Recenzie "Să nu spui niciodată pentru totdeauna" de Jennifer L. Armentrout / Books

  Nu știu cum e în cazul vostru, dar la mine dacă o carte mă face să plâng, să vreau să o strâng în brațe și să am nevoie de câteva minute ca să îmi revin, atunci acela chiar e un roman bun.
  Recent am avut parte de o astfel de lectură pe care am ajuns să o îndrăgesc după primele 50 de pagini. M-a captivat povestea, care de altfel este una extrem de emoționantă, dar și personajele care sunt atât de vii și simți că trăiești prin ele acțiunea cărții cu atâta ușurință.
   Deși, nu am mai citit nimic scris de Jennifer L Armentrout, începutul meu cu această autoare a fost fantastic. Stilul ei mi-a amintit foarte mult de cel a lui Colleen Hoover și probabil voi știți că ea este una dintre autoarele mele preferate.
    Ador când iubirea este împletită cu arta, fie ea de orice fel, când simt emoțiile protagoniștilor, când mă doare sufletul pentru poveștile lor și când știu că, deși povestea este o ficțiune în toată regula, realitatea nu este la mare depărtare.

   "Să nu spui niciodată pentru totdeauna" este povestea a doi copii orfani, maltratați și chinuiți de asistenții maternali, uitați de un sistem de asistență socială jalnic, traumatizați ani la rând, până când într-un final au reușit să fie salvați, dar au fost duși pe drumuri diferite.

"Asistenții sociali erau prost plătiți și aveau resurse puține, iar majoritatea făceau tot ce le stătea în putință, dar sistemul avea multe hibe, iar noi suferiserăm mult de pe urma uneia dintre ele."

  Acum destinul i-a adus la un loc în aceeași sală de clasă. După patru ani în care au stat separați, fără a mai ști ceva unul de celălalt, însă împărtășind același trecut îngrozitor.
  Prietenia lor este la fel de puternică, am putea spune chiar că hotarele dintre ei încep să se modifice.

Produs publicat in 2018 de Epica
Data aparitiei: Iunie 2018
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 480  Mallory și Rider aveau 13 ani când au scăpat din casa ororilor, dar în condiții nu foarte plăcute. Deși acum sunt pe drumuri diferite, în locuri sigure și înconjurați de oameni iubitori, ei tot au rămas cu ampretele unui trecut dureros.

"Să exiști fără să trăiești. Cunoscută senzație. O experimentasem timp de câțiva ani."

  Cei doi se reîntâlnesc la liceu și descoperă că legătura puternică din copilărie n-a dispărut, ci continuă se existe, cum nici rănile nu au putut fi date uitării.

"Nimeni nu se gândea la noi, nimeni nu-și făcea griji pentru noi. Eram uitați, lăsați în voia sorții."
  
   Mallory este cea care a încasat traumele în copilărie. A fost o fetiță firavă, temătoare care încerca pe cât posibil să respecte regulile pentru a nu se dezlănțui haosul în casă. Dar ca orice copil curios și dornic să descopere lucruri, era greu, mai ales când regulile erau atât de stricte. Fără zgomot, fără vorbe, fără cereri și dorințe...practic le era interzis să facă orice. Uneori erau uitați cu zilele prin camere friguroase fără pături sau hrană. Erau batjocoriți de către prietenii celor doi soți inumani, erau bătuți sau aruncați afară în frig dacă făceau gălăgie...

"[...]cuvintele fuseseră considerate zgomote, iar zgomotul se pedepsea cu teamă și violență."

   Ea a asimilat șocurile printre lacrimi și suspine, fără să scoată un cuvânt, iar asta a rămas ca un stres post traumatic în psihicul ei. Chiar și acum, după cei patru ani în care a mers la terapeut, a avut parte de un cămin adevărat și chiar și-a făcut o prietenă bună, tot îi este greu să vorbească cu alți oameni. Preferă tăcerea și liniștea.

"Cel mai tare mă tem de pentru totdeauna. Mi-e teamă că voi rămâne așa pentru totdeauna."

   Totuși, nu mai este în totalitate fetița speriată care era atunci. Îi este teamă și o îngrozește marele pas pe care trebuie să îl facă acum, să meargă la un liceu adevărat, dar ea a ales, a decis că este pregătită să iasă printre oameni și să încerce să relaționeze, să vorbească cu adevărat.

"Mie mi se oferise o a doua șansă."

   Am văzut-o pe Mallory în multe feluri pe parcursul acestei cărți. Prin amintirile ei am văzut fetița speriată ce stătea ascunsă în dulap. Prin viața din noul ei cămin am văzut tânăra ascultătoare ce încearcă să își arate recunoștința. Prin activitatea de la școală am văzut o luptătoare ce încerca să se integreze, dar și o adolescentă încă diferită de toți ceilalți, mai speriată și mai retrasă. Dar la final am văzut adevărata schimbare. A acceptat că trecutul face parte din ea, dar  acela nu este pentru totdeauna. Iubirea, prietenia și familia sunt pentru totdeauna.

"Pentru totdeauna erau bătăile inimi mele și speranțele pentru ziua de mâine. Pentru totdeauna era raza de soare care se ivea după fiecare nor întunecat, oricât de negru și dens era. Pentru totdeauna înseamnă să știi că momentele de slăbiciune sunt trecătoare. [...] Pentru totdeauna era pur și simplu o promisiune de mai mult."

   Rider a fost cel ce încasa bătăile și durerea fizică pentru el, dar și pentru Mallory. Când erau mici a jurat că o va proteja mereu și a făcut asta ani la rând, dar singura dată când nu a reușit, poate cea mai horror seară din viața amândurora, s-a sfârșit cu durere și prin despărțirea celor doi. Deși a căutat-o pe Mollary zile la rând și a sperat mereu să o revadă, să afle dacă este bine, nu mai avea ce face. Ea a fost adoptată la scurt timp după acea noapte, iar el a ajuns la un asistent maternal nou. O doamnă drăguță ce avea alți 2 nepoți în grijă, dar cu o situație materială modestă.

"Datorită lui și a tot ceea ce a sacrificat ca să se asigure că sunt în siguranță pot să mă trezesc în fiecare dimineață în patul meu. Datorită lui am primit o a doua șansă în viață."

    Deși nu a arătat asta niciodată, el a suferit mult și s-a resemnat că în viața lui nu va exista niciodată ceva bun, exceptând-o pe Mallory. A crezut că nu merită să spere la vise realizate, la a-și valorifica talentul în artă sau inteligența. Deși a părut să fie mai puțin afectat decât prietena lui, Rider a rămas încă blocat în trecut și inconștient alege să nu se dezlege de el.

"Cum aș fi putut lupta pentru el, dacă el însuși nu voia să lupte pentru sine?"

   Relația dintre cei doi practic pornește de acolo de unde s-a încheiat în copilărie. Odată ce se revăd la liceu sunt din nou prietenii de nedespărțit de odinioară. El este la fel de protector și gata să facă orice doar pentru a o proteja. De lume, de oameni, de realitate, de a vorbi în public, de toate acele lucruri de care o apăra când erau mici, dar nu realizeză nici el și nici Mallory că nu mai sunt aceiași. Deși, ea consideră că are nevoie iar de protecție, nu este așa. E mult mai puternică decât crede, dar realizează asta mult mai târziu.
   Însă Rider este cel ce trebuie protejat de această dată, rănile lui sunt deschise și nu acceptă să facă ceva pentru a le trata, nu se gândește la un viitor cu adevărat real pentru el. 
   A venit vremea să facă schimb de roluri. Este timpul să fie ea stâlpul de sprijin a lui Rider.

"Era rândul meu să am grijă de el și să fiu cea puternică, cea care rămâne cu capul pe umeri, ca el să se poată prăbuși puțin. Nu aveam de gând să mă destram și să mă bazez pe alții ca să mă refacă."

    Totuși prietenia lor capăta altă haină. Sentimentele sunt puternice și greu de evitat. Acum același trecut pare să reprezinte temelia pentru un nou viitor împreună.

"-Nu m-am putut abține. Obrazului tău părea să îi fie dor de sărutul meu."

   Această carte mi-a ajuns la inima și povestea celor doi tineri ce au suferit din cauza asistenților sociali și maternali m-a captat cu atât mai mult. Dacă nu știați asta deja, eu studiez specializarea Asistență Socială în cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava astfel că într-o oarecare măsură cunosc cum stă treaba cu acest sistem. Deși nu vreau să profesez în această arie, preferând să merg pe partea de psihologie după terminarea acestei facultăți, nu pot spune că nu am învățat și eu câteva lucruri, dar această carte m-a făcut să simt durerea din spatele poveștii. 
    Un roman sincer despre trecut, prezent și viitor. O poveste unde mâna destinului își face simțită prezența, iar iubirea, prietenia și familia sunt singurele lucruri cu adevărat pentru totdeauna.

    5 steluțe fără nici o remarcă și o recomand din tot sufletul. Merită toate laudele din partea mea și abia aștept să mai descopăr și alte minunății de la această autoare. 
Puteți achiziționa cartea de aici!

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram