Stând de vorbă cu autorii - Tudor George Ciubotaru / Interview


   O nouă rubrică pe blog, una pe care o pornesc printr-un interviu cu autorul cărții "Afaris: Umbre pe Aora" (recenzia aici), anume Tudor George Ciubotaru
   Un tânăr român, nu cu mult mai în vârstă decât mine care și-a valorificat talentul și dragostea pentru lectură și scris printr-un roman care deja este foarte apreciat în afară, pentru că da, există și o variantă în engleză a cărții care a fost achiziționată de mii de utilizatori de pe Amazon. 
   Însă, în spatele paginilor și a poveștii create de el, am descoperit, prin puținele întrebări de mai jos că Tudor este o persoană hotărâtă, care știe pe ce drum vrea să își ducă talentul. Are un simț al umorului tipic adolescentin, adoră să citească și are această pasiune din copilărie și scrisul de asemenea. La școală nu a fost chiar cel mai prezent copil (o să aflați mai jos la ce mă refer, dar eu am râs la acel răspuns), dar totuși a ajuns să facă ceea ce îi place, să creeze lumi fantastice cu puterea imaginației și să realizeze prin cuvinte o poveste captivantă, magică, cu personaje fantastice.
   Te invit și pe tine să faci puțin cunoștință cu Tudor și să citești recenzia cărții dacă nu ai făcut-o deja.

Puteți achiziționa cartea de aici!

  Mă bucur că ai fost de acord să răspunzi la câteva întrebări. De altfel, mi-a plăcut foarte mult romanul tău, iar finalul m-a lăsat mască și deși eram conștientă că terminasem cartea, eu încă mai căutam măcar o pagina din care să înțeleg ce s-a întâmplat cu adevărat. Abia aștept al doilea volum și de asemenea abia aștept să pătrund mai bine în lumea Afaris prin intermediul acestui interviu.

D: Așadar, Tudor, la ce vârstă ai început să scrii? Nu fac referire neapărat la momentul în care ai început munca pentru acest roman, ci dacă ai avut mereu această pasiune, dacă scriai povestioare în copilărie sau mai exact, când ai început să ai înclinații spre acest drum?
T: Am început să scriu înca de când am învățat să scriu și să citesc. Prima poezie cap coadă am scris-o în clasa I. Pot spune că această pasiune pentru literatură a început cât s-a putut de devreme, iar dorința și ambiția de a publica cărți mi-a apărut pe la vârsta de 10 ani, dacă țin bine minte. Mă bucur că am păstrat acest vis de-a lungul anilor și că am ajuns în final să îmi vad prima carte pe rafturile librăriilor. 

D: Exista ceva sau cineva care te-a motivat să continui când erai la început de drum cu romanul "Afaris, umbre pe Aora"?
T: Deși Afaris este o crație individuală, autentică, ce nu a fost, nu este și nu va fi niciodată influențată de factori externi, prietena mea, Maria, mi-a fost alături în tot acest proces de creație, a citit fiecare capitol pe masură ce il terminam de scris și m-a încurajat să continui. Chiar dacă ar fi zis că este o porcărie, asta nu m-ar fi oprit din scris. Însa complimentele ei m-au încurajat și mi-am continuat munca cu un zâmbet ceva mai mare pe buze.

D: Ce gen literar preferi să citești?
T: În mod ironic nu am mai citit cărți SF sau fantasy de mulți ani. În ultimul timp m-am axat pe cărți clasice, precum „Principele” scrisă de Machiavelli sau „Arta de a avea întotdeauna dreptate” scrisă de Schopenhauer, în ciuda faptului că am fost un mare consumator, sau mai bine zis „devorator” de cărți fantasy. Motivul acestei schimbări nu îl cunosc exact, presupun că am devenit mai atras de „ce a fost” decât de „ce ar putea fi”. Prin aceste scrieri pot să înteleg mai bine lumea, cum a evoluat, cum am ajuns în acest punct și pe baza acestor învățături să intuiesc unde vom ajunge.

D: Această preferință a fost o influență și pentru romanul tău de debut?
T: Cu siguranță ce citesc și ce scriu se încadrează în două genuri literare complet diferite, dacă nu exact opuse. Însă învățăturile asimilate de-a lungul lecturilor mele se regăsesc în Afaris, sub diferite forme. 

D: Ai o carte sau o serie preferată? Dar un scriitor favorit?
T: Pot spune că pe primul loc pentru mine se află J.K. Rowling cu seria Harry Potter, însă nu depășește cu mult alte serii de care am fost foarte atașat în tinerețe, precum Eragon sau Ucenicul Vraciului. Cu siguranță doamna Rowling este un exemplu de urmat pentru mine și faptul că mulți cititori au asemănat Afaris cu Harry Potter mă încântă nespus. Faptul că alți cititori au asemănat ce-a de-a doua parte a cărții cu operele lui George R.R. Martin este din nou un compliment neașteptat, dar bine primit.

D: "Afaris, umbre pe Aora"  în imaginația ta a pornit ca fiind o singură carte sau ai știut de la început că îți dorești să scrii o serie?
T: De la început am știu că povestea lui Afaris nu poate fi comprimată într-un singur volum, însa abia dupa ce am terminat de scris prima carte am putut să concretizez exact în minte câte cărți vor fi necesare pentru a spune toată povestea și anume 10.

D: Dacă ar fi cu putință, ți-ai dori să trăiești în lumea pe care ai creat-o? Ai vrea să fii unul dintre locuitorii Aorei?
T: Dacă scoatem din ecuație profeția lui Saraf, cred că Aora este o lume aproape utopică, sau în orice caz, cu mult superioară lumii noastre. Cu siguranță că aș vrea să trăiesc acolo, tu nu? :)
D: Probabil, însă cred că eu aș fi mult prea fricoasă ca să pot conviețui alături de niște creaturi precum nimfele. 

D: Simți că te regăsești în personalitatea protagonistului din romanul tău? 
T: Aș vrea să îți afirm, cu toată îngâmfarea, că Afaris este creat pe baza personalității mele, însă este departe de adevăr. Mai degrabă el este un exemplu pentru mine așa cum sper că poate fi un exemplu pentru mulți alții. 

D: Te-ai gândit ca în volumele următoare să aduci și un plus de romantism poveștii? Să pui accentul ceva mai mult și pe partea asta sau poate plănuiești alte romane care să se îndrepte spre această arie.
T: Romantismul lasă de dorit în seria Afaris, însă va avea momentul sau special în cărtile viitoare. Deși mai plănuiesc o serie pe care poate o voi scrie intr-un viitor apropiat, nici aceasta nu va avea la baza ei romantismul. 

Și câteva întrebări ceva mai distractive.
D: Dacă ai putea să te întâlnești cu un personaj literar, care ar fi acela? Și de ce? 
T: Să înțeleg că acum pot să dau răspunsuri mai amuzante, nu? Deși sunt multe personaje dintre care aș putea alege, prima la care m-am gândit este Arya, elfa din seria Eragon. Motivul este simplu: scriitorul, Christopher Paolini, a reușit să facă cea mai senzuală descriere a unui personaj feminin din toate cărțile pe care le-am citit, iar ca un tânăr în care încă joacă hormonii, evident Arya ar fi o alegere înțeleaptă. Am o slabiciune pentru elfe...

D: Când erai copil îți plăcea să citești? Eu, de exemplu, vedeam cititul ca pe o pedeapsă pe atunci, dar acum aș sta printre cărți 24/24 și mai și vorbesc despre ele ca blogger de carte. 
T: În general chiuleam de la scoală, mult, foarte mult, dar dacă se întampla să fiu prezent, eram mereu cu câte o carte pe sub bancă. Citeam câteva cărți pe săptămână, uneori cărți mari, de peste 500 de pagini într-o singură zi. Am fost un mare cititor, însa acum, recunosc, cititul îmi ocupă tot mai puțin timp din zi. 

D: Că tot filmele și cărțile merg mână în mână, ai putea să îmi spui dacă ai un film pe care l-ai revedea la nesfârșit fără să te plictisești?
T: Nu, sincer de orice film m-aș plictisi, oricat de mult mi-ar plăcea. Dar dintre filmele pe care le-am văzut de cele mai multe ori se numără „Predestination” și „The legend of 1900”

D: Și ultima întrebare. Pe lângă această serie, mai există idei deja formate pentru viitoare cărți? Dacă da, ne poți împărtăși un mic indiciu? 
T: Din păcate îmi este foarte greu să vorbesc despre cărțile viitoare fără să nu dau spoiler atâta lor cât și primei cărți. Îți dai seama că orice aș spune despre cartea a doua din serie ar fi un mare indiciu cu privire la finalul primei cărți, și nu vreau să stric cititorilor surpriza și suspansul. În plus, orice răspuns va duce la alte întrebări. Prefer să raspund acestor întrebări individual persoanelor care au citit prima carte din seria Afaris că atunci știu sigur că nu am cum să le stric povestea.

   Așa ca pe final de articol vreau să vă anunț că o să organizez săptămâna aceasta și un concurs pe contul de Instagram în care veți avea șansa să câștigați un exemplar din cartea "Afaris: Umbre pe Aora" cu autograf. Cât de tare este asta, nu?! Așadar nu uitați să fiți cu ochii pe contul meu. (daniela.ionela)
 

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram