Bacul - horror sau nu chiar? / StoryTime / Tips & Tricks

  De la articolul cu sfaturi pentru boboceii de liceu am primit destul de multe mesaje în care mi s-a sugerat să fac și unul privind experiența mea cu examenul de bacalaureat și pentru că mi s-a părut și mie un subiect numai bun de abordat, am zis de ce nu?
   Așadar astăzi vorbim despre cât de horror este bac-ul...sau nu chiar.

  După cum probabil mulți dintre voi știți deja , am susținul examenul de bacalaureat în vara acestui an și l-am promovat cu media 7,58.
  Nu, nu am fost vreo tocilară dacă la asta vă așteptați, ci am preferat ca existența mea la liceu să se afle pe un nivel mediu în general. Nu mi-am dorit să stau toată ziua cu nasul în caiete, am vrut să mă mai bucur și de un serial, o carte sau o ieșire cu prietenii.
  Și nu spun că am făcut bine sau rău, doar că așa am procedat eu și sunt mulțumintă de alegerile mele, dar mai ales mă bucur că am avut timp în anii de liceu să creez și amintiri, nu doar să acumulez informații, pentru că până la urmă asta contează mult mai mult. Ajungi să înveți toată viața, dar amintirile din anii adolescenței nu mai ai cum să le făurești mai apoi.
  Dar acum hai să ne întoarcem la subiectul de bază... și anume bac-ul.
Examenul Maturității cum este el subintitulat și probabil cea mai horror experiență în imaginația oricărui elev... ei bine, nu e așa wow, ba chiar este destul de banal din punct de vedere al dificultății, iar ca importanță, da ar trebui să îl aveți luat, dar nu definește inteligența unei persoane și cel mai important nu te definește în nici un fel ca și om în societate.
   Așa că țineți minte asta, un examen nu arată cine ești și ce vei realiza în viață, și picarea acestuia nu reprezintă sfărșitul existenței voastre pe acest pământ, deși așa am crezut și eu. În momentele de dinainte toți credem că este sfârșitul, dar nu este și sunt ferm convinsă că o să îmi dați și voi dreptate la momentul respectiv.
 
  Examenul de bacalaureat presupune trei probe scrise, ce diferă un pic în funcție de profilul pe care mergeți la liceu, și o serie de competențe orale, audio, digitale și scrise la limba română,o limbă străină și la utilizarea calculatorului.
Da, pare să fie o serie lungă de examene, dar vă spun sigur că mai ales competențele trec ca apa pe lângă voi. Intri în sala de examinare și nici nu realizezi cât de repede o părăsești. O altă chestie legata de aceste competențe este că nu ai nevoie de foarte multe cunoștințe ca să le poți trece cu nota maximă, iar detaliul cel mai hilar, rezultatele la acestea sunt valabile 3 luni. Mai exact sunt total nesemnificative, deci ideea este că te prezinți la ele doar că să intri în bac-ul propriu zis, așa că nu vă stresați prea tare la acest capitol.

   Examenele propriu zise, cele trei probe de foc ca să zic așa sunt cele la care trebuie să vă stresați puțin, dar nu foarte mult, cum am făcut eu. Pentru mine luna iunie a fost groaznică, deoarece am lăsat aceste examene să mă sperie într-atât de tare încât am ajuns să plâng în fiecare seară gândindu-mă că nu voi lua bac-ul. Asta ca mai apoi, să vă spun aici vouă că a fost o totală pierdere de timp bocitul ăla.
Dificultatea este medie spre mică la majoritatea subiectelor atât la romănă cât și la istorie (eu am fost la profil uman, specializarea științe sociale, deci nu știu cum stă treaba la matematică pentru cei de la real), singurul impediment cu o dificultate ceva mai mare este al treilea subiect, eseul. Iar aici treaba e ceva mai dificilă, nu pentru că ai avea de făcut un eseu de 2-3 pagini, ci deoarece ai foarte multe variante de opere, respectiv perioade istorice care ar putea să pice la acel subiect, deci din start ai de învațat câte ceva din toate variantele posibile.
  Sfatul meu pentru voi este să vă pregatiți pentru subiectul 1 și 2 la ambele materii încă de la începutul ultimului an de liceu, și vreți să știți și cum? Exerciții. Faceți multe variante de bac pe cele două subiecte. Iar pentru cel de-al treilea eu zic să vă alocați 3-4 luni în care să tot repetați din când în când și astfel veți reține mai ușor. Dar, bineînțeles că la fel ca oricare alt elev, chiar și eu, o să învățați cam totul în ultima lună, dar dacă ai o memorie ok și un sistem de organizare în învățare, se poate lua și așa bac-ul. Totuși este de preferat să nu lăsați chiar tot pentru ultimul moment.
   Proba a treia, sau cea la alegere diferă în funcție de profil și de preferințele voastre, aici eu am ales Psihologia. Este o materie ce se studiază doar în clasa a 10-a, iar cei de la profilul uman o pot alege la examen. Acum eu nu vă pot spune să dați examenul la aceasta, sau că ar fi o materie ușoară, pentru că necesită memorarea exacta a numeroase definiții, legi și principii, dar dacă se prinde de tine încă de la început materia și te-ar tenta un viitor pe această arie eu zic să alegi asta. Pentru mine psihologia a fost extrem de ușoară și am învățat-o din plăcere, o repetam în fiecare an înainte de olimpiade, deci la bac nu a fost nici o panică la această probă. 
   A treia probă, indiferent de profil, vă sugerez să o aveți fixată în minte încă de la începutul clasei a 12-a, adică să fiți sigur la ce dați examenul pentru a avea suficient timp să vă pregătiți. 

   Probele orale durează circa 15-20 de min, proba digitală 3 ore, proba audio și scrisă la limba străină sunt la un loc și durează tot 3 ore cu o pauză de 15 min între cele două părți, iar probele scrise 3 ore fiecare fără nici o pauză. Credeți sau nu, aveți suficient timp cât să faceți subiectele și să mai si desenați o întreagă foaie A4, deci nici un stres cu timpul, ok?
   Iar pentru cine nu știe, media dintre notele la cele trei probe scrise trebuie să fie minim 6 pentru a promova examenul. Dacă la oricare dintre probe a-ți luat mai puțin de 5...înseamnă picat, dar nu vă speriați, e extrem de ușor să iei 5.
  
   Și iată că am ajuns și la finalul acestui articol...în mare cam așa stă treaba și cu examenul de bacalaureat. Nu este nimic imposibil, nu reprezintă sfârșitul lumii sau al vieții voastre pe pământ, dar e bine să il aveți luat...și nu este nici o rușine să nu îl iei din prima. Se mai poate da o dată sau de câte ori este nevoie.
   Sper că v-a plăcut acest articol, că l-ați găsit util și că v-am convins să nu vă mai stresați așa tare. 

   Despre modul cum m-am organizat eu în a învăța pentru examene și sugestiile mele pentru a reține mai ușoar informațiile am să vă vorbesc într-un alt articol.

  

Comentarii

  1. nu conteaza ce nota iei, trebuie sa fie doar peste 5? pentru intrarea la facultate se mai da alt examen nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Media la cele trei examene trebuie să fie peste șase și nu la toate facultățile dai examen.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram