Despre Facultate - Primele impresii / StoryTime / Tips & Tricks

  Cred că acesta este unul din cele mai cerute articole din ultima perioadă, dar interesul vostru pentru astfel de lucruri nu poate decât să mă bucure, așa că astăzi mă supun voinței poporului și revin cu primele impresii despre facultate.

  Eu sunt la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, prescurtată și USV, pe specializarea Asistență Socială din cadrul facultății de Istorie Geografie. Nu este tocmai ceea ce mi-a dorit cu atăta ardoare, dar dacă norocul nu a fost cu mine pentru prima opțiune (Psihologia la Universitatea din Iași), atunci ne descurcăm și cu varfianta doi care se apropie totuși de precedenta.
 
Orarul

   Nu este tocmai cel mai fain, dar așa e primul an din câte mi s-a spus, ceva mai bogat în ore. În anii următori se vor înjumătăți orele de curs și de seminar deoarece se va adăuga perioada de practică în instituții și pe teren.

   Cursurile și seminariile durează câte 2 ore fiecare cu o mică pauză de 10 minute între fiecare oră, bineînțeles asta dacă dorește profesorul să vă ofere pauză, dar majoritatea fac asta pentru că au și ei nevoie de o cafea ceva. Orele la facultate încep de la 8 dimineața și se încheie la 8 seara. Stați liniștiți că nu stau zilnic atâta timp doar schimbând clasele pentru cursuri, acesta este intervalul între care se fac ore în cadrul facultății, dar poți avea într-o zi un curs de dimineață de la 8 la 10 și apoi pauză 4 ore, iar de la 14 la 18 alte două cursuri. Există astfel de pauze consistente zilnic, de măcar 2 ore pentru a avea timp să mergi la masă acasă sau la cantina universității, dar despre mâncare vorbim ceva mai târziu.

   Iar acum informația de bază în privința orarului este că se fac ore și sâmbăta ocazional. Da, ați auzit bine, sâmbăta să faci școală este o adevărată plăcere întradevăr. Partea ok este că eu fac 2 cursuri sâmbăta din două în două săptămâni.
 
Cum se predă la cursuri

   Majoritatea profesorilor ne trimit pe mail sau fizic suportul de curs, care poate avea și câte 400 de pagini cum am nimerit eu la o materie, iar din respectiva carte, că altfel nu o pot numi,  și din ceea ce vorbește un profesor la ore, din proiectele și cercetările ce se realizează pe parcurs se pun notele la examenele parțiale sau finale/sesiuni. Că veni vorba de examene, acestea pot fi orale sau scrise, dar uneori mai ai șansa să le înlocuiești cu realizarea unui proiect, cum am eu la engleză semestrul acesta. Pa pa examen și salut proiectule cu temă la alegere. Dar nu la toate e atât de simplu, la unele materii am de realizat niște cercetări extrem de amănunțite.
 Viața la cămin

  Da, stau la unul din căminele facultății alături de alte 3 fete în cameră, cu o baie comună pe etaj...parcă asta nu sună așa plăcut, nu? Deși nu m-a încântat ideea nici pe mine inițial, acum nu mai e totul așa de neplăcut. Ba chiar e fain să râzi și să ieși zilnic cu fetele din cameră, asta dacă sunt de treabă și ele. Eu am avut marele noroc să nimeresc în cameră cu niște fete foarte ok ca și persoane, astfel că de inconveniente nu avem parte. Părțile mai dificile în ceea ce privește viața la cămin este baia care e una comună, deci nu mai am parte de cadă mea uriașă de acasă, iar apa caldă este disponibilă până la o anumită oră, deci nu pot face duș pe la 12 noaptea, decât cu apă rece ca gheața.

O altă parte cam meh la a sta la cămin este faptul că atunci când cineva din cameră doarme, trebuie să mergi efectiv pe vârfuri prin cameră pentru că ai toate șansele să fii înjurat pentru că ai trezit pe cineva din somn, iar somnul când ești la facultate este un dar de la Dumnezeu.

  A trecut deja o lună și jumătate de când a început anul unversitar și tot de atâta timp viața mea se împarte între cursuri, blog și youtube, citit, proiecte și cercetări, ieșiri și multe alte activități. Da, cine a spus că facultatea este egală și cu lipsa de somn mare dreptate a avut, și nici nu am intrat încă în perioada de sesiuni.
 
Despre Cantina Universității

   Da avem cantină ca majoritatea facultăților din țară, iar mâncarea cel puțin la noi este chiar foarte bună și extrem de ieftină. Așa că dacă nu știi sau nu ai timp să îți gătești ceva în bucătariile din căminele universitare poți să mergi să mănânci la cantină începând cu ora 12 până la ora 20 de luni până vineri. Nu trebuie să stai neapărat la cămin ca să îți fie permis să mănânci acolo, nu trebuie să fii nici măcar student al facultății ca să mergi să mănânci acolo. Cantina de la USV are și denumirea de restaurant așa că oricine dorește poate să vină să mănânce acolo contra cost precum noi studenții, dar prețurile oricum sunt mici. Deci, vă aștept pe acolo :))
 
Activități organizate de facultate

  Majoritatea facultăților știu că au diferite activități la care poți participa ca student. Ori poți să te înscrii în cluburi precum este la noi Radio USV sau ASUS, te poți înscrie la cursuri de dans, canto, pian și multe altele, sau poți pur și simplu să mergi la activitățile organizate de către cei din cluburile universității. Eu am ales să nu mă înscriu momentan la nimic, ci doar să merg pe activități ca și simplu student spectator deoarece blogul și youtube-ul deja îmi ocupă tot timpul meu liber dintre cursuri și proiecte.

  Acum să nu credeți că nu îmi mai place să vorbesc cu voi prin postările mele, doar că nici să nu vă imaginați că tot ce fac eu și ce vă prezint este ușor, ba din contră. Necesită timp, atenție, calm, inspirație, ideei constante de articole, deci timp liber pentru a mă implica și în astfel de proiecte nu am.

  Totuși revenind la ideea de bază, ca student, dacă ai timp seară de seară, chiar ai ce face. Se organizează nenumărate petreceri, seri de film, de karaoke, de stand up comedy și multe altele. Deci nu se duce lipsă de activitate.  Am fost și eu la câteva astfel de evenimente  în serile mai libere și când nu muream de somn și ce pot zice, asta e partea faină la a fi student. Plus că există zeci de cafenele sau restaurante prin care îți poți face veacul când vrei să mai ieși...sau există pur și simplu Mall-ul și Cinema City .

  Mai jos aveți o poză de la petrecerea de Halloween cu un...nici eu nu știu în ce era deghizat tipul ăsta dar era puțin creepy cum tot apărea prin spatele oamenilor și nu spunea nimic.
  În final, pot trage concluzia că facultatea este o perioadă foarte mișto din viața cuiva, dar este și una încărcată și obositore încă de la început. Poate că este de vină și trecerea aceasta de la liceu la facultate acum la mine, vedem noi mai încolo cum mai stă treaba, dar per total e o experiență încărcată de stres ziua și de relaxare și distracții seara.

  Și cam acesta sunt primele mele impresii  despre facultate, rămâne de văzut cum vor fi examenele, dar despre asta vom vorbi într-un articol viitor prin luna februarie a noului an ce se apropie.

   Poza de mai jos este de la concertul Vița de Vie din deschiderea anului Universitare USV...mișto nu?

Comentarii

  1. omg, nu stiam ca orarul e asa diferit, adica pe bune, eu ma stresez ca merg intr-o zi la meditatii si sunt pe fuga spre scoala, o tampenie. abia astept sa ajung si eu aici, macar nu va mai fi acea rutina pe care o fac zilnic, de vreo 3 ani incoace.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram