Recenzie "Magia Fetelor Belles" de Dhonielle Clayton / Books

   Acel minunat moment în viață când lista de cărți favorite se tot mărește, și crește, și tot crește atât de mult de nu mai încape doar pe o pagină de caiet... Mda, ei bine, eu am mai adăugat o carte pe această listă în luna noiembrie. O frumusețe și la propriu și la figurat de la editura Herg Benet. Și dacă până acum câteva săptămâni aș fi spus că romanul favorit de la această editură este "Bad Romance", recent citit și respectivul (recenzia aici), ei bine, "Magia Fetelor Belles" m-a surprins într-un mod atât de plăcut încât am stat până la 2 noaptea ca să o termin și apoi să plâng că nu am continuarea.
   Una din situațiile în care 505 pagini dintr-o carte au reprezentat un număr atât de mic și bineînțeles, insuficient pentru disperarea și viteza cu care treceam prin ele. Vreau volumul 2 aici și acum!
   Ignorați momentul meu de isterie ca să revenim la treburi mai normale și la lucruri esențiale pentru voi, recenzia și părerile mele despre acest roman care trebuie mediatizat mult mai mult.
  Gata, declar propaganda mea pentru această carte pornită!

Produs publicat in 2018 de Herg Benet
Data aparitiei: August 2018
Colectia Cartile Arven
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 505

   Camellia Beauregard este o fată Belle. În lumea opulentă din Orleans, fetele Belles sunt venerate pentru că ele controlează Frumusețea, iar acest aspect este cel mai de preț bun al regatului.

"Sunt o fată Belle.
Controlez frumusețea."

   În Orleans, oamenii se nasc gri, se nasc damnați deoarece, cu mult timp în urmă Zeul Cerului i-a pedepsit, i-a blestemat pe copiii iubitei sale, Zeița Frumuseții. Dragostea Zeiței era necondiționată față de odraslele ei și astfel ea nu a vrut să se mai întoarcă în cer alături de iubitul său. Crezând că acest blestem o va aduce înapoi, Zeul Cerului a ales să pedepsească locuitorii din Orleans cu o piele gri, ochi roșii și păr ca paiele și doar o fată Belle cu ajutorul harului său poate schimba acest aspect.

"Cerul i-a blestemat ca pielea lor să aibă culoarea văzduhului lipsit de soare, ochii să le fie sângerii, părul să semene la atingere cu paiele putrezite și să fie cuprinși de o tristețe adâncă, una ce avea să se transforme iute în nebunie. În schimb, Frumusețea le-a trimis pe fetele Belles, să fie trandafiri crescuți din țărâna neagră și răscolită, meniți să aducă frumusețea înapoi în lumea blestemată, așa cum soarele aduce lumină."

   Fetele Belles sunt trimisele Zeiței pentru a readuce frumusețea în regat. Deși harul lor poate schimba culoarea părului, a ochilor, poate modifica circumferința taliei, forma nasului și mărimea buzelor, tratamentele lor trebuie aplicate lunar, altfel oamenii se întorc la aspectul lor natural, obținut la naștere.

    După ce au fost învățate cum să își mânuiască harul, Camellia și surorile sale Belle sunt împărțite în funcție de măiestriea fiecăruia în Ceinăriile regatului pentru a presta tratamente de înfrumusețare petnru locuitori, însă una singură poate rămâne la palat și aceea este favorita.

"Favorita arată lumii ce este frumos. Le amintește oamenilor ce este esențial."

    Favorita este singura fată Belle din fiecare generație care rămâne la palat, este aleasa reginei, cea care va locui la palat pentru a îngriji familia regală și curtea sa, recunoscută astfel ca cea mai importantă fată Belle. Iar Camellia tânjește după acest statut. Ea nu vrea să fie o fată Belle oarecare, vrea să fie cea mai bună, favorita reginei și a prințesei.

"Mă închipui locuind la palat în calitate de fată Belle a familiei regale, ca mână stângă a doamnei Ministru al Frumuseții pe care s-o ajut să întocmească legi ale frumuseții..."

   Dar pe măsură ce descoperă secretele palatului, secretele ceainăriilor, ale familiei regale și a însăși existenței sale, a istoriei fetelor Belles cu adevărat, protagonista noastră nu mai este atât de dornică de viața la palat. Opulența și statutul oferit sunt infime pe lângă poverile ce îi sunt puse în spate.

"-Vei face orice ca să mă ajuți, nu?
-Da, Alteță, spun eu și fac o reverență.
Dar nu știu cât mă va costa asta."

    Am adorat-o pe Camellia și punct! Dorința ei de a fi cea mai bună, de a fi unică în stilul de a lucra cu harul său și faptul că deși a fost înzestrată cu o frumusețe covărșitoare și cu harul de a crea frumusețe la rândul ei, am simțit că pentru ea depărtarea de forma naturală a corpului nu este ceva ce preferă să facă.
    De multe ori am văzut cum aprecia și complimenta ceea ce exista deja ca fiind bun, perfect și frumos la oameni, iar eu ca cititor cred că eram singura prsoana care chiar credea că vorbele ei sunt sincere, nu doar din politețe

"Frumusețea este o floare muribundă."

   Lucra cu măestrie, cu unicitate și prefera să încalce regulile doar pentru a demonsta cu adevărat ce poate face, cât de talentată și unică este ea. Și chiar este.

"Riscul pe care mi-l asum s-ar putea să mă coste [...]
Va fi de neuitat. Trebuie să fie."

   Dar ceea ce am văzut în oamenii din regat, chiar și o parte din familia regală, ei bine m-a oripilat. Perfecțiunea, frumusețea, schimbările totale erau la ordinea zilei. Oamenii se transformau în păpuși ce așteptau de bunăvoie pe banda rulantă spre a li se schimba fața, corpul și uneori și părți din personalitate doar pentru a arăta exact ca doamna aia bogată ce a apărut în frumoscoape zilele trecute sau pentru a fi mai minunați ca însăși familia regală sau fetele Belle.

"Lumea ar trebui să fie ca o grădină plină de oameni strălucitori precum trandafirii, crinii și lalelele, altfel totul e degeaba."

    O carte de ficțiune pură în care exact pe asta s-a pus accentul. Nu avem cine știe ce romantism, dar avem un pic de mister, cateva scene dramatice care te țin cu sufletul la gură și o poveste foarte frumos structurată, originală, parcă cu un iz franțuzesc clasic și totuși prezintă și niște aspecte moderne.
   Un pic de aici și un pic de acolo și uite așa a fost țesut un roman, un prim volum, extrem de frumos ce ne vorbește, ei bine, despre frumusețe.
   Un roman pe care eu îl recomand din tot sufletul pentru că mi-am format o mică obsesie... bine, o obsesie gravă, dar asta garantează faptul că eu chiar am savurat această carte și aștept cu nerăbdare volumul 2. 
    Așadar, nici mai mult (pentru că nu îmi permite aplicația), nici mai puțin (că doar nu am înebunit acum pe ultima sută de metrii) de 5 steluțe pentru " Magia Fetelor Belles".
Puteți achiziționa cartea de aici

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram