Recenzie "Prințul Nemilos" - Vol. 1 din seria "Făpturile Văzduhului" de Holly Black / Books

  Ce mi-ai făcut tu mie editura Storia?! M-ai lăsat cu zeci de întrebări după ce mi-ai dat una din cele mai faine cărți existente și care mai este și un prim volum al unei serii. Iar acum se presupune că eu trebuie să trăiesc așa, să îmi continui existența până apare a doua carte din trilogie? Este inadmisibil! Vreți să mor de nerăbdare și curiozitate?

  Făcând abstracție de momentul meu de: "Tocmai am terminat o carte fantastică și nu știu ce să mai fac cu viața mea.", revenim cu picioarele pe pământ și mă prezint astăzi în fața voastră cu recenzia mult așteptată.

  "Prințul nemilos" de Holly Black este prima carte cu zâne pe care am citit-o și vă spun cu mâna pe inimă că acum îmi doresc un raft în bibliotecă doar pe această arie. Cartea m-a distrus, m-a făcut să îmi doresc să o arunc pe geam și să înjur uneori personajele, dar în același timp m-a făcut să râd și să trăiesc odată cu protagonista. Să visez la făpturile mistice descrise de autoare, la tărâmul magic creat de ea și să îmi doresc să nu se mai termine peginile.
  Lista seriilor mele preferate se tot mărește, dar pe aceasta doar dintr-un volum am urcat-o pe locul trei în clasament. A fost fără doar și poate dragoste la prima vedere, la propriu, pentru că are și o copertă incredibilă și unde mai pui faptul că e din categoria romanelor cu prinți, prințese și palate sclipitoare. Ce să mai... are toate caracteristicile unei cărți de excepție pentru gusturile mele.

  V-am făcut curioși nu? Ei, zic să trecem și la prezentarea cărții pentru a înțelege de ce o tot ridic în slăvi de 2 săptâmâni încoace.
Produs publicat in 2018 de Storia Books
Data aparitiei: Martie 2018
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 432

"-Sunt odraslele soției mele, așadar, sunt responsabil pentru ele. Se poate să fiu un nemilos, un monstru și un ucigaș, dar nu fug de responsabilități."

  Jude ar trebui să urască Tărâmul Zânelor și pe ucigașul părinților ei, dar nu poate. Avea șapte ani când i-a pierdut pe aceștia, iar ea și surorile sale au fost aduse pe meleaguri inimaginabile de mintea muritorilor. Înalta Curte este un loc înșelător, unde poveștile cu zâne bune sunt doar atât, simple povești. Făpturile mistice ale Tărâmului sunt nemiloase, haine, însetate de sânge, nemuritoare și pe deasupra, nu agrează oamenii.
  Acum la zece ani depărtare, Jude își dorește mai mult ca oricând să își găsească locul printre zâne, în ciuda condiției sale de muritoare, dar pentru a face asta este nevoită să îl sfideze pe cel care o disprețuiește cel mai mult, Prințul Cardan. Cel din urmă fiu al Înaltului Rege pare a fi definiția vie a cruzimii, dar realitate este cu totul alta.

"Nu tânjesc să devin egală cu ei. În inima mea tânjesc să-i întrec."

 Jude nu mai poate concepe ideea de a trăi în lumea muritorilor. Viața ei este printre zâne de atâta amar de vreme, este și normal atunci când ai o soră mai mare care face parte din neamul lor.
  Cu un plan bine stabilit la a avea un viitor la Înalta Curte și de ai arăta prințului răzgâiat că nu este doar o simplă muritoare, Jude se folosește de cel mai mare avataj pe care îl are în fața zânelor, minciuna. Făpturile nemuritoare nu pot ascunde adevărul, dar ea este o mincinoassă iscusită.

"Să fiu spioană. Să fiu șireată. O mincinoasă și o hoață."

  Protagonista mi-a amintit foarte mult de Mare din seria "Regina Roșie" de Victoria Aveyard. Aceeași forță lăuntrică se ascunde in fiecare dintre cele două eroine, dar dacă Mare avea și un mic ajutor din partea puterilor sale, Jude este pe cont propriu. Un om în fața unor făpturi magice care dintr-un simplu gând pot să o farmece să își curme viața cu propriile mâini... hmm, ai crede că moarte este una sigură, dar vai ce amarnic m-am înșelat și eu.

"Îl voi face să fie mândru de mine. Pe toți ceilalți îi voi face să le pară rău, foarte rău."

