Recenzie "O zi de Decembrie" de Josie Silver / Books

   Din seria de cărți must have pentru luna decembrie și pentru Crăciun avem un roman recent lansat de cei de la Nemira pe care da, eu l-am citit în noiembrie, dar astea sunt detalii. Ca să vă pot vorbi vouă despre el și pentru a vă corupe deja ca să îl aveți sub brad de sărbători trebuia să îl citesc ceva mai devreme, nu?
  "O zi de Decembrie" este exact ce trebuie pentru un început de iarnă dulce, magic și totuși nu departe de realitate. Cum să o spun eu mai corect...hmm, cred că este o palmă peste față despre ce înseamnă dragostea la prima vedere, dar și devotamentul, prietenia, familia și în același timp conține și un strop din minunata magie a Crăciunului.
   Una peste alta eu chiar am rămas plăcut surprinsă de frumusețea acestei cărți. Da, e drept că primele 100 de pagini mi s-au părut cam clișeice și nu mă încântau în mod special, dar mai apoi am descoperit că acolo se termină clișeul și totul merge exact în direcția opusă față de ce te aștepți și pentru numele lui Dumnezeu, acțiunea se desfășoară pe parcursul a 10 ani!! Adică e deja evident că nu este vreo poveste de iubire fugară și adolescentină. Cred că acesta este un roman ce poate fi citit și la 25-27 de ani fără să își piardă sensul.

Produs publicat în 2018 de Nemira
Data apariției: Noiembrie 2018
Tip copertă: Brosata
Număr pagini: 424

   Laurie nu a crezut niciodată în mitul cu dragostea la prima vedere pentru că în imaginațiea ei este imposibil să iubești pe cineva după ce îl vezi o singură dată, nu? Dar, într-o zi de decembrie, printr-o ninsoare puterică zărește din autobuz un bărbat și simte.. Nu, ea știe că l-a găsit pe EL. Totuși, păcat că el nu a urcat în acel autobuz.

"Urcă în autobuz, te rog!"

   Convinsă fiind că el îi este sortitul, Laurie își petrece un an de zile căutândul prin toate magazinele, barurile și restaurantele posible. Fiecare străduță din Londra a fost cercetată de ea, însă după un timp începe să își piardă speranță că îl va revedea vreodată. 

"Am doar două hotărâri în anul acesta, două mari și late, strălucite și geniale de-a dreptul:
1. Să îl găsesc pe el, pe băiatul meu din stația de autobuz.
2. Să îmi găsesc primul meu job adevărat la o revistă."

   Totuși, ca printr-un miracol de Crăciun, îl revede la o petrecere, însă ar fi fost prea ușor ca totul să se termina așa repede cu bine. Jack, bărbatul din stația de autobuz îi este prezentat de prietena ei cea mai bună ca fiind noul ei iubit.

"Am aflat pe propria-mi piele că trebuie să fii superexplicit când faci hotărâri de anul nou - dar de unde să fi știut că trebuia să precizez că cea mai bună prietenă a mea nu trebuie să îmi găsească sufletul-pereche înaintea mea și să se și îndrăgostească de el? Merci pentru nimic, Universule! Ești cumplit!"

   Laurie este o protagonistă care pe mine personal mă duce cu gândul la filmele Sex and the City. Genul de tipă care încearcă să se realizeze în viață, să fie independentă și fericită, să se bucure de prietenia înfiripată în anii studenției și în același timp visează la o poveste magică de iubire. De nenumărate ori o vedeam alături de Sarah savurând un pahar de vin atunci când ceva nu a mers bine într-una din zile, dar și în cele în care totul s-a desfășurat fără cusur. 

"Că vine un moment când trebuie să alegi să fii fericit, pentru că e prea obositor să fii trist multă vreme."  
   
    Lucrul care mi-a plăcut extrem de mult la această carte este realitatea de care se ține. Acțiunea nu este cu totul ireală, imposibil de conceput că ar putea să existe astfel de povești. Sincer, nu știu exact cum să vă spun, dar Laurie părea o tânără la început de drum în viață desprinsă din realitatea pe care o văd zi de zi cu proprii mei ochi. 
    Își permitea să viseze, să fie tristă, fericită, nervoasă, să se bucure de familie, de viață, de prietenie, dar își și dorește mai mult de la ea și de la viitorul său. 
"-Câteodată pur și simplu întâlnești persoana potrivită în momentul nepotrivit, comentez eu încet."

    Încă un lucru pe care l-am admirat la ea, deși știu că a fost mereu o rană deschisă în sufletul protagonistei, a lăsat dragostea pentru băiatul ei din stația de autobuz undeva ascunsă în întuneric pentru al vedea pe Jack, același bărbat ca și aspect, dar cu un alt rol acum, cel de iubitul al celei mai bune prietenei a ei.
   
"Sunt ca un pacient internat la recuperare și învăț cum să mă iert pentru greșelile pe care le-am făcut, învăț că sunt tot eu, că sunt tot un om bun și încă o prietenă bună a lui Sarah, în ciuda a ceea ce s-a întâmplat cu Jack. Poate că într-o zi s-ar putea chiar să merit să fiu fericită."

  Îmi este greu să vă spun mai multe despre acțiunea cărții pentru că tare mă tem să nu dau din casă informații esențiale și să stric magia unui roman cu 10 ani de acțiune și iubire. Un roman în care se observă puntea dintre adolescență și maturitate. 
   Deși, în primă fază, după cum am spus și la început, acțiunea mi se păruse puțin clișeică și aveam senzația că voi ști tot ce urmează, m-am lămurit eu mai apoi că, de fapt, nu știam nimic și că totul este imposibil de prevăzut. 

   Cum eu nu dau note cu jumătăți de măsură și cum nici nu era cu putință să scad un punct întreg pentru primele 100 de pagini ce au mers mai greu spre a fi citite, am ales să ofer nota maximă de 5 steluțe acestei cărți pentru că, până la urmă, contează că mi-a plăcut, am simțit magia poveștii, mai ales spre final și o consider ideală pentru perioada ce urmează. 
Puteți achiziționa cartea de aici

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram