Recenzie "Absolut Tot" de Nicola Yoon / Books

  Eu sunt genul de persoanaă care atunci când pune ochii pe ceva nu mă las până nu am acel lucru, iar pentru cartea aceasta am făcut o obsesie încă de când a apărut. Nu vă pot decrie cât de mult mi-am dorit-o și cel mai important, am vrut-o cu disperare în această variantă a coperții. Am vânat cartea pe toate site-urile posibile, dar într-un final a ajuns să îmi fie dăruită cadou de ziua mea. Era și de așteptat să o primesc la cat de "amorezată" eram de ea. Să spunem doar că între mine și această carte a fost dragoste la prima vedere. :)) Deci vă dați seama că mie mi-a plăcut cartea așa că hai să nu o mai lungesc și să trecem la recenzia propriu zisă.

Produs publicat în 2017 de Young Art
Data aparitiei: Mai 2017
Tip copertă: Brosata
Număr pagini: 336

  Cartea ne prezintă povestea protagonistei noastre, Maddy, care suferă de o boală foarte rară și fără tratament. Pe scurt, ea este alergică la lume. Nu a ieșit afară din casă de 18 ani, nu a respirat niciodată un aer ce nu a fost filtrat, nu s-a jucat niciodată cu alți copii, nu a fost la un liceu, practic viață ei se desfășoară între zidurile casei unde va trebui să rămână mereu, altfel ar risca să moară. Singurul lucru de care se poate bucura sunt cărțile.
  Dar într-o zi, la casa de alături se mută o nouă familie, iar când Maddy se uită pe fereastră îl vede pe el, cel ce vă schimba cursul vieții ei. El este Olly. Băiatul din vecini care se îmbracă doar în negru. 

  Maddy este o fată ce își iubește mama enorm de mult, dar simte lipsa tatălui și a fratelui său deși i-a pierdut încă de când ea era doar un bebeluș. 
  O tânără care găsește bucuria și libertatea unei vieți inexistente prin cărți, care de când se știe trăiește într-o bulă. Nu a văzut lumea, dar visează că o va face și totuși, în același timp se resemnează cu situația. Știe că viața ei este limitată și deși își permite să viseze, lasă lucrurile doar în stadiul de vise. 
"Viața asta spălăcită, pe jumătate trăită nu înseamnă să trăiești cu adevărat."
  Dar, odată cu Olly ea nu simte doar iubirea ci și bucuria de a trăi în sfârșit, speranța unei vieți normale alături de el. 
  Prin Olly visele încep să devină realitate, iar ea este gata să riște absolut tot chiar și pentru o singură zi perfectă.
"Totul e un risc. Și să nu faci nimic e un risc. Tu decizi."
  Olly, băiatul ce se îmbracă doar în negru, încă de la început observă că ceva nu este normal cu vecina lui, așa că încearcă să afle cine este această Maddy pe care nu o vede niciodată ieșind din casă.
  Prietenos, sensibil și amuzant, Olly reușește să îi cucerească inima "misterioasei fete de la fereastră". Dar acestea nu sunt singurele lui calități. 
  Protector atât cu Maddy din momentul în care înțelege riscurile bolii sale, dar și cu mama și sora lui ce trăiesc în teroarea unui tată și soț pentru care alcoolul și certurile nu prăsesc programul zilnic. 
  Boala lui Maddy nu îl împiedică să o iubească, iar prin lungile lor conversații nocturne el reușește să găsească puterea de a depăși calvarul din propria casă.
"Ești toate lucrurile bune împachetate într-un singur lucru bun."

-Alte citate/secvențe- 
"La început, a fost nimicul. Iar apoi a fost tot."
"Viniovăția pe care o simt e un ocean în care să mă înec."
"Un fluture bate din aripi acum și un uragan se formează în viitor".
"Poate că există o versiune a vieții tale pentru toate alegerile pe care le faci și una pentru toate alegerile pe care nu le faci."
  O fată izolată. O poveste de iubire aparent imposibilă. Și un mesaj extrem de important: Riscă absolut tot pentru iubire, vise, speranțe, viață, pentru tot.

  Am adorat cartea, nu am lăsat-o din mână până la ultima pagină. Mi-a placut povestea, personajele, mesajul transmis, unele situații m-au și șocat, iar finalul nu este trist, ci mai mult unul liber ce ne permite să medităm la viața lui Maddy pe viitor.
  După cum observați carte are și ilustrații, care chiar au fost la locul lor, foarte bine integrate și de mare ajutor. Din câte am înțeles acestea au fost realizate chiar de soțul autoarei.
  De la mine cartea "Absolut Tot" de Nicola Yoon aparuta la editura Young Art a primit 5 steluțe și cu siguranță este una dintre cele mai bune lecturi ale acestui an.
  Pentru mai multe detalii am o recenzie a acestei cărți și pe canalul meu de YouTube^^

                           

Comentarii

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram