Recenzie "Eliza și monștrii ei" de Francesca Zappia / Books

   Tu îți cunoști monștrii lăuntrici? Ai stat vreodată să te gândești la ei sau cel puțin ești conștient/ă că există ceva în tine ce poate fi considerat monstru? Unul care suge energia din tine, care îți modelează temperamentul, personalitatea...pe tine cu totul, după cum dorește?
  Vorbesc prea metaforic? OK...hai să mă exprim mai direct. Anxietatea, depresia, tulburările de personalitate sau atacurile de panică sunt câteva din bolile care foarte ușor se pot prinde de tine, te pot schimba și controla precum un monstru ce se ascunde înăuntrul tău.
   "Eliza și monștrii ei" este o carte care cel puțin din prisma mea prezintă o metaforă ușor camuflată într-o poveste modernă, realistă și sinceră despre adolescență, despre lucrurile ce te pot duce în astfel de situații și despre inteligența și iscusința cu care tinerii din zilele noastre au învățat să folosească internetul.
   Am pornit cu mari așteptări de la acest roman și cu speranța că mă voi regăsi în poveste și exact așa a și fost. Editura Storia a continuat să mă surprindă cu încă un titlu fantastic care nu doar că m-a reprezentat într-o mare măsură, dar care m-a debusolat la început, m-a făcut să râd, să meditez la unele aspecte și în unele părți, chiar să plâng.
   Ca să nu o mai lungesc cu introducerea, hai să o dăm direct pe subiectul cărții și părerea mea despre personaje și tot restul.

Produs publicat in 2018 de Storia Books
Data aparitiei: Mai 2018
Format: 165x235
Tip coperta: Brosata

    În lumea reală, Eliza este o fată timidă, lipsită de prieteni și considerată ciudata liceului. Tot ce își dorește e să rămână invizibilă și în acest ultim an, iar la final să plece la facultate.

"Vreau să fiu într-un loc în care liceul nu e decât o glumă și unde să nu trebuiască să fiu în preajma oamenilor dacă nu vreau și unde nimănui nu-i pasă de hainele pe care le port sau de felul în care arăt sau de ceea ce fac."

   Online este LadyConstellation, creatoarea anonimă a Monstruos Sea, un webcomic extrem de popular unde ea postează săptămânal pagini din cea mai citită bandă desenată de pe internet. Milioane de oameni din întreaga lume o urmăresc și îi apreciază munca, dar nimeni nu știe cine este e în realitate.
"Da, îmi place. Monstruos Sea e cel mai cool lucru din lumea asta pentru mine. Îmi place mai mult decât îmi plac oamenii. Îmi place mai mult decât mă plac pe mine însămi. Îmi place mai mult decât mâncarea, somnul sau dușurile fierbinți. Îmi place mai mult decât îi place să fiu de una singură. E totul pentru mine."

   Eliza este o fată de 18 ani care urăște să facă sport, nu are prieteni în viața offline și este convinsă că nu ar putea prefera mai mult lumea reală în locul celei virtuale.
   Viața și sufletul ei, înteaga ei ființă trăiește prin ceea ce a creat, prin desenele ei perfecte și unice, prin povestea spectaculoasă pe care a gândit-o și prin punctualitatea pe care o pune în fața fanilor ei. Este o tânără care în ciuda problemelor din offline, a reușit ca la o vărstă destul de fragedă să folosească internetul spre a face ce îi place, ajungând să aibă și un cont bancar destul de frumușel, atât cât să își plătească toți anii de facultate.

"Nu am nevoie să devin doctor sau avocat sau știu eu ce slujbă importantă ar vrea ei să am. Eu nu vreau decât să scriu."

   Totuși oare compensează toate acestea faptul că în lumea reală trăiești cu proprii tăi monștrii lăuntrici pe care nici măcar nu îi cunoști?
   Eliza, pe lângă faptul că este timidă și retrasă în online, are ceva probleme de temperament, o stimă de sine foarte scăzută în orice alt ceva cu excepția artei pe care o realizează pentru Monstruos Sea, o relație distantă față de familie pentru că se lipsește de a le da detalii despre cât de important este pentru ea ceea ce face și despre câți oameni urmăresc munca ei.
   Pare a fi o adolescentă normală cu probleme tipice ale generație noastre și așa și este.
   Spun generația noastră pentru că nu sunt decât cu un an mai mare decât este protagonista și în același timp spun probleme normale pentru că atât eu, cât și alți mii de tineri se confruntă cu astfel de lucruri și nu numai.
   Monștrii noștri sunt precum ai Elizei, doar că ea fără să conștientizeze și-a transpus aceste trăiri în povestea pe care o realizează. A creat ceva măreț prin faptul că ea nu este completă în viața reală.

"Poate că e firesc să fie așa. Lucrurile pe care le iubești cel mai mult îți lasă golurile cele mai mari."

   Că tot am ajuns la iubire, hai să vă fac cunoștință și cu Wallace.  
   Băiatul nou, simpatic și cu aspect de fotbalist, dar care nu joacă fotbal, ci este doar tăcut, un mare fan Monstruos Sea și cel mai cunoscut scriitor de fanfiction.
   Acesta crede că Eliza este doar un fan al benzii desenate a lui LadyConstellation la fel ca mulți alți oameni, că doar sunt cu miile peste tot în lume...haha, de ar știe el cu adevărat cum stau lucrurile.
   Totuși nici el nu este un om înpăcat cu sine însăși, are și el problemele sale lăuntrice, dar pentru Eliza, Wallace reprezintă motivul pentru care viața offline nu mai pare chiar așa groaznică.

"M-ai găsit într-o constelație."
   Wallace este un scriitor extrem de talentat, un bun ascultător, un băiat prietenos și direct în ciuda faptului că este tăcut. Însă ceea ce îmi place mie cel mai mult la el este simțul umorului și faptul că este atât de degajat cu persoanele pe care le vrea în viața lui încât îți e greu să nu îl îndrăgești și tu ca cititor.

"Apoi la intervale de câteva secunde, o serie de alte poze. În prima e o felie triunghiulară de plăcintă în mâna lui Wallace. Apoi una în care Wallace ține felia aproape de fața lui - e destul de moale încât să înceapă să se desfacă între degetele lui. Următoarea e cu el îndesându-și felia în gură, iar în ultima, el cu fălcile încleștate, pline de plăcinta care a încăput toată în gură, cu obrajii ieșind în afară ca la veveriță și cu ochii dați peste cap, ca și cum ar fi fost cea mai bună chestie pe care a mâncat-o vreodată."

   Însă după cum a spus și Eliza, anonimatul în online nu durează la nesfârșit, iar când secretul ei este dezvăluit, tot ceea ce a conectat-o măcar puțin cu lumea reală s-a destrămat, iar monștrii ei au prins ocazia de a o pune la pământ. Nici măcar dragostea ei pentru artă nu o mai animă. Tot ceea ce are nevoie este înțelegere și iertare.

"Oamenii distruși nu se ascund de monștrii lor. Oamenii distruși se lasă devorați."

  "Eliza și monștrii ei" este o poveste despre talent, artă, dedicare și pasiune. Dar mai este și o poveste despre timiditate, singurătate, durere, anxietate și în final, despre o iubire între doi oameni "distruși" pe dinăuntru.

   Pentru mine a fost una din puținele cărți în care m-am regăsit într-un procent atât de mare. Și eu sunt în aceeași cumpănă precum Eliza în ceea ce privește viața offline și cea online, dar nu numai, însă aici este o altă poveste, iar noi totuși ar trebui să rămânem la recenzia noastră.
   Cu alte cuvinte, vreau să vă mai spun doar atât: recomand această carte, e musai să o citiți și voi și încercați să priviți și printre rânduri la mesajul poveștii. 5 steluțe de la mine și un mare ador.
Puteți achiziționa cartea de aici!
 

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram