Recenzie "Bad Romance" de Heather Demetrios / Books

   Din categoria cărților care intră instant în topul anului 2018 și din categoria romanelor romantice ce prezintă mai mult decât o poveste de iubire roz și indestructibilă.
   Nu nu, aici avem o carte cu esență, ce sparge tiparele genului romance, dar care în același timp nu are pic de fantasty sau SF și totuși reușește să te uimească.
   Aceasta este o carte modernă cu un subiect pe aceeași categorie, bine abordat și prezentat. Povestea este mult mai reală decât îți poți închipui și ca să spun același lucru precum o colegă de breaslă din lumea bloggingului, asta este o carte ce merită și ar trebui să fie studiată în liceu.
   Cu un stil de scriere aparte, autoarea a transformat o experiență proprie într-un medicament pentru multe alte suflete ce au avut sau au parte de o iubire mai mult cenușie decât roz, anume un „bad romance”.

"Pentru că nu vei mai fi locul ei cu fericire pentru mult timp."

 Produs publicat în 2018 de Herg Benet
Data apariției: Aprilie 2018
Tip copertă: Brosata
Număr pagini: 398

   Grace vrea să iasă.
  Afară din casă într-o sâmbătă seara alături de prieteni. Să iasă din orășelul ei prea mic pentru ai cuprinde visele și speranțele. Să iasă din viața unei mamei ce își închipuie murdărie invizibilă la tot pasul, uși lăsate deschise deși clanțele au fost verificată de 10 ori și mereu arată același lucru, că sunt închise. Să iasă din casa unde un tată vitreg tună și fulgeră la cea mai măruntă mișcare. Să iasă din casa unde este o servitoare în fața tuturor, nu o fică care deja muncește pentru a se întreține singură, pentru că ce să vezi: bani de mâncare nu, bani de haine nu, bani de facultate nu... practic îi este interzis aproape orice. Și ce nu îi este, trebuie plătit cu vârf și îndesat.

"[...] nu ești copilul meu, așa că mi-ar plăcea să te cari din casa asta odată pentru totdeauna."

"Ei văd doar că viața lor ar fi mai bună fără mine prin preajmă."

  Grace este o visătoare, o tânără ce speră la cât mai mult, speră să facă exact ceea ce îi place în viață. Să privească cu mândrie din spatele cortinei cum talentul ei de regizor prinde contur pe marile scene din New York și nu numai.

"Medicina, dreptul, economia sunt necesare pentru a susține viața. Dar poezia, frumusețea, iubirea - astea sunt lucrurile pentru care trăim."

  O fată inteligentă, dar care a fost privată o bună parte din viață de iubirea și susținerea unor părinți adevărați. Acum este pusă în ipostaza de menajeră, bonă, elevă, viitoare studentă și adolescentă cu un loc de muncă. Deși are deja o viață extrem de plină și grea, este nevoită să își câștige proprii bani dacă dorește să evadeze din casa infernului unde o familie fără scrupule a ajuns să îi ceară bani de chirie doar pentru că locuiește sub acel acoperiș.

"- O sută de dolari pe săptămână, atât să-mi dea, spuse el. Să învețe să fie un adult responsabil."

"- Ultima zi în care mai stai sub acoperișul meu e aia în care ai absolvirea. Apoi, dispari."

  Când propria mamă își greșește destinul, își distruge viața prin alegerile inimii sale și ajunge captivă într-o cușcă a terorii atât fizică cât și psihică, tu ca și copil, ca fată fiind, încerci să înveți din ceea ce vezi și să faci tot posibilul să nu pășești pe același drum. Însă dorința lui Grace de a fi iubită măcar de cineva, de a ști că unei persoane îi pasă de ea și că îi este alături îi orbește cu totul mintea.
   Tânăra a ajuns să fie hipnotizată de balade de iubire și de vorbele fără valoare ale unui băiat care deși la exterior arată ca un zeu, la interior este doar un om distrus psihic.

"- Uite, știu că eu sunt fostul tău iubit și că poate părea aiurea venind din partea mea, dar... felul în care te urmărește, te controlează, nu-ți dă voie să stai în preajma altor tipi - e genul de gelozie dusă la extrem."

   Și iată-l pe Gavin: fermecător, talentat, adorat și obsedat de control. Periculos, amenințător... mai exact, este un tânăr cu probleme psihice grave ce refuză să facă ceva pentru a și le trata definitiv.
   După ce fosta lui iubită s-a despărțit de el, pedeapsa lui pentru ea s-a vrut a fi incriminarea acestea pentru moartea lui, adică sinuciderea. Acest așa-zis zeu a încercat să își pună capăt zilelor în încercarea de a o readuce lângă el sau de a-i rămâne pe conștiință dacă actul era cu adevărat definitiv. Însă s-a ales doar cu o scurtă internare la spital și fără biata fată înapoi, pentru că nimic nu ar fi readus-o în cușca pe care a creat-o în jurul lor.

"Să te sinucizi pentru cineva înseamnă să îți iei viața în propriile mâini, ceva curajos, pasional."

   Grace are ghinionul să se îndrăgostească de el, iar atunci când ajung împreună are impresia că totul este prea frumos ca să fie adevărat... Mare dreptate mai are.
   Nimic nu este adevărat. Afecțiunea și atenția oferită de el, cuvintele frumoase, gesturile și cântecele compuse, toate par ca laptele și mierea la început, dar curând se pot vedea primele semne ale adevăratei personalități a lui Gavin. Un maniac obsedat de control care impunea atâtea reguli și restricții de zici că era polițist. Metaforic vorbind, Grace se află în închisoarea lui, una în care singură s-a băgat și până să conștientizeze că toate cererile, ordinele și reguluile iubitului ei nu sunt normale, e deja prea târziu petru a mai evada.

"Construiești un zid în jurul nostru, lăsând pe dinafară pe toți cei pe care-i cunosc și la care țin. În curând, zidul ăla va fi prea înalt ca să mă mai pot cățăra pe el și să ies înapoi afară."

   Avertizată de prietenele sale, de fostul iubit, chiar și de simpli colegi din echipa de teatru că relația ei este una toxică, că a ajuns să fie tratată oribil, că este înjosită, jignită și scufundată în reguli, până să își deschidă ochii, să realizeze că nu mai este iubire ci teamă din partea ei, a pierdut deja foarte multe lucruri. 

"- E psihopat. Adică, psihopat clinic. Termin-o cu el. Meriți mai mult, îmi spune."

"- Să nu crezi că fazele astea sunt romantice. E posesiv, obsedat de control și necioplit."

"Curvo.
Târfă ce ești.
Panaramo."

   Când în sfârșit vede totul limpede și este gata să încheie acest capitol din viața ei, să se întoarcă înapoi pe drumul ei, nu pe cel al mamei sale, Gavin știe cum să o țină legat de el, de bunăvoie sau cu forța, Grace nu are de ales. Este captivă într-un bad romance ce o distruge de acum și pe ea psihic.

"Dacă te desparți de mine jur că mă..."
(Mai multe nu vă spun. Voi singuri trebuie să descoperiți de acum finalul poveștii.)

   Medicament curat a fost această carte. Cred că am citit-o și la momentul oportun pentru că mi- deschis și mie ochii cu privire la unele lucruri și m-a făcut să văd ce greșeală dezastruoasă poți face în viață dacă accepți să rămâi ancorată într-un astfel de bad romance.
   Dacă tu ca adolescentă accepți să ți se impună cu ce să te îmbraci, ce prieteni să ai, cum să îți petreci timpul, pe cine să îmbrățișezi și mai presus de asta, cum să îți dictezi viitorul care până la toată urma este al tău și depinde de tine, de alegerile tale și absolut nimeni nu are dreptul să îți spună ce facultate să faci sau ce pasiune vrei să fructifici, atunci îți zic să te mai gândești și poate să citești această carte pentru că ai nevoie să privești în retrospectivă.
   Doar pentru că iubești pe cineva, pentru că ai fost vrăjită de aspectul lui, de popularitate sau de niște cuvinte atent alese, nu înseamnă că trebuie să te legi de un om care te înjosește, te tratează cu inferioritate, îți dictează viața și îți impune reguli peste reguli. Fericirea ta este mai presus de orice. Și poate o să par egoistă cu această replică, dar, fericirea ta este mai presus decât a lui. Nu te poți pune pe plan secund în viața doar pentru un anume el care crede-mă că nu este ultimul de pe pământ.

"Eu sunt persoana cu care trebuie să fiu acum."

   Deja m-am lungit foarte mult, dar chiar a fost o carte bună ce mi-a ajuns la suflet și îmi e imposibil să nu o vorbesc de bine, să nu vă dau tot felul de argumente și bineînțeles, mi-ar fi și mai imposibil să nu v-o recomand. 5 steluțe din 5 și un mare, mare ador. 
Puteți achiziționa cartea de aici

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram