Recenzie "Ascensiunea" vol. 1 din seria "Destinul Reginei" de Rebecca Ross / Books

    Am ajuns în stadiul în care îmi este imposibil să mai fac un top al cărților preferate. Lista se mărește constant și deși pe primul loc încă stă mândră și țanțoșă seria "Alegerea" de Kiera Cass, pentru locurile 2 și 3 cred că se luptă pe puțin 10-12 serii și cărți mono. 
    "Ascensiunea" de Rebecca Ross este primul volum al seriei "Destinul Reginei" și este logic că nu se putea să nu ajungă și ea în bătălia pentru primele locuri din clasamentul meu. 
     Se știe deja că am o slăbiciune pentru orice carte care merge pe temantica "regească" și pentru cele cu făpturi mistice, precum elfi, îngeri, zâne și spiriduși. Această carte face parte din prima categorie, iar secolul în care a fost plasată acțiunea și stropul de fantasy din roman te fac să adori totul. De la prima până la ultima propoziție, iar de protagonistă nici nu mai spun cât de mult m-am atașat. Am și încercat o reinterpretare a acesteia. Rezultatul îl aveți mai sus și sper să vă placă, dar de acum zic să trecem la vorbăria cu adevărat interesantă. Despre ce și cum stă treaba în această carte.

Produs publicat in 2018 de Corint
Data aparitiei: Iunie 2018
Colectia Leda Edge
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 464

    Copil din flori fiind și rămasă fără mamă, Brienna Colbert a fost trimisă la vârsta de 10 ani la Casa Magnalia. O școală valeniană cu un program de studiu de șapte ani pentru cei ce doresc să devină maeștri ai uneia dintre cele cinci pasiuni: artele plastice, muzica, arta dramatică, înțelepciunea și cunoașterea.

"Pasiunea este devoțiune necondiționată, este fervoare și agonie, este cumpătare și ardoare. Nu cunoaște margini și poate aparține unui bărbat sau unei femei, indiferent de clasa din care fac parte sau de statutul lor, indiferent care le este moștenirea. Pasiunea devine una cu bărbatul sau cu femeia, tot așa cum bărbatul sau femeia devin una cu pasiunea. Este o aducere la desăvârșire a priceperii și a trupului, un simbol al devotamentului, evlaviei și a faptelor unui om."

    Ziua absolvirii se apropie, iar ea încă nu este pe deplin pregătită. După 7 ani în care a ajuns să încerce toate cele 5 pasiuni, deoarece nu știa care i se potrivește și de care este capabilă, pregătirea ei în cunoaștere a suferit câțiva ani de pierderi, iar acum teama pune stăpânire pe ea.

"Îți vei petrece viitorii sapte ani aici, alături de ardenele-surori, învățând, crescând și pregătindu-te pentru cel de-al șaptesprezecelea solstițiu de vară al tău, când vei ajunge o stăpână a pasiunii și îți vei câștiga un protector."

    Acum stresul este și mai mare pentru că ea trebuie să facă față atât solstițiului cât și năucitoarelor amintiri ale unuia dintre strămoșii săi. Prinsă în prezent, dar și în trecut prin ochii altcuiva, Brienna descoperă niște secrete de mult îngropate, secrete ce ar putea schimba soarta unei țări întregi.

"CUM SĂ DETRONEZI UN REGE NEDREPT DE LA MIAZĂNOAPTE
PRIMUL PAS: Găsiți Codicele Reginei.
PASUL DOI: Găsiți nestemata magică numită Piatra Înserării."

   Frânturile din trecut ajung să o arunce pe tânără în mijlocul unui complot îndrăzneț, nebunesc și extrem de periculos, menit să îl detroneze pe regele nedrept al Maevanei și să o înscăuneze pe adevărata moștenitoarea a tronului. Reginele au condus de la bun început și așa trebuia să rămână. Țara care i-a dăruit jumătate din rădăcinile sale de baștină își așteaptă conducătoarea de drept.

"[...] am scris o melodie inspirată din pasiunea Valeniei, dar și din curajul Maevanei. Pentru că ambele îmi vin în minte atunci când mă gândesc la tine."

    Jumătate maevană și jumătate valeniană. Brienna ajunge să fie speranța ambelor tabere, dar trebuie să aleagă de partea cui vrea să lupte: a pasiunii, loialității și dreptății sau a familiei de sânge și a ambiției.
   Brienna este o protagonistă pe care îți va fi imposibil să nu o adori. Rafinamentul, inteligența și iscusința sunt doar câteva dintre trăsăturile care o definesc pe ardena, respectiv maestra noastră.
Prietena și eleva perfectă și muncitoare dintre pereții Casei Magnalia se schimbă în stratega de bătălie ce este gata să ia cu asalt un rege nemilos și o țară înrobită.

"Dar ține seama că, într-o bună zi, o fiică se va ridica din neamul tău, o fată care va fi două firi într-una, pasiune și stâncă. Și ea va distruge neamul vostru din interior și îți va șterge toate crimele. Și știi care va fi cea mai mare minune din toate? Ca să facă asta, ea îți va fura amintirile."

    Cunoașterea se dovedește a fi pasiunea ei și tot aceasta îi stârnește curiozitatea despre istoria Maevanei și îi ifluențează zvâcnirea și dorința de a vedea iar pe tronul țării o Regină.

"Într-o zi se va ridica din nou o regină și va ajunge pe tron."

     O mincinoasă educată aș putea spune că este Brienna. Își joacă rolul din propriul plan mai mult decât perfect. Știe cu exactitate ce să spună, ce să facă și cum să nu își trădeze intențiile în fața dușmanului, chiar dacă se spune că sângele se cunoaște.

"Ca să devii o maestră a pasiunii, trebuie să îți controlezi perfect expresiile, să ai un aer degajat, să știi cât să tăinuiești și cât să lași să se vadă. Era ca și cum ai fi purtat o mască pentru a ascunde ceea ce exista în străfunduri, ce se ascundea dincolo de fațadă."

     Doar nu credeați că romantismul lipsește, nu-i așa? Totuși fiind un roman a cărei acțiune a fost plasată în anul 1566 sentimentele sunt mai puțin vizibile, ascunse în primă fază și apoi îmbrăcate în rafinamentul înaltei societăți. 
     De ce ascunse...ei bine, Brienna are o ușoară pasiune pentru maestrul ei, Cartier, iar acest lucru reprezintă din start un impediment de a porni într-o poveste fantasy și plină de romanță, dar iubirea își are momentul ei de apogeu spre final, un moment care este precum o gură mare de aer după o lungă scufundare în pericolele războiului și comploturilor.

"- Voi accepta și voi iubi tot ce-mi oferi, [...] și umbra, și lumina ta, căci m-ai provocat, m-ai captivat. Și nu vreau pe nimeni altcineva decât pe tine, mi-a șoptit."

    Cartier este un maestru al pasiunii cunoașterii, un dascăl iscusit și pasionat în special de istorie, de poveștile magice și misterioase ale trecutului, totuși și el însuși reprezintă un mister pe tot parcursul romanului. Nu pot să nu admit că este un personaj masculin de care e imposibil să nu te îndrăgostești chiar și fără să spună niște dulcegării tipice romanelor YA. 

"Alesese pentru mine Aviana, constelația care o însoțea veșnic pe a lui. Stelele sale, ca și acelea ale Verenei lui, semnificau curajul în vremuri întunecate, dar și triumful. Statornicia."

   Rafinamentul perioadei este constant și ușor de perceput, dar efectul acestuia face ca atât iubirea cât și tensiunea din roman să capete o altă alură, una care te vrăjește.
    Și mai am două lucruri care au făcut această carte să se lipească de sufletul meu:
1. Am înțeles că numele sunt doar atât, simple nume și nimeni nu este cine spune a fi.
2. Mi-a fost demonstrat că familia nu este neapărat cea de sânge, ci cea care te tratează cu respect și îți oferă iubire și protecție. 
     Da, știu că am lăsat o umbră de mister cu aceste ultime propoziții, dar sper că în acest mod v-am făcut și mai curioși cu privire la acest roman, unul care de la mine a primit 5 steluțe și multe aprecieri și laude pentru că le merită pe toate.
Puteți achiziționa cartea de aici


Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram