Care-i treaba cu examenele! - Capacitate, Bac și Sesiune / Story Time

 Am auzit atâtea persoane spunând că sunt stresate și speriate de momentul în care vor susține un examen important și da, aici fac referire și la tinerii de clasa a VIII-a care de la începutul anului trăiesc cu groaza că luna iunie tot o să vină, iar examenele de capacitate nu pot fi evitate. O teamă stupidă băgată în mințile fragede are unor tinerii care abia conștientizează că viața lor începe să se clădească, că perioada copilăriei în care grijile nu existau e pe sfârșite și mai ales, ei abia percep clipa în care vor păși ca niște animăluțe speriate într-un liceu unde totul este necunoscut. O teamă implementată de oamenii maturi, care se presupune că vor binele acelor copii, dar în încercarea părinților sau a profesorilor de a-i face pe elevi mai conștienți de importanța acelor examene uită cu desăvârșire că vorbesc cu o altă generație. Este imposibil să oprești timpul în loc și e și mai imposibil să oprești schimbările din societate.
  Acum 5 ani când am susținut eu capacitatea lucrurile nu eram chiar ca acum, dar sunt în stare să înțeleg schimbările și adevărul de acum. Poate pentru că nu este o diferență chiar atât de mare între mine și generația de elevi în ultimul an de gimnaziu de acum, dar în același timp știu că nu ar fi imposibil nici pentru cei cu mult mai maturi să înțeleagă cum gândește acum un tânăr de 14-15 ani.
  Majoritate elevilor de clasa a VIII-a sunt presați, sunt îndoctrinați cu replici precum: "Profesor: Voi nu conștientizați cât de importante sunt aceste examene!", "Profesor: Mai lăsați internetul și puneți mâna pe carte!" sau variantele cele mai nașpa, cele oferite de către părinți: "Mama: Am făcut atâtea sacrificii, ți-am oferit de toate așa că să nu îndrăznești să mai vii acasă dacă nu ai luat minimum 8 în ambele examene!", "Tata: Nu o să faci nimic în viață dacă nu intrii la un liceu bun!"
  Hai pe bune?! Aloo lumea, aveți în față un copil încă. Da, sunt conștientă că mulți dintre copii de acum arată mult mai maturi decât le-ar fi vârsta, dar nu aspectul contează și mentalitatea care la majoritatea abia începe să se dezvolte pe plan independent. Dacă tu ca profesor și mai ales ca părinte pui atâta presiune pe copilul tău din pricina unor examene, doar ca să te mândrești la vecini și rude cu intelectul copilului tau, eu zic să mai meditezi asupra statutului tău de părinte și al persoanei din fața ta, copilul tău care la vârsta respectivă crede-mă că e și el conștient că este un prag destul de important al vieții. Să fim realiști, toți își doresc note mare, toți își doresc să urmeze cel mai bun liceu posibil, dar în același timp toți ar trebui să fie conștienți că nu este un capăt de lume dacă nu iei notele visate.
  Nu înțeleg și nu apreciez deloc situația aceasta, de a-i ordona practic acelui tânăr să își oprească orice contact cu lumea și să învețe zi și noapte de preferabil, pentru 2 examene care vin și trec. Când ești crescut în era tehnologiei, când rețelele sociale sunt pe val, iar părerea celorlalți și prima impresie în ziua de azi și la acea vârsta contează atât de mult, crede-mă că deja exista presiunea noului și teama de a nu te face de râs în fața unor oameni necunoscuți. Tu pui presiune pe mintea unui copil prin examene, iar el singur își pune presiune prin teama de liceu, prin frica de a nu-și dezamăgi familia și profesorii. La 15 ani nu văd rostul la atâta stres. La 30 când o să vină facturile acasă cum o să mai stea treaba?
 
  Ca să vă spun totuși și despre experiența mea cu aceste examene, atât cât îmi mai amintesc, dar și o scurtă părere din ce am mai auzit pe la alte persone...ideea de bază ar fi că nu sunt absolut deloc dificile. Cel puțin la română eu consider că dacă ai fost atent pe la jumătate din ore și ai mai făcut câteva modele înainte, chiar poți să îl treci cu 7 minimum, fluierând. La matematică ce e drept, treaba e mai complicată pentru că aici depinde de fiecare. Dacă la limba română ai și exerciții de redactare unde situația e pur subiectivă și nu exisă corect sau greșit, la matematică o formulă e bătută în cuie.
  Eu una am făcut un semestru întreg pregătire la matematică și asta din simplul motiv că nu îmi plăcea modul cum preda profesorul de la clasă și nu înțelegeam de la el nimic. M-au ajutat chiar foarte mult orele respective și am realizat că dacă reușești să memorezi formulele, ajungi să vezi și logica în geometrie. Însă matematica nu era pentru mine materia pe care să continui și în liceu. Eram conștientă că nu aș fi făcut față. În același timp am învățat încă de pe atunci că dacă mă stresez singură și îmi implementez teama în creier, acolo o să rămână și credeți-mă că aveam deja destulă presiune din partea celor din jur. La simulare am fost praf la ambele materii și am crezut încă de pe atunci că lumea e pe sfârșite, dar la naiba erau niște examene pe care în vară le-am luat cu note de peste 8, dar ce e drept, nu am mai luat în seamă nici o discuție, remarcă sau orice legat de examene. Mi-am impus să fiu calmă și relaxată și asta vă recomand și vouă.

  Capacitatea a trecut și ce să vezi ai ajuns la liceu, ești speriat din cale-afară prima săptămână, până când realizezi că persoanele din fața ta sunt viitorii tăi colegi pentru încă 4 ani de zile, iar profesorii de la catedră sunt cu totul diferiți între ei, dar niciunul nu e vreun balaur cu 7 capete...deși ai șanse să întâlnești la viață și un verișor de-al balaurului.
  Totuși se întâmplă, și vorbesc din bună știință a faptului, nici să nu ajungi la jumătatea primului an de liceu și deja auzi de la profesori replici precum: "Materia aceasta este în programa de bacalaureat așa că ați face bine să o învățați." sau "Mai este timp și cale lungă, dar nu e bine să îngrași porcul înainte de Crăciun." Le-am trăit și eu, deși am avut norocul să le aud doar în ultimii doi ani, dar am auzit la prieteni astfel de situații unde nici bine nu scapi de examenele de capacitate că și începe "distracția" pentru bac. E risipă de oxigen, serios acum, să începi cu replicile clasice Bacalaureatului cu 4-3 ani înainte!
   Liceul este perioada unde înveți și experimentezi cel mai mult, dar nu între pereții unei clase ci alături de oamenii pe care ajungi să îi cunoști, prin legăturile pe care le creezi și prin activitățile extra școlare la care chiar te îndemn să participi. E perioada adolescenței, poate cea mai tensionată, alertă și fantastică perioadă, așa că de ce să li se strice tinerilor farmecul prin amintirea prea timpurie a examenelor ce vor trebui să le susțină? Toți știm care este programa pentru bac, ce trebuie învățat și ce nu, dar e bine știut că majoritatea se apucă să tocească abia în ultimul an...sau ultima lună, dar acestea sunt detalii😂 și oricât ar vrea profesorii să aibă doar elevi excepționali, uită că au în față adolescenți.
   Părerea mea: Cine are de învățat prinde pe parcurs, cine amână învață pe ultima sută de metri și mulți dintre aceștia trec cu note mari bac-ul, și aici aveți exemplul viu, adică eu...și mai există categoria de persoane care nu fac nimic nici pe final și gafează. Așadar, pentru 3 examene importante, foarte adevărat, dar care nu sunt un capăt de lume și nici de o dificultate fantastică, nu văd de ce să nu te și bucuri la maxim de acei 4 ani. E bine să conștientizezi importanța lor, da, dar e bine și să trăiești niște momente care până la urmă ele ajung să te modeleze și să rămână în amintire ca ceva frumos. Ce e drept, după 4 ani în care nu m-am panicat nici măcar o clipă în fața unui test sau a unei teze, la bacalaureat am clacat și am avut câteva nopți nedormite și pline de lacrimi de frică, dar m-am adunat și mi-am impus să îmi revin, era musai dacă voiam să am mintea limpede.
  (Mai multe detalii despre bacalaureat găsiți într-un articol precedent de al meu pe care am să vi-l las aici.)

  După ce termini cu perioada liceului, urmează facultatea, unde spre surprinderea și dezamăgirea ta, nu scapi de examene, ba din contră. Ajungi să ai și 10 examene la finalul fiecărui semestru.
  Totuși sesiunea, despre care se spune că e cea mai dificilă și complexă...ei bine, eu nu o văd chiar așa. Poate la medicină sau alte specializări o fi mai greu, dar eu nu am întâmpinat nici o dificultate în primul semestru la facultate, acum rămâne de văzut cum mă voi descurca și semestrul acesta.
  Însă diferența între restul examenelor susținute și cele din facultate este următoarea: Dacă până acum ți se amintea constat să înveți pentru că ai respectivul capitol în programa pentru examen, la facultate profesorii încearcă să îți bage în cap ideea că nu o notă contează, pentru că dacă nu ai chef sau nu ești pregătit poți oricând nici să nu mergi la unul dintre ele și să îl lași în restanță. Ideea este că ar trebui să ții minte unele lucruri pentru că îți vor fi de ajutor mai apoi, nu doar pentru o notă. Acum fie vorba între noi, nu știu încă dacă tot ce mi se predă la cursuri chiar o să mă ajute mai apoi, dar aceasta o să rămână veșnic o problemă fără rezolvare. Totuși ai puterea de a alege dacă mergi la un curs sau nu, dacă îți iei notițe sau alegi să citești doar suportul de curs electronic sau fizic oferit de profesori...libertatea de decizie și modul de abordare este ceva mai diferit, mai "democratic" dacă pot spune așa. 
  (Mai multe detalii despre prima mea experientă cu seriunea găsiți în acest articol.)

  Așa ca pentru final, o idee de ansamblu sau mai bine spus, niște mici sfaturi, poate cele mai relevante pentru tot ce am spus până acum: Nu te lăsa acaparat de presiunea din jurul tău, nu îți pune nici tu presiune pe umeri, relaxează-te și crezi în forțele proprii. Învață, dar nu uita să trăiești. Încearcă să îți realizezi dorințele și visele tale, din proprie voință, nu la îndemnul altor persoane. 
 Pentru cărți la prețuri extrem de accesibile comandă de pe Elefant.ro, iar pentru o gamă și mai variată intră pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.
 Pentru cărți în limba engleză și o ambalare spectaculoasă a acestora comandă de pe Okian.ro sau Books-Express.ro
 Pentru a precomanda noutățile editoriale intră pe site-ul celor de la Nemira, Humanitas, Trei și Litera.
 Dacă vrei produse de make-up accesibile la preț intră pe paginile celor de la 1001 cosmetice, Aoro.ro, Melkior.ro și PinkPanda.ro, iar pentru produse high end încearcă site-ul Marionnaud.
 Pentru haine faine și pantofi mișto vizitează site-urile dyFashion.ro, StarShiners, Tezyo.ro, Answear.ro, Aldo.com.ro, Kalapod.net, BenVenuti.ro și Originals.ro. Și pentru că ai nevoie și de accesorii fabuloase pentru ca ținuta să fie completă îți recomand să intri pe pagina celor de la Meli Melo.ro, Yvy.ro și UrbanBag.ro.
  
  
 

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram