Recenzie "De veghe între lumi" de Marisha Pessl / Books

  Știți momentul acela când citiți o carte ce face parte dintr-un gen total pe altă lungime de undă față de preferințele tale, dar totuși se dovedește a fi fantastică? Mda, eu una mă tem să depășesc zona mea de confort, dar și când aleg să o fac, am grijă să îmi selectez cărțile cu mare atenție pentru că nu vreau să dau rateuri. 
   În ultima vreme am experimentat ceva mai mult decât în mod normal și mă bucur că am avut parte, în mare doar de cărți surprinzător de bune, ba chiar wow față de ce mă așteptam.
   Astăzi vreau să aduc în discuție un roman de la care, ce e drept, aveam de la început așteptări destul de mari, deși este cu mult diferit față de ceea ce prefer să citesc în mod normal.
   Este vorba de cartea "De veghe între lumi", un thriller recent apărut la editura Nemira ce are un subiect foarte interesant, evident încă din sinopsis și tocmai acesta mi-a stârnit mie curiozitatea. 
   O poveste misterioasă cu puțin SF, plină de secrete și bănuieli, dar totuși, până la urmă, a fost SINUCIDERE sau CRIMĂ?

Produs publicat în 2018 de Nemira
Data apariției: Septembrie 2018
Tip copertă: Brosata
Număr pagini: 328

 Beatrice și prietenii ei erau cea mai populară gașcă din liceu. Făceau totul împreună, ba chiar s-au înfiripat relații între unii dintre ei, dar prietenia se distruge odată cu moartea șocantă și nedeslușită a lui Jim, "geniul" grupului și iubitul lui Beatrice.

"Uneori întunericul are dinți,
Alteori ascunde porumbei."

   La un an de la absolvire, ce a mai rămas din vechea gașcă încearcă o mică reuniune, pentru o seară de distracții ca între prieteni la vila din Wincroft, vechiul lor loc de petrecut nopți întregi cu destăinuiri, iubiri trecătoare și planuri pentru schimbarea lumii.

"Prietenia atunci când e profuntă, te face orb la restul lumii."

   Beatrice acceptă această reuniune mai mult pentru a afla răspunsuri la întrebările ce o macină cu privire la moartea iubitului ei. Toată lumea, de la părinții acestuia până la polițiști, au spus că a fost sinucidere, dar totuși unele lucruri nu au niciun sens. Astfel, Bree speră că vechii ei amici îi împărtășesc bănuielile și poate mai există indicii mărunte ce i-ar putea conduce către adevăr.

"Cu cât mai repede era lumea convinsă că e sinucidere, cu atât mai curând puteau să zugrăvească pereții însângerați."

    Însă, atunci când un bărbat misterios le bate la ușă și îi anunță inimaginabilul: pentru ei timpul s-a oprit, totul se schimbă. Nu doar că sunt în stare de șoc, negare și inacceptarea situației ce pare imposibilă și ireală ce e drept, dar psihicul fiecăruia are de suferit, prietenia se distruge de acum complet, iar vechile secrete încep să iasă la suprafață. Un lucru este clar, nu pot evita momentul decisiv, cel al votului.

"-Sunteți morți cu toții, a spus el."

   Îmi dau seama că la ultimul paragraf v-am pierdut puțin pe drum și mică îmi e mirarea să nu fi înțeles despre ce, Doamne iartă-mă vorbesc eu aici. Așadar, am să intru ceva mai mult în explicații și detalii acum ca să fie totul clar și după trecem la alte mențiuni cu privire la personaje și stilul de scriere.
  În urma unui eveniment nefericit, dar nu vă spun care anume, cei cinci tineri au fost aruncați într-o stare, precum spune autoarea, de veghe. Practic se află între viață și moarte, nevoiți să retrăiască aceeași zi la nesfărșit până când ar fi ajuns la un consens cu privire la votul ce sunt nevoiți să îl facă, în cele din urmă. Doar unul dintre ei se va întoarce în lumea celor vii.
    Ziua se repetă, dar nu și acțiunile lor. Pot face orice doresc în acele ore, chiar și să fie uciși, pentru că la următoarea veghe se vor trezi nevătămați în același loc, ca de fiecare dată.

"Moartea nu era o calamitate atât de mare pe cât crezusem. Pentru că, deși eram în veghe, corpul și mintea mea reacționau ca și cum ar fi fost real.
Nu era nicio lumină albă. Nu era nicun tunel.
În schimb, în timp ce rafturile se prăbușeau în jurul meu, aveam o senzație plăcută de mirare, ca și cum, odată ce viața mea se smulgea din legătura cu pământul, fragilă ca legătura dintre o frunză și o ramură, tot ce era permanent, concret, real - tot ce juram că e adevărat - deveneam opusul a ceea ce crezusem mereu."

    Prinși într-o buclă temporală, o veghe nesfârșită ce îi afectează pe fiecare în parte, îi îndepărtează, le trezește ura față de ceilalți și de viață, adolescenții parcă petrec o eternitate în această stare fără ca votul să capete contur.
    După o lungă perioadă de distanță între ei, ajung la concluzia că au de rezolvat un mister, mai întâi de toate, trebuie să deslușească moartea lui Jim și mai apoi să revină la decizia lor.

"Știam că nimic nu avea să mai fie la fel, că tinerețea era acolo și trecea într-o clipită, că dragostea era fragilă și că moartea era adevărată."

   O poveste misterioasă, unde secretele a cinci adolescenți țes o poveste extrem de întortocheată și palpitantă, a cărui deznodământ te lasă cu gura căscată.
   Moartea și viața devin două lucruri neînsemnate pentru că spre orice drum s-ar îndrepta, sunt nevoiți să își retrăiască cele mai traumatice amintiri, iar la final votul decisiv este imposibil de evitat.
   Așa începe veghe între lumi...

"Nu știam cum vom reacționa. Trecutul te ține în clește ca un drog. Viitorul te zguduie ca un scaun electric. Retrăirea unor amintiri frumoase poate fi la fel de devastatoare ca retrăirea celor urâte. Creează dependență."

   Am întâlnit multe povești controversate, cu adolescenți ce știu mai multe decât spun, dar niciodată una în care finalul să fie atât de bine camuflat, să mi se pară oarecum evident și totuși imposibil.
    De asemenea, mi-a fost imposibil să am încredere în oricare dintre tineri, în cuvintele și faptele lor, excepție făcând protagonista, Beatice. Totuși, cred că am ales greșit.

"Chiar dacă înseamnă că nu vom mai ieși niciodată de aici."
  Nu vă pot spune mai multe despre roman pentru că știu sigur că voi scăpa un porumbel călător cu privire la deznodământ și mă îndoiesc că există pe aici doritori cărora să le stric farmecul lecturii.
   Însă, un lucru este clar: Uneori, fără să conștientizezi, vina a fost și a ta...

   Recomand din tot sufletul această carte pentru fanii de mister, pentru adepții unei povești controversate ce are în compoziție și un strop de SF, dar nu numai. 
   5 steluțe din 5 a primit această carte de la mine.   
Puteți achiziționa cartea de aici

 

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram