#AlegeSăTrăiești: "50 de zile înainte de sinucidere" de Stace Kramer / Books

   "Lucurile pe care le prețuiesc cei care se alfă la vârsta adolescenței sunt diferite de cele prețuite de adulți. [...]
     Adulții prețuiesc puterea; pentru asta, se luptă între ei, formează partide, încep chiar și războaie. Adolescenții se consideră egali între ei și nu doresc decât puterea dragostei.
    Un alt lucru prețuit de adolescenți mai mult decât de adulți este adevărul. Adulții renunță cu ușurință la adevăr, de dragul banilor sau de dragul puterii. Pentru un adolescent, adevărul este ca un fel de religie. [...] Dacă ajunge să mintă un adolescent o face de dragul prietenilor lui, sau pentru a-și proteja părinții de necazurile pe care crede că le produce el.
    Uită-te la cei tineri cum se adună și râd laolaltă. Vei afla astfel că umorul este una dintre valorile vieții lor.
     Și apoi este distracția, atât de prețuită de cei tineri și atât de criticată de adulți. Aceștia sunt convinși că distracția nu folosește la nimic și că adolescenții ar trebui să renunțe la ea, pentru că îi împinge spre vicii și greșeli în viață. De fapt, distracția este o treabă foarte serioasă la vârsta adolescenței. Când se distrează cei tineri se compară unii cu alții, se caută pentru comunicare și apropiere de cuplu, își reglează atitudinile și își mobilizează toate resursele ca să devină cineva în ochii celor de-o seamă cu ei.
    Ce loc ocupă oare în mintea adolescenților valoarea supremă a societății occidentale: Viața? Ei bine, pentru cei aflați la vârsta tinereții, viața este mai prejos decât multe alte valori. Un adolescent își disprețuiește viața proprie dacă nu este înțeles, dacă nu este iubit, dacă nu are libertate, dacă este nedreptățit. Deși pare uimitor din punct de vedere statistic majoritatea adolescenților au cochetat cândva cu ideea de a renunța la viață. Asta pentru că în viața lor nu exista nici dragoste, nici libertate, nici înțelegere, nici o imagine satisfăcătoare în ochii celorlalți tineri.
    Când ești adolescent părerea celorlalți tineri contează atât de mult, încăt ei pot dispune de viața ta.[...]"
Dr. Cristian Andrei-Institutul de Relații Umane
Fragment din Prefața cărții "50 de zile înainte de sinucidere" de Stace Kramer

     Am ales să citez o bună parte din Prefața acestei cărți pentru a scăpa încă de la început de comentarii precum "-Cartea îndeamnă tinerii la sinucidere!". Nu dragi cititori, atât autoarea cât și specialistul Cristian Andrei menționează încă de la început că scopul cărții este de a motiva tinerii spre a nu alege sinuciderea. De asemenea, după ce am lecturat și eu însămi cartea pot spune cu mâna pe inimă că nu se face nici o aluzie la a îndemnarea spre moarte.


    După cum v-ați dat deja seama, în articolul de astăzi vom vorbi despre sinucidere și despre alegerea tot mai multor adolescenți de a-și pune capăt zilelor.
   Cartea lui Stace Karmer mi-a fost trimisă de către cei de la editura LedaEdge și le mulțimesc enorm de mult pentru că mi-au oferit ocazia să experimentez o altfel de lectură, ceva diferit față de zona mea de confort.
    Odată cu recenzia acestei cărți vreau să pornesc și un proiect intitulat #AlegeSăTrăiești prin care îmi doresc, și sper să reușesc, să transmit un mesaj tuturor tinerilor și nu numai. 


Produs publicat în 2017 de Leda
Tip copertă: Brosata
Număr pagini: 688    

     Cartea ne face cunoștință cu Gloria, imaginea perfectă a unei adolescente din ziua de azi. Cu o familie care cândva era perfectă, iar ea era un copil fericit și iubit, dar după ce părinții ei s-au înșelat unul pe altul iubirea de altădată a dispărut, dar nu doar dintre ei, ci și pentru propriul copil. 
 "Nu degeaba te-am urât eu din prima zi în care te-am adus pe lume. Mai bine te-aș fi dus la casa de copii."
     Tot în cadrul familiei ce se destramă sub ochii Gloriei o mai avem și pe bunica acesteia pentru care slujba pare să fie ma importantă decât soarta nepoatei sale, iar de asemenea urmează să se căsătorească cu un tânăr de 25 de ani. (Da...o familie minunată -_-)
"Dacă aș fi fost omorâtă atunci, clienților tăi li s-ar fi făcut milă de tine și probabil ar fi semnat toate contractele pe care le-ai fi pus dinainte."
   În același timp, îndrăgostită de iubitul celei mai bune prietene, Lori crede că viața ei este îndeajuns de groaznică așa că s-a hotărât să pună capăt durerii sau mai precis, s-o termine cu viața. Dar înainte de a trece la fapte, și-a acordat un răgaz de 50 de zile pentru a încerca să-și dea seama dacă se înșeală și dacă viața merită cu adevărat trăită.

  Probabil o să vi se pară niște motive puerile pentru a decide să te sinucizi și poate că la început așa o fi, dar pe parcurs chiar protagonista recunoaște că motivele de la început sunt nimic în comparație cu situația din final.
  Este o mare durere când părinții ajung să îți spună că te urăsc, dar cum ar mai fi durerea atunci când vezi că mama ta este o alcoolică fără scăpare, iar tatăl tau îți aduce o nouă "mamă" în casă?
"Dar acum știu că oamenii pentru care aș fi fost în stare să îmi dau viața au căzut jost de tot."
  Câtă durere ai simți atunci când îți pierzi în aceeași noapte și cea mai bună prietenă, dar și băiatul iubit? Cum ajungi să îndepărtezi durerea asta? Alegerea lui Lori ar fi alcoolul, drogurile și fuga de acasă până la împlinirea celor 50 de zile.
   Dar când îți sunt luate de lângă tine singurele persoanele care te-au înțeles vreodată și care ți-au oferit sprijin și libertate, iar la toate astea mai adaugi și faptul că ai privit cum cineva drag a fost ucis chiar în fața ta, atunci cum mai îndepărtezi atâta durere? 
  Gloria (Lori) o adolescentă cu probleme relativ minore la început crede că scăparea pentru ea ar fi sinuciderea, totuși vrea să fie sigură că viața nu mai merită trăită, așa că își lasă 50 de zile pentru a medita asupra deciziei ei. 
   În aceste zile am văzut o schimbare radicală în Lori. Din fetița cuminte de la început, mai întâi a ajuns un dezastru din cauza alcoolului, mai apoi o rebelă fugară și împătimită de droguri, iar în cele din urmă a înțeles ce înseamnă o viață grea. Totuși a cunoscut și frumusețea ei, iar în final a ales să trăiască.
"Oamenii puternici găsesc întotdeauna o altă rezolvare la problemele lor..."
  
-Alte citate/secvențe- 
"Aș vrea s găsesc pe cineva care să fie sincer cu mine, măcar puțin, puțin de tot."
"E greu să încetezi să mai iubești un om care a devenit la un moment dat sensul vieții tale."
"Iubirea nu adece decât durere și acționează ca un drog. La început te simți bine, dar după aceea suferi când dispare și mori."
"Știi, toată lumea are probleme, nu te mai crede tu buricul pământului."
   În ziua de astăzi tot mai mulți adolescenți recurg la o astfel de decizie crezând că vor scăpa de dificultățile vieții și durerile sufletești mult prea mari. Diferite motive îi duc spre o astfel de alegere, iar noi cei din jur ce facem? Îi judecăm, asta se întâmplă în majoritatea cazurilor. Ce ar fi să nu mai facem asta pentru că nu avem nici un drept! Toți suntem oameni și nu poți știi ce probleme are cineva și cât de greu îi este. Decât să judeci un om după ce a murit că a ales să se sinucidă, mai bine ascultă-l cât încă este în viață, pentru că asta îl poate ajuta. 
   După cum se prezintă și în carte, noi (spun asta pentru că și eu sunt adolescentă) vedem diferit lucrurile la vârsta noastră față de cum le văd adulții și totuși suntem criticați de aceștia că nu prețuim unele lucruri, dar ei nu înțeleg că ceea ce e important pentru ei nu poate fi și pentru noi datorită diferenței de vârstă. Eu personal nu am nici cel mai mic interes privind partidele politice și puterea supremă. Pentru mine ceea ce contează sunt oamenii minunați de care vreau să mă înconjor, puterea care mă interesează este iubirea, apreciez sinceritatea, înțelegerea, comunicarea, etc. Așa că dragi adulți, dragi părinți, nu mai sperați să gândim ca voi, pentru că asta contează pentru noi acum.
  Ce e cel mai trist este că astfel de conflicte între mentalități poate afecta psihicul atât de fragil al unui adolescent și da, poate reprezenta un motiv de sinucidere, la fel cum este și pentru Gloria.

  Consumul de alcool în exces și drogurile reprezintă o evadare temporară din realitate, lucruri ce dau o stare de bine pe moment, dar în timp acționează grav asupra creierului și nu numai. Te distruge psihic, te domină dorința de mai mult, ajungi să faci, inconștient, lucruri nu prea plăcute, iar mai apoi când te reîntorci puțin la realitate și conștientizezi cele întâmplate vei vrea doar să se termine totul pentru că regretul va fi prea mare.


  Personal mi-a plăcut cartea foarte mult. Deși are un număt de aproape 700 de pagini se citește extrem de ușor. 
  Nu este o carte extraordinar de bine scrisă făcând referire la profunzimea ei și cred că acesta a fost și motivul pentru care i-am dat 4 steluțe nu 5. Eu am început-o cu preconcepția că va fi ceva mai profundă, dar nu a fost întocmai așa. Totuși, ținem cont că autoarea a scris cartea la vârsta de 16 ani și a reușit să surprindă o realitate perfectă a acestei vârste. 
  Nu se încurajează sinuciderea, dar că înțelegeți sau nu, la această vârstă, când totul pare prea greu, te gândești că ar putea fi o soluție.
 O spun în calitate de adolescentă că și eu mă simt neînțeleasă uneori, și eu am perioade foarte grele, și eu am sau am avut probleme și ca să fiu sinceră cu voi, și eu m-am gândit că asta ar putea fi o soluție. Dar , am privit în jurul meu și am văzut ce aș putea să pierd. M-am gândit, exact ca și Lori, că viața nu poate fi mereu atât de grea. Există perioade și perioade, iar măcar pentru ceva merită să trăiești.
  Sper că toate aceste cuvinte să ajute pe cineva, chiar și într-o mică măsură.
 De la mine cartea "50 de zile înainte de sinucidere" de Stace Karmer apărută la editura LedaEdge a primit 4 steluțe și o recomand tuturor tinerilor să o lectureze, dar să nu o înțeleagă ca un imbold spre sinucidere!
  Dragi bloggeri și vologgeri vă invit să participați la proiectul meu printr-o recenzie (scrisă sau sub formă de clip) personală la unul din următoarele titluri pe care le voi aborda și eu în timp, tot în cadrul acestui proiect. De asemenea vă rog să vă folosiți de același h-tag atât pe blogg-uri cât și pe YouTube, dar și în pozele cu tematică de pe Instagram (#AlegeSăTrăiești).
*Și eu trebuia să abordez această carte și într-un clip, doar că vremea chiar nu ține cu mine și decât să fie calitatea imaginii foarte proastă mai bine o voi realiza puțin mai târziu.*
 -Titluri pentru proiect-
 • 50 de zile înainte de sinucidere de Stace Kramer
 • Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven
 • Inima mea și alte găuri negre de Jasmine Warga
 • O fată de bucăți de Kathleen Glasgow
 • Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată de Cristina Nemerovschi
 • Cele 13 motive de Jay Asher
 • Challenger Deep de Neal Schusterman
+Dacă mai cunoașteți voi alte titluri care abordează subiecte precum sinuciderea, automutilarea și bolile psihice ar fi minunat^^
Vorbiți liber nu doar despre carte, ci mai mult despre subiectul delicat ce este abordat.
 

Comentarii

 1. Cele treisprezece motive, de Jay Asher s-ar încadra tot aici :D
  Felicitări pentru inițiativă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am și uitat de acea carte. Multumesc ca mi-ai reamintit, am sa o introduc in listă si astept si blogul The Fictional Universe sa participe la proiect.

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Daniela has read 6 books toward her goal of 25 books.
hide

Goodreads

Instagram