O luptătoare redutabilă, că doar a fost antrenată de generalul armatei, o mincinoasă fără scrupule și o adolescentă nonconformistă a cărei viață nu se învârte în jurul unei povești de iubire, ci doar pe șansa de a avea un viitor pe pământurile zânelor fără a mai părea slabă sau invizibilă în fața lor. Este conștientă că nemuritoare nu poate fi și nici farmece nu este capabilă să realizeze, dar abilitățile ei par ai fi de mai mare ajutor decât s-ar aștepta cineva de la un simplu om.

"Voi merge cât de departe e nevoie. Voi merge mult prea departe." 

 Cardan este oglindirea perfectă a unui copil ce se crede superior peste toți și toate, că are lumea la picioare, iar cei din jurul său, în special Jude, sunt doar furnicile ce îi trec prin cale.

"- [...] E bine știut la Curte că își iroește sângele moștenit pe băutură și certuri mărunte."

 Pentru mine acest prințișor a stârnit un interes încă de la începutul romanului. Am încercat să citesc printre rânduri, să analizez faptele sale și să înțeleg ce se ascunde cu adevărat în spatele nesăbuitei lui, iar pe parcurs ce în minte mi se formau niște explicații, au apărut și secvențele care mi-au confirmat tot ce am presupus. Cardan nu reprezintă doar fața regală lipsită de scrupule și plin de ură. Este inteligent, devotat și extrem de carismatic, dar aceste calități ajungi să le vezi mai în esență abia spre finalul romanului. În ce situații îl cunoaștem pe adevăratul Cardan vă las pe voi să descoperiți.😉 
 Relația dintre cei doi, o muritoare și un prinț al zânelor, debutează încă din primele capitole într-un mod tensionat. Se disprețuiesc și se urăsc reciproc, iar fiecare dintre ei încearcă să îi facă rau celuilalt.

"Ăsta a fost unul dintre cele mai mici rele pe care ți le pot face."

 E drept că există și o altfel de conexiune între ei, stranie și nu foarte vizibilă, dar care te face să te întrebi oare cât de departe ar putea merge Cardan cu disprețul față de muritoare ce acum încearcă la rândul ei să îi facă zile fripte. 

"Pe el îl urăsc cel mai mult. Îl urăsc atât de mult, încât uneori, când mă uit la el, abia mai pot să respir."

 Ură și compasiune, promisiuni și minciuni, înțelegere și nepăsare, ca în final să realizezi că niciunul dintre ei nu este cu nimic mai diferit față de celălalt. Jude nu este nici pe departe în totalitate umană, iar Cardan nu este prințul dezgustat până la maxim de muritori. 

"-Și în cinstea lui Jude, care în noaptea asta mi-a oferit un mare dar. Un dar pe care am de gând să i-l plătesc cu aceeași monedă." 

  M-am îndrăgostit iremediabil și irvocabil de această carte, de personaje, de poveste, de tensiunea formată între cei doi protagoniști, de stările prin care am trecut atunci când am citit-o, de tot ce mi-am imaginat că o să se întâmple și nu s-a întâmplat. 
  I-am dat 5 steluțe pe Goodreads și asta doar pentru că nu pot da mai multe. O recomand, ba chiar insist să o citiți cât mai repede pentru că e fantastică și îmi doresc ca și voi să pătrundeți într-un basm cu zâne, a căror magie nu transformă dovlecii în trăsuri strălucitoare și șoriceii în cai de rasă pură.

Găsiți cartea pe StoriaBooks, Elefant.ro, Cartepedia și Libris.

P.S. Mai sus ați văzut reinterpretarea mea pentru Jude. Eu zic că a ieși binișor, sper că și vouă vă place materialul realizat, atât cel scris cât și cel fotografic.  Vă pup^^
 Pentru cărți la prețuri extrem de accesibile comandă de pe Elefant.ro, iar pentru o gamă și mai variată intră pe Cartepedia sau Libris.
 Pentru cărți în limba engleză și o ambalare spectaculoasă a acestora comandă de pe Okian.ro sau Books-Express.ro
 Pentru a precomanda noutățile editoriale intră pe site-ul celor de la Nemira, Humanitas, Trei și Litera.
 Dacă vrei produse de make-up accesibile la preț intră pe paginile celor de la 1001 cosmetice, Aoro.ro, Melkior.ro și PinkPanda.ro, iar pentru produse high end încearcă site-ul Marionnaud.
 Pentru haine faine și pantofi mișto vizitează site-urile dyFashion.ro, StarShiners, Tezyo.ro, Answear.ro, Aldo.com.ro, Kalapod.net, BenVenuti.ro și Originals.ro. Și pentru că ai nevoie și de accesorii fabuloase pentru ca ținuta să fie completă îți recomand să intri pe pagina celor de la Meli Melo.ro, Yvy.ro și UrbanBag.ro.

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram