Recenzie "Între pământ și apă" de Raluca Andreea Chiper / Books

  În general sunt o persoană extrem de democrată, cu capul pe umeri, care încearcă să gândească logic înainte să tragă vreo concluzie. Analizez și raportez totul la persoana mea și la realitatea pe care o văd prin ochii mei. Pentru că nu îmi place să vorbesc despre ceva până nu știu cu exactitate care îmi este opinia și cum mi-o susțin, mereu privesc în ansamblu și apoi deschid gura în fața altora.
  Una dintre situațiile acelea se raportează și la cartea pe care vreau să v-o prezint astăzi. A fost necesar să îmi adun puțin gândurile ca să știu cum să mă exprim pentru a mă face clară în fața voastră și pentru a nu aduce vreun prejudiciu sau critică romanului.
   După cum v-ați dat deja seama, nu este una dintre acele recenzii mega pozitive ale unor cărți pe care le-am considerat demne de 5 sau 4 steluțe, ci un roman de la care aveam așteptări foarte mari, dar care mi-au fost spulberate în proporție de 50%.
   Înainte de a vă prezenta mai cu exactitate ce și cum stă treaba, vreau să vă spun chiar de pe acum că nu povestea m-a dezamăgit, chiar deloc. Aceasta a fost superbă și ar fi fost o carte fenomenală, în ciuda descrierilor cam obositoare de la început care, totuși, pot fi trecute cu vederea. Însă, lucrul care m-a lăsat cu un gust amar sunt protagoniștii și raportul relației dintre ei și finalul cărții. Mai mult nu vă zic aici, pentru că mai întâi trebuie să vă prezint puțin acțiunea romanului pentru a înțelege ce vreau să spun.

Produs publicat în 2016 de Quantum Publishers
Data apariției: Iulie 2016
Colecția ROMANCE
Tip copertă: Brosata
Număr pagini: 370

   Gingășia, delicatețea și talentul sunt lucrurile ce definesc arta dansului frumos, a baletului și tot acestea sunt trăsăturile de bază ale unei viitoare balerine celebre.
   La academia de balet din Constanța doar cei mai talentați tineri sunt admiși și pregătiți pentru a cucerii inimile spectatorilor.
   Karina Baldin este una dintre adolescentele pentru care baletul înseamnă totul. Trăiește pentru dans și visează să ajungă prim balerină a academiei încă din primul ei an.

"-Dansul este parte din viața mea. Îmi doresc triumful."

  Povestea acestei tinere este în multe feluri.
 O vezi ca pe un boboc de lebădă ce se pregătește să își întindă aripile, să își etaleze frumusețea și gingășia pentru a fi admirată de spectatori. O vezi cum se prăbușește și se ridică, cum nu acceptă să se dea bătută. O vezi și simți că este pregătită să cucerească lumea, dar apoi privești neputincios cum totul se distruge.
  Karina era o fată formidabilă în primă fază. Taletată, muncitoare, hotărâtă și gata să își depășească limitele pentru a atinge succesul mult visat. Însă, ce folos dacă nu este puternică și dă cu piciorul la toate acestea. Singură se distruge psihic și uită cât de mult însemna odată dansul pentru ea.

"Dacă nu ești puternic, te retragi în singurătate și râvnești fără folos la ceea ce ar fi putut să fie al tău."

  Iubirea poate fi uneori distrugătoare, mai ales când povestea nu poate fi scrisă cu adevărat, când totul ar trebui să fie interzis și ascuns de ochii lumii.
  A greșit când s-a îndrăgostit, deși ea nu a realizat asta nici până la final.

"Nu mă recunosc! Nu mă pot dezlipi de tine, nu pot să mă imaginez fără tine, nu pot nici măcar să mă gândesc că mâine s-ar putea să renunți la mine."

  Deși la început am adorat-o pe Karina deoarece modul prin care vorbea ea despre balet și dăruirea ei pentru această artă te cucerea, mai apoi nu am mai putut să o văd cu ochi buni pe protagonistă.
  Îmi era antipatică și o vedeam doar ca pe o copilă orbită din cale-afară de iubire, deși era conștientă că povestea lor nu ar fi putut exista. A uitat ce iubea cu adevărat, baletul, și a ales să se îndrăgostească de un bărbat mai mult decât indisponibil. Un bărbat de 40 de ani care avea o soție și copii. Un boboc de 18 ani cu un viitor în față și un potențial incredibil abandonează totul pentru ce? Pentru o relație cu cineva deja ajuns la jumătatea vieții?!
   M-a enervat mentalitatea ei și inconștiența și mai mult decât atât, m-a enervat protagonistul care în loc să se uite că deja e așezat la casa lui cu familie cu tot, el a preferat să trăiască în secret o poveste infantilă de iubire cu o copilă. Una a cărui viitor era conștient că îl știrbește prin faptul că o rânea zilnic printr-o poveste ce nu avea să existe cu adevărat.

"Îmi devii din ce în ce mai dragă. Cum faci?"

   Dragoș, un artist în fotografie, desen și pictură. Un suflet blând ce vedea frumosul în orice. Un bărbat cu o soție rafinată și copii adorabili, alege să riște să rănească atâta lume pentru câteva sentimente de atracție, cred, mai mult decât iubire.
  Se chinuie pe sine, se macină cu gândul de a nu-și implica familia în aventura lui cu o micuță balerină la început de drum. Din alegeriele lui, dar și din greșelile Karinei, la final toată lumea are de suferit.

"Faptele noastre rămân pe veci în lumea asta, [...]"

  Relația lor mi s-a părut toxică, nerealizabilă, o greșeală total, una în care nu doar ei ar fi suferit și exact așa a și fost.
   Nu m-ar fi deranjat toate acestea atât de tare dacă măcar ar fi avut un final care să demonstreze că iubirea lor era adevărată. Însă am avut impresia că a fost doar o aventură amăgită de sentimente ce se voiau a fi de iubire. Deznodământul mi-a lăsat de înțeles că aceea a fost pedeapsa lor pentru faptul că și-au permis să nu gândească, să se arunce cu capul înainte și să uite de cei din jur, de cum și pe cine puteau răni prin această "relație".
   Nu pot spune că nu au existat și câteva momente frumoase și romantice între cei doi, dar cu ce preț toate astea?

"Ceea ce știu sigur este faptul că momentele sunt ca stelele. Apar, sclipesc, apoi pier."
 
   El s-a aventurat într-o poveste de iubire cu o adolescentă. Și-a dorit ca familia să nu fie implicată în relația lor, dar nu poți să nu implici ceva ce vine la pachet cu tine. 
   Ea a iubit cândva baletul, trăia și respira pentru visul ei. Acum trăiește și respiră pentru o iubire imposibilă.
   Totul, după părerea mea, este o greșeală teribilă ce se plătește prea scump în final.

   Am încercat, dar nu am putut să percep această iubire cu ochi buni, nu am putut să îi mai agreez pe protagoniști, am ajuns să o disprețuiesc pe Karina pentru alegerile ei și pentru faptul că s-a lăsat orbită.
   Un alt lucru care m-a deranjat la început au fost descrierile interminabile și absolut inutile, comparațiile fără rost și metaforele fără sens din context. Dacă la încept a fost teribilă această situație, pe parcurs s-a mai diminuat și s-a făcut citibilă cartea. 
   Analizând aceste aspecte am ajuns să scad 2 steluțe pentru ele și astfel am rămas la un rating de 3 stele pe Goodreads. Inițial am vrut să mai scad încă una, dar am meditat puțin și nu pot spune că a fost o carte groaznică, ci mai mult obositoare, iar povestea de iubire a fost ceva ce eu nu pot să văd ca fiind ok. 
Puteți achiziționa cartea de aici!

   Aș fi vrut să îndrăgesc această carte. La început, când Karina era dedicata dansului și vorbea despre această artă cu atâta bucurie, o îndrăgeam, și chiar am făcut și o reinterpretare a personajului (vă las poza mai jos), dar nu a fost să fie așa până la final. E alegerea voastră dacă vreți să o încercați, poate cine știe, o să vă placă mai mult decât mie.
 Pentru cărți la prețuri extrem de accesibile comandă de pe Elefant.ro, iar pentru o gamă și mai variată intră pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.
 Pentru cărți în limba engleză și o ambalare spectaculoasă a acestora comandă de pe Okian.ro sau Books-Express.ro
 Dacă vrei produse de make-up accesibile la preț intră pe paginile celor de la 1001 cosmetice, Aoro.ro și PinkPanda.ro, iar pentru produse high end încearcă site-ul Marionnaud.
 Pentru haine faine și pantofi mișto vizitează site-urile dyFashion.ro, StarShiners, Tezyo.ro, Answear.ro, Kalapod.net, BenVenuti.ro și Originals.ro. Și pentru că ai nevoie și de accesorii fabuloase pentru ca ținuta să fie completă îți recomand să intri pe pagina celor de la Meli Melo.ro, Yvy.ro și UrbanBag.ro.

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram