cuvinte în albastru intens" nu sunt mai prejos. Toate titlurile menționate anterior au primit 5 steluțe de la mine, toate sunt speciale în felul lor și toate au o tematică aparte, iar astăzi vreau să discutăm despre cea mai recentă apariție a editurii, anume romanul "Și-a căutat-o..." de Louise O'Neill.
    Acesta este puțin mai diferit față de restul deoarece și subiectul este unul prea puțin abordat în literatură. Abuzul fizic și violul nu este chiar ceva despre care să se discute în romane, poate pentru că este încă un lucru tabu sau poate că nu prinde la public sau cine știe, poate este un subiect prea trist pentru a fi abordat. Un lucru e clar, cartea aceasta nu este de trecut cu vederea sub nici o formă.

Produs publicat în 2018 de Storia Books
Data apariției: Octombrie 2018
Tip copertă: Brosata
Număr pagini: 278

   Într-un orășel în care toți locuitorii se cunosc între ei, este imposibil să nu te faci remarcat sau să nu se știe totul despre tine.
   Emma O'Donovan este cea specială. Frumoasă, populară, adorată de toți. Ea este cea puternică pentru care absolut oricine ar comite o crimă pentru a o avea ca și prietenă. Și face tot ce este nevoie pentru ca lucrurile să rămână așa.

"Eu sunt Emma O Donovan.
Eu sunt Emma O Donovan."

   Până într-o seară..
   Acum ea simte doar rușine, dispreț și dezgust față de ea însăși pentru că a greșit și știe asta, dar nu mai poate da timpul înapoi.

"Ar trebui să-l opresc [...] E prea târziu acum și nu mă simt bine [...] Oricum, e prea târziu de acum."

   Acum este o târfă sau mă rog, de acum este un nimic. Popularitatea ei s-a încheiat în acea seară. Iar pozele acelea - văzute de absolut toată lumea- o fac să nu poată să uite vreodată.

"Carnea aia roz e a mea. Picioarele alea depărtate sunt ale mele. Toate fotografiile alea îmi vin în minte."

   Emma, adolescenta populară, perfectă, frumoasă de zici că ar fi model pentru marile case de modă reprezintă visul oricărui băiat pentru o posibilă iubită, ar fi ca un trofeu pentru ei, iar fetele din oraș și liceu s-ar lupta pentru prietenia sa. Totuși, este evident că atât ea cât și prietenele ei se comportă superficial, se consideră superioare, mai ales Emma care, deși spune în fața altora că frumusețea este neînsemnată, în sinea ei știe că acest aspect o face să fie cea mai bună.

"-E superficial, zic eu.
Asta ar trebuie să răspundem când ni se spune că suntem frumoase.
-Nu înseamnă nimic, adaug."

   Comportamentul ei la început este atât de enervant, de dizgrațios, zici că era zeița frumuseții. Sinceră să fiu, am vrut să o strâng de gât pe această divă, dar mai apoi, deși știam că o parte din vină îi aparține, tot mi-a fost milă de ea, de situația în care a ajuns.
   
"Mă aplec de durere, simt cum suspinele își fac loc în pieptul meu, cum îmi ard ochii și mă legăn în față și în spate. O suferință fără sfărșit. O gaură neagră. Un spațiu negru. Cad, cad, cad."

   "Și-a căutat-o" este parcă povestea a două persoane total diferite. A unei fete populare și a unei tinere abuzate, a unei victime privită cu milă și teamă de toată lumea. Ceea ce face ca, de fapt, să fie evident că este vorba de una și aceeași persoană este faptul că o parte din vină chiar îi aparține.
   Din dorința de a fi cât mai cool, de a fi la înălțimea popularității pe care o avea, Emma nu s-a mai gândit la consecințe, ci a acționat din impuls, iar această decizie a costat-o atât de mult.

"Nimeni nu i-a turnat băutura pe gât sau a obligat-o să ia chestii. Și ce băiat ar fi refuzat-o când ea i se oferea pe tavă?"


   O fi greșit și ea, nu spun nu, dar există un termen numit CONSIMȚĂMÂNT folosit pentru persoanele de peste 18 ani. În momentul în care tu nu ești de acord să faci ceva, persoana aia nu are nici un drept, măcar, să te atingă, iar dacă a facut-o și a mers și mai departe fără să îi permiți tu, atunci ală se numește viol.
    Vă spun de pe acum că, deși, are un astfel de subiect, eu personal nu aș pune o restricție de vârstă pentru că unele lucruri este bine să fie cunoscute, este bine să fii informat cu privire la genul acesta de lucruri și să tragi și învățături din informațiile pe care le primești. O astfel de carte trebuie disecată și analizată pentru că după cum am spus, decizia Emmei a început toată povestea.

"Mă întind și iau pastila, o înghit fără apă, înecându-mă de la gustul amar."

    Să consumi lucruri despre care habar nu ai ce pot face reprezintă un gest extrem făcut de mulți tineri, precum protagonista noastră din dorința de a părea cool, de a arăta amicilor că nu ești plictisitor, dar oare chiar merită? Dacă ajungi într-o situație ca Emma, în care tu, de fapt, ești o victimă, dar pentru că ți se cunosc antecedentele și modul de a fi, ajungi să fii văzut, mai apoi, ca o mincinoasă, o târfă, un nimic.

   Acest roman este o recomandare de lectură ceva mai diferită, o poveste pe care nu o întâlnești în orice carte, iar eu una vă sfătuiesc să o citiți.
   Înainte de a încheia, aș vrea să spun, totuși, motivul pentru care nu pot să acord 5 steluțe cărții. Finalul, din punctul meu de vedere nu este ceea ce îmi doream, deoarece este unul deschis, fără a știi exact ce se întâmplă cu protagonista după toate acestea. E o părere pur subiectivă, eu nefiind fană a finalurilor în care nu mi se spune cu exactitate ce și cum, ce urmează și ce s-a constatat. Totuși, numărul de 4 steluțe oferit de mine nu are de ce să vă descurajeze, ba din contră, trebuie să vă motiveze pe voi să o lecturați și să vă formați propriile opinii, dar cel mai important, trebuie să învățați ceva din această poveste.
   Puteți achiziționa cartea de aici!


Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram