Dublă recenzie - "Nicăieri nu e ca în Oz" & "Dorothy trebuie să moară" de Danielle Paige / Books

  Astăzi am să vă spun o poveste, un basm vechi plin de magie și bunătate.... Da da, vezi să nu.
   Cândva, într-un tărâm numit Oz, o fetiță a aterizat pe pământurile lor magice. Adusă de o tornadă dintr-un orășel prăfuit numit Kansas, Dorothy Gale alături de cățelui ei iubit, Toto reprezintă șansa locuitorilor din Oz la libertate și pace. Copilă fiind, tot ce își dorea era să se întoarcă acasă, deși minunățiile oferite de Oz nu îi displăceau privirii. După ce le-a înfrânt pe cele două vrăjitoare rele, și-a ajutat noii prieteni și a restabilit ordinea pe tărâmul magic, răsplata ei a fost șansa de a reveni în Kansas la familia ei. Nicăieri nu e ca acasă își spunea ea...
   Acum, acasă nu mai reprezintă nimic pentru ea. Locul în care visa să se întoarcă copila din basmul cu final fericit, pentru tânăra de acum este doar atât:  un loc prăfuit și plictisitor unde nu are prieteni și unde nu există magie.

  "Vrăjitorul din Oz" are o continuare, una în care binele și răul au făcut schimb de roluri, unde fetița inocentă este tirana ce îngrozește până și sângele din venele supușilor și o poveste în care istoria pare să se repete, dar oare care va fi finalul de această dată?

  Editura Corint ne pune pe tavă povestea de după finalul fericit și reîntoarcerea lui Dorothy acasă. Ce? Doar nu credeați că totul chiar se termină cu bine, nu?

   Nicăieri nu e ca acasă s-a transformat în Nicăieri nu e ca în Oz, acesta fiind și titlul primei nuvele din seria "Eliberarea Ținutului Oz", cea care ne spune cum și ce s-a întâmplat cu fetița dulce de altădată. Însă, vă dați și voi seama că Dorothy nu mai este ca înainte, că altfel primul volum din serie nu s-ar mai fi numit "Dorothy trebuie să moară". Totuși, aici povestea este mai lungă și zic să o luam pe bucăți. Prima dată cu nuvela. Așadar a fost odată ca niciodată...neh, hai că renunț la chestii de genul.

Produs publicat în 2018 de Corint
Colecția Leda Edge
Tip copertă: Brosata
Număr pagini: 208

   Povestea eroinei din "Vrăjitorul din Oz" a părut să se încheie atunci când fata din Kansas s-a întors acasă, dar ferma sărăcăcioasă a mătușii Em și a unchiului Henry nu pare să o mai mulțumească acum că s-a desfătat cu minunățiile tărâmului magic.

"Poate că acum nu mai simțeam că statul Kansas reprezenta casa mea, dar era locul în care trăiam, locul în care urma să trăiesc pentru tot restul zilelor mele. Și înțelegeam că trebuia să le las pe toate celelalte în trecut, acolo unde le era locul.
Știam prea bine toate astea, dar totuși exista o parte din mine care nu putea să renunțe.
- Nicăieri nu e ca în Oz! am murmurat și l-am strâns mai tare pe Toto la pieptul meu."

   Însă, atunci când Dorothy primește la aniversarea ei de 16 ani o pereche de pantofi rubinii magici de la Glinda, Vrăjitoarea cea Bună de la Miazăzi, nu poate rezista ispitei și se reîntoarce în tărâmul de basm.

"[...]indiferent ce îmi mai pregătise Ținutul Oz de data asta, un lucru era limpede.
Eram acasă."

   Doar că tânăra află că magia e într-o continuă schimbare, precum și cei ce nu știu cum să îi facă față. Acum o paște pericolul.
   Ce-a fost bun cândva, acum a devenit rău, iar dintr-o nevinovată eroină, Dorothy s-a transformat într-o tirană nemiloasă.

"Undeva, în subconștient, înțelegeam, oarecum, că eram malefică. Dar mi-am dat seama că nu îmi pasă. De fapt, dacă era să fiu cu totul și cu totul sinceră, mai-mai că îmi plăcea!"

   Fetița bună a devenit scorpia cea rea, la drept vorbind. În cele 200 de pagini ale nuvelei am văzut-o pe Dorothy ca pe o tânără plină de invidie și nemulțumită de ceea ce are. O copilă ce aștepta ridicată în slăvi precum o regină, încăpățânată și lipsită de respect. Conta doar ceea ce își dorea ea, totul trebuia să fie cum voia dânsa, practic se vedea deasupra tuturor. O persoană narcisistă și geloasă ce voia mereu mai mult.
   Deși sunt conștientă că a picat în plasa magică și nesigură a tărâmului, iar mintea ei practic a fost secată de orice urmă de bunătate, știu sigur că asta nu ar fi fost posibil dacă în adâncul ei, Dorothy nu ar fi visat deja la ceva mai mult decât statutul ei de fată de la țară.

"Voiam mai mult.
Voiam totul."

   Și uite așa, tânăra noastra eroină nu mai este cine a fost, cum nici Oz urmează să nu mai fie, de acum aflat sub conducerea monstrului în care s-a transformat.

   Dacă în nuvelă o avem protagonistă pe însăși Dorothy, în primul roman al seriei nu mai este ea în centrul atenției. Povestea se continuă la mulți ani distanță și totodată istoria se repetă. Totuși, să sperăm că finalul nu va fi același și pentru noua eroină.

Produs publicat în 2018 de Corint
Data apariției: Iulie 2018
Număr pagini: 480

   Amy Gumm este o adolescentă inteligentă, însă cu o viață nu tocmai minunată, ba chiară avea destule probleme la care trebuia să facă față deja în Kansasul natal și fără să fie luată pe sus, la propriu, de o tornadă. 

"Și apoi mi-am spus: "Ei, las' să vină și mama ei de tornadă! Ce-o să-mi facă? Oricum, nicăieri nu-i mai bine decât... oriunde altundeva, nu aici, la mine-acasă!"

   Atunci când se trezește pe marginea unei prăpastii fără sfârșit într-un tărâm necunoscut și magic lucrurile par să fi scăpat complet de sub control în viața ei.
   Ca și cum nu ar fi fost deja suficient, Amy află că povestea ei preferată din copilărie a fost reală, doar că finalul nu este acela pe care l-a văzut în cărți sau la televizor. Adevăratul final fericit stă acum în mâinile ei. 

"-Dorothy, asta-i năpasta care-a dat peste noi, mi-a răspuns."

   Dorothy realizează că nu mai este așa de specială acum că o altă fată a călătorit pe o tornadă și a aterizat în Oz. Ba din contră, acest lucru pare să o sperie.
  Istoria se repetă, doar că misiunea lui Amy este aceea de a salva tărâmul din mâinile cele care cândva l-a eliberat de sub domnia vrăjitoarelor rele. 
   Dorothy însăși este acum o vrăjitoare rea. Una cu niște pantofi roșii ridicol de înalți și strălucitori ce posedă o putere imensă.

"O altă fată venită tot din Kansas, adusă tot de o tornadă transmitea că sosirea ei nu fusese decât o întâmplare obișnuită, care se petrecea cu regularitate și că ea, una, nu era deloc specială. Sau, mai rău, că eu mă aflam acolo doar ca să îi iau locul."

   Amy este cel mai important pion într-un război civil dintre popoarele asuprite și cei ce îi sunt loiali lui Dorothy Gale, care nu mai e, nici pe departe, inocenta și drăgălașa fetiță pe care credem că o cunoaștem cu toții din romanul Vrăjitorul din Oz. Însă un lucru este clar...

"-Tu o vei ucide... M-a privit apoi țintă în ochi și a spus răspicat: Dorothy trebuie să moară!"

  O poveste tensionată în care cei buni au devenit răi și cei răi sunt acum buni. 
  O luptă magică, un plan isteț și un țel măreț, dar oare Amy va reuși sau își va da seama în cine poate să aibă încredere și în cine nu? Pentru că în Oz nimeni și nimic nu este ceea ce pare.

"Oare eram pregătită, totuși? Eram pregătită să fiu Amy-Asasina? Dumnezeu știa că Dorothy o merita..."

   Amy este o protagonistă la care am avut ceva resemnări în primă fază. Nu pot spune că m-am atașat cu totul de ea pentru că am simțit că se lasă prea ușor influențată, fără a insista cu întrebările, deși avea unele suspiciuni și temeri cu privire la planul în care se implicase și de asemenea, deși, era conștientă că nu putea avea încredere în nimeni, parcă uneori era oarbă. 
   Totuși ceea ce mi-a plăcut enorm de mult la ea este faptul că deși pare a fi precum Dorothy când a aterizat pentru prima dată în Oz, pe parcus e limpede că Amy este bună, că nu are vreo dorință reală de a se ridica peste statutul tiranei, de ai lua locul la propriu sau de a-și dori să fie legenda tărâmului. Tot ce și-a dorit vreodată a fost o viață și o mama normală pe care să o simtă întru totul alături de ea, iar acum își dorește ca frumusețea poveștii pe care o adora în copilărie să revină la normal. Fără pământuri secătuite de magie, fără teamă, fără persoane mutilate și transformate în experimente de tinichea...Își dorește Ozul despre care citise, iar dacă pentru a readuce totul la normal este necesar să comită o crimă, atunci, așa să fie. Dorothy trebuie să moară!

"[...]eu mă surprinsesem pe mine însămi pentru că îmi găsisem un loc aici."

  Aveam așteptări mari de la această readaptare pentru că și eu, ca mulți alți copii, am citit și mi-a plăcut povestea lui Dorothy din Vrăjitorul din Oz, curajul ei și dorința continuă și arzătoare de a se întoarce acasă însemna ceva pentru mine la acea vârstă, dar am adorat să văd și o altă față a poveștii. Ba chiar cred că merge pe aceeași lungime de undă și ca stil de scriere, deci practic ar putea foarte ușor să fie luată ca pe o continuare a poveștii, una care arată că poveștile nu se termină întotdeauna după acel clasic final fericit. 
   Am rămas cu multe întrebări după finalul primului volum care a fost într-un mare fel. Probabil o să mor de nerăbdare până o să apară continuarea. Serios acum, am un pitic pe creier care îmi spune constant că nu știe ce să mai facă cu viața lui de când am terminat aceste cărți. 
   Așadar ar fi imposibil să zic acum că nu am acordat nota maximă de 5 steluțe ambelor cărți, poate nuvela merită și un plus mare pentru că mi-a plăcut extrem de mult să văd schimbarea ca de la cer la pămând pe care a suferit-o Dorothy. Și sunt extrem de hotărâtă să fac și o reinterpretare de personaj pentru aceste cărți. Deci, vă zic de pe acum că la Gaudeamus s-ar putea să vă întâlniți cu Dorothy Gale. Să nu se lase cu vreo crimă, ok?
Puteți achiziționa cărțile de aici!

 

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram