Recenzie "Suflete Pereche" de Tom Ellen & Lucy Ivison / Books

  Unele cupluri sunt menite pentru a fi împreună, e mâna destinului ca sufletele pereche să se întâlnească. Pentru unele persoane totul este simplu, dar pentru alții există un drum lung și pe alocuri stângaci ce trebuie parcurs.
  "Suflete pereche" este genul de carte care deși nu prezintă o realitate autentică a iubirii, a întâlnirii jumătății sau a ce înseamnă cu adevărat un cuplu stabil, fericit și normal până la toată urma...pentru că vă jur, această carte nu e zdravănă cu totul. Aici este mai mult vorba despre o iubire adolescentină, clișeică aș putea spune, foarte asemănătoare cu ceea ce vezi în filmele cu liceeni petrecăreți și interesați doar de sex, dar cred că lucurul care o face totuși interesantă sunt nenumăratele situații hilare de care ai parte pe parcursul lecturii.
  Spun din start că nu a fost ceva wow, ceva care să îmi lase un gol în suflet, să mă fac să plâng (știți vorba aia, o carte sau o serie e fantastică abia atunci când ajungi să verși lacrimi în timp ce o citești). Este clișeică, da. Este ciudățică, un mare da. Însă e ceva relaxant ce poate fi citit pe autobuz sau tren, în perioada examenelor sau în zilele care sunt pur si simplu mohorâte și au nevoie de un pic de haz, pentru că asta face acest roman, te amuză. Cel puțin, pe mine m-a făcut să râd la majoritatea capitolelor, iar la final am ajuns întinsă și pe jos de râs tot repetându-mi "Cum naibaaa. Nu sunteți normali."
  Una peste alta cred că v-ați dat deja seama că nu este o recenzie pentru una din acele cărți de 5 steluțe, dar nu e nici o recenzie a unei cărți deplorabile.

Produs publicat in 2018 de Epica
Data aparitiei: Mai 2018
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 320

  În vara dinaintea plecării la facultate, Hannah jură că-și va găsi Alesul și că își va pierde virginitatea.
(E un pic cam mult spus pentru o adolescentă ce abia a terminat liceul, dar, hei, dacă ea așa dorește, eu una nu o contrazic.)
  Culmea este că pentru cinci minute perfecte simte că l-a și întălnit. Ar fi fost de preferabil să îi fi reținut și numele înainte să se fi făcut amândoi nevăzuți.

"Am cam pus problema pierderii virginității pe al doilea loc până îmi dau examenele. Deși ''pierdere" este un cuvânt atât de ciudat. Nu e ca și cum o găsești sub caietul de exerciții, nu-i așa?"

   Pentru Sam, vara a început deja foarte prost. Este foarte probabil să o fi gafat la unul din examenele pentru facultate, încă este virgin și după nici cinci minute în compania unei fete ciudate, dar totuși amuzante, se îndrăgostește până peste cap de ea.
   Totuși la cât de norocos pare a fi, e puțin probabil să o mai revadă vreodată sau să îi afle măcar numele.

"Totul mergea foarte bine. Ar fi trebuit să știu că nu poate dura. Asta e partea bună a pesimismului - dacă lucrurile merg bine, e grozav, iar dacă lucrurile nu merg bine, atunci cel puțin poți să spui că ai anticipat chestia asta."

  Povestea lor devine un fel de du-te vino asezonat cu incidente care mai de care, care ba îi aduc împreună ba îi despart. Așadar putem spune că treaba e bună. Avem parte de 2 adolescenți îndrăgostiți cu gândul doar la sex, dar care nu ajung niciodată până la acel punct pentru că mereu ceva sau cineva le destramă legătura.
  Un fel de telenovelă care, deși, pare enervantă cu toate fazele de împăcare/ceartă, pe mine una m-au amuzat maxim. Motivele lor fiind puerile, așadar azi sunt supărat pe tine, mâine vreau sa te văd pentru că mor de dor.

"-Îmi pare rău, pur și simplu trebuia să te revăd, am spus. Am fost... M-am comportat ca un nemernic la festival. [...] N-am vrut să spun toate chestiile alea."

   Hannah este o adolescentă care m-a enervat la culme în majoritatea pasajelor. Nu datorită situației cu Sam, ci din cauza relației toxice pe care o avea cu una din cele mai bune prietene a ei, Stella. Numai prietenie nu pot numi ce aveau ele. Stella se credea peste statutul tuturor doar pentru că era ceva mai frumoasă și putred de bogată, asta și faptul că flirta cu toți băieții posibili parcă doar pentru a demonstra lumii întregi că este dorită de toată lumea. Clar am urât-o și dacă aș fi fost în locul lui Hannah i-aș fi spus adio de mult, dar protagonista noastra nu e așa. Privește și puținele părți bune ale caracterului ei deplorabil și retrăiește amintirile din anii copilăriei petrecuți alături de Stella, când aceasta era o prietenă adevărată. Deși este înjosită, jignită și pusă în cele mai groaznice ipostaze din cauza așa zisei sale prietene, parcă tot refuză să se detașeze complet de ea sau măcar să îndrăznească să spună ceva în fața ei.

"Dacă vrei atât de mult să fii Stella, atunci fă asta și gata. Nu are cum să fie atât de greu. Nu e greu să te cuplezi cu băieți care te doresc. Asta se întâmplă deja. Tu doar crezi că nu o fac. Te afli în umbra ei pentru că tu alegi să fii acolo. Pur si simplu spunei să se ducă naibii. Sau nu. Tot un drac."

  Sam pot spune că are niște prieteni tipici, care fac mișto de el, dar care totuși îi sunt alături și îl ajută în relația cu Hannah. De altfel Sam a fost un personaj chiar ok, cred că m-am atașat de el mai mult decât de protagonistă pe parcursul lecturii. Îmi părea o persoană mai introvertită, dar totuși simplă, carismatică ce spera la un viitor bun, la a fi admis la facultatea dorită, în ciuda faptului că a gafat la unul din examene.
  Acum să nu mă înțelegeți greșit, Hannah nu era vreo fițoasă fără planuri de viitor, ba din contră. Și ea a aplicat la o facultate bună, își iubea familia și prietenele, dar exact aici este problema, ar fi fost un pic mai cu capul pe umeri dacă nu ar fi rămas constant la stadiul de cățelușa celei mai bune prietene.

"Nu e nimic de sărbătorit. Ți-am spus deja cât de nasol am dat-o în bară la franceză. Așa că, dacă sărbătorim, sărbătorim înfrângerea. Cine sărbătorește înfrângerea? N-are nicio noimă."

  Relația dintre cei doi, cum am spus și mai sus, este un fel de du-te vino, dar totuși unul hilar și chiar adorabil. Personal nu cred că în 5 minute poți fi așa sigur că ți-ai descoperit sufletul pereche, dar a fost drăguț să văd cum ei se dădeau peste cap pentru a se regăsi sau a-și afla numele și multe altele.

"Am vrut să spun "Pentru că vreau ca Sam să mă dorească", dar era limpede că Sam nu mă dorea. Dacă ar fi făcut-o vreodată, acum cu siguranță că nu mai era cazul."

  Totuși, un alt aspect care nu mi-a plăcut, deși a reprezentat subiectul principal de amuzament este gândirea celor doi protagoniști sau a tuturor adolescenților din această carte. Parcă pentru ei sexul și pierderea virginității înainte de facultate reprezenta totul. Adică era de neconceput să înceapă primul an încă virgini, deși nu aveau mai mult de 18 ani niciunul. Subiectul acesta e puțin prea ridicat în slăvi în acest roman. Pentru mine una, cum am spus a fost baza amuzamentului, dar eu am 19 ani și percep altfel toată chestia asta, nu o văd ca și cum cartea mi-ar spune constant că așa trebuie să fac, că virginitatea trebuie pierdută în liceu.
  Așadar, nu pot recomanda cartea asta persoanelor sub 14-15 ani. Zic că dacă dorește cineva să o încerce mai bine să aibă o vârstă la care este capabil să conștientizeze complet faptul că ce prezintă acei adolescenți ca fiind normali, logic și necesar pentru ei, nu trebuie să fie și în cazul vostru.

  Per ansamblu a fost o carte ok, bună pentru a te relaxa și amuza. Dar nu a fost nimic wow și nici vreo poveste de dragoste profundă care să te aducă la lacrimi. Deci, eu una am acordat cărții "Suflete pereche" 3 steluțe din 5 pe Goodreads.

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram