Recenzie "Grădina cu Fluturi" de Dot Hutchison / Books

   Până de curând fluturii reprezentau pentru mine niște făpturi delicate, de o frumusețe incontestabilă, marcată de aripile lor atât de perfect colorate. 
   Acum dacă se poate, aș dori să nu mai aud nimic de fluturi de orice fel cam o lună de zile. Și vorbesc serios.
   "Grădina cu Fluturi" este povestea care a transformat frumusețea, delicatețea și gingășia unor mici făpturi într-o poveste marcantă, realistă și poate chiar șocantă. 
    Nu m-am așteptat ca această carte să îmi lase atât de multe lucruri la care să mă gândesc, să mă întreb dacă așa ceva chiar este posibil să treacă prin mintea cuiva și în același timp să mă facă să casc ochii mari cât cepele la unele secvențe.  
    Nu insinuez că a fost o carte rea, sub nici o formă. A fost fantastic de bună, dar subiectul ei nu reprezintă vreo romanță siropoasă și drăguță, ci un thriller în toată regula, cu o poveste ca de prima pagină a ziarelor de șoc.
  
Produs publicat în 2018 de Herg Benet
Data apariției: Februarie 2018
Tip copertă: Brosata
Număr pagini: 304

   Într-o grădină luxuriantă, departe de ochii curioși ai lumii, de dincolo de pereții de sticlă cresc flori aduse din toate colțurile lumii, de la cele mai simple până la cele mai luxuriante specii. Arbori înalți frumos îngrijiți, chiar și o cascadă a cărei apă înspumată ar trebuie să reprezinte și ultimul lucru necesar în realizarea habitatului perfect pentru o maiestuoasă colecție de fluturi.
    Specii superbe, unii dintre ei de o raritate remarcabilă.

    Până acum toate bune, nu?  Citiți mai departe atunci.

    Supraveghetor este Grădinarul, un bărbat bolnav psihic, că altfel nu am cum să îl numesc, care este obsedat de capturarea și păstrarea specimenelor sale atât de prețioase.
    Dar fluturii săi nu sunt nici pe departe mici făpturi înaripate ce zboară nestingherite prin minunata lui grădină. Nu, sub nici o formă. 
    Fluturii săi sunt fete tinere, abia intrate în floarea vârstei adolescentine, răpite de către acesta pentru a fi tatuate pe spate cu o pereche colorată de aripi, obigate și forțate să trăiasă în grădina lui ascunsă pentru ai satisface acestuia nevoile sexuale.

"-Ești minunată, a spus, răgușit. Absolut fără nici un defect. Un exponat valoros la colecția mea, la grădină. Și acum... acum ar trebui să ai și un nume."

    Nu puteai ieși de acolo odată adusă în grădină, iar noua viață de Fluture nu era prea lungă, pentru că așa cum spune Grădinarul, toate ființele minunate trăiesc prea puțin, însă frumusețea trebuie să fie conservată și păstrată. Astfel că fiecare fată știa că are un termen de "expirare".

"Lucrurile frumoase au o viață scurtă, îmi spusese prima dată când ne-am întâlnit.
S-a asigurat așa cum a putut de asta, apoi s-a luptat să le ofere Fluturilor lui un soi straniu de nemurire."

   Iar detalii privind viața acelor fete în Grădină și modul cum erau păstrați toți fluturii Grădinarului, care credeți-mă când vă spun că se află la a 6-a generație de fete închise și violate după pofta și obsesia lui, vă las pe voi să descoperiți pentru că ar fi mult prea greu să explic eu în cuvinte. 


    Povestea în sine pentru mine a fost un șoc total. Am văzut în spatele ei o parte din realitatea oribilă a zilelor noastre. Fete răpite în plină stradă pentru a fi înschise și violate, bătute sau chiar vândute altor traficanți. În cazul acestui roman, Grădinarul avea impresia că el nu greșește cu nimic, obsesia lui pentru colecția de Fluturi reprezenta ceva perfect normal în mintea sa, dar e clar că batrânelul nu era întreg la cap. 

"Problema cu sociopații este că nu știi niciodată unde își trasează granițele."

    Situațiile din realitate au fost puse pe paginile cărții sub o formă mai puțin șocantă decât documentarele ce le vezi la televizor despre traficul de persoane sau care ar mai fi, asta tocmai pentru a face cititorul să rămână prins între paginile cărții, în a înțelege adevărul și duritatea situațiilor din spate. Aș putea spune că durerea și groaza au fost mușamalizate într-un fel artistic tocmai pentru a trasmite un mesaj publicului, dar și pentru a dori cu adevărat să înțelegi.

"Dacă nu te uiți la o oroare, oroarea nu te poate vedea la rândul ei, nu?"

    Romanul ne prezintă povestea din prisma Mayei, una din supraviețuitoarele Grădinii, pentru că adevărul și prețioșii Fluturi ai Grădinarului au fost descoperiți. 
    Maya este cea care își relatează ultimii 2 ani din viață în fața a 2 agenți FBI care vor să înțeleagă și să deslușească cel mai lugubru caz din întreaga lor carieră. Însă și ea este un puzzle ce trebuie asamblat. Astfel că piesele sunt puse pe masă, iar cei doi agenți trebuie să construiască atât cazul, cât și pe tânăra ce se află în fața lor.

"Aș fi putut să fiu fetița cu chibrituri și să îmi aprind iluziile într-o peșteră, să mă pierd în căldura lor până când strălucirea avea să dispară și eu să rămân din nou în Grădină."

   Maya, sau cel puțin sub acest nume este cunoscută printre Fluturi este o adolescentă care la rândul ei a fost răpită de Grădinar și a fost însemnată pe veci cu o pereche de aripi pe spate care oricât de frumos realizate ar fi fost, ele tot reprezintă sfârșitul. 
   Însă, Maya nu a avut o viață ușoară nici înainte de Grădină. Anii trăiți până a ajunge în acel punct au făcut-o o persoană greu de descifrat de la care cu siguranță nu te poți aștepta la lacrimi, însă duritatea ei, dar și inteligența au reprezentat liantul de speranță pe care îl deține între zidurile de sticlă. 

"Nu e o chestie fantastică? Fiecare copil ar trebui să fie obligat să asiste la opt luni de confruntări între părinți, în care fiecare explică de ce nu îl dorește."

   Protagonista și-a spus povestea în felul ei, menționând detalii de care agenții FBI nici nu au întrebat, dar Maya știe că în esență ele descriu cel mai bine ce au trăit acele fete în Grădină. 
   Dacă la început am crezut că și ea ascunde ceva, că a fost părtașă la toate acele lucruri, mai apoi am înțeles că felul ei de a fi, de a spune lucrurilor pe nume e mai diferit față de a altor victime. 

"-Cred că o traumă nu se sfârșește doar pentru că ai fost salvat." 

    "Grădina cu fluturi" este o carte ce te ține în priză, este adevărat, dar mai important, eu am văzut-o ca pe o lecție de luat aminte. 
    Bărbatul pe care l-ai servit cu o cafea la locul de muncă poate ascunde ceva cu adevărat groaznic sau poate că nu. Vecinul care tunde iarba în fiecare zi și aruncă ocheade spre ferestrele casei tale nu știi ce are în minte. Vânzătorul de la magazinul de la colț care mereu îți zâmbește frumos habar nu ai ce gânduri îi mișună prin minte, dar nu poți fugi de toate acestea. 
   Nu o să știi niciodată ce se află în mintea cuiva, chiar de acel om pare tare simpatic. Poate de asta unii răpitori sau traficanți nu sunt prinși niciodată. Pentru că sunt niște actori înnăscuți care nu îți stârnesc nici un fel de dubiu la prima vedere. 
    
    Odată cu acest roman am încercat și un nou gen de cărți pe care acum doresc cu ardoare să îl mai gust. Sper ca viitoarele mele opțiuni să fie la fel de bune sau chiar mai bune decât romanul "Grădina cu fluturi" care de la mine a primit 5 steluțe pe Goodreads și, cel mai probabil, este cea mai bună carte pe care am citit-o până acum de la editura Herg Benet.
Puteți achiziționa cartea de aici

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